BBC

Afrika, Kenija i politika: Recept predsedničkog kandidata za rast privrede – prodaja testisa hijene, zmijskog otrova i legalizacija marihuane

Nekada pogrebnik u Velikoj Britaniji, Džordž Vadžakoja je postao politička senzacija kandidujući se za predsednika Kenije uz obećanje da će istočnoafričku naciju pretvoriti u velikog izvoznika marihuane, zmijskog otrova i testisa hijena, iako mnogi dovode u pitanje izvodljivost njegovih planova.

Ovaj 63-godišnji profesor, koji ima iskustvo iz oblasti prava, pokazao se kao najekscentričniji od četiri predsednička kandidata koji će učestvovati na izborima 9. avgusta.

Ankete mu ne daju mnogo šansi – rangirale su kandidata partije Povratak korenima (Roots Party) na loše treće mesto – poslednja, objavljena 11. jula, daje mu samo čestiri odsto glasova.

Međutim, stručnjaci kažu da je to sasvim soplidan rezultat za debitantna na izborima i da će dvojica favorita biti zabrinuti jer bi on mogao da im otkine deo glasova na koje su računali.

Anketa predviđa tesnu borbu – opozicioni lider, politički veteran Rail Odinga ima oko 43 osto podrške, a njegov rival, zamenik predsednika Vilijam Ruto 39 odsto.

„Vacakoja ima neobičan program koji bi obično naišao nas podsmeh u urbanim sredinama, ali nema sumnje da je pridobio ljutitu, nezadovoljnu omladinu i u urbanoj i ruralnoj Keniji, i to bez oibzira na etničku, regionalnu ili partijsku pripadnost”, piše Makarija Gaito, kolumnista kenijskog lista Dejli nejšn.

Na predizbornim skupovima, Vadžakoja nosi trenerku, majicu i maramu na glavi, a ne odelo, čime pokazuje da nije deo kenijskog establišmenta kojeg optužuje za rasprostranjenu korupciju.

Često gestikulira prstima kao da puši marihuanu i dovodi masu do oduševljenja dok pleše uz rege pesme.

Vadžakoja kaže da će, ako pobedi, doneti zakone koji će regulisati uzgoj i proizvodnju marihuane za industrijsku i medicinsku upotrebu, kako bi pomogao u rešavanju dva najveća problema Kenije – nezaposlenost i rastući državni dug.

On tvrdi da bi Kenija mogla da zaradi više od devet triliona šilinga (76 milijardi dolara) godišnje, a vlada „nikada više ne bi morala da pozajmi nijedan novčić”.

„Zapadne zemlje su legalizovale bhang [marihuanu], zašto ne bismo i mi?”, kaže on.

Iako tvrdnje nije potkrepio detaljnim istraživanjem, legalizacija marihuane za industrijsku i medicinsku upotrebu je centralna tema njegove kampanje.

Sajt Afrika ček opisuje njegove planove kao obmanjujuće.

Ipak, o ljemu se piče i diskutuje na društvenim mrežama i privukao je pažnju mnogih mladih, mahom nezaposlenih.

Ako predlog profesora Vadžakoja bude sproveden, Kenija će se pridružiti drugim afričkim zemljama, kao što su Lesoto, Južna Afrika, Zambija i Zimbabve koje nastoje da uđu na globalno tržište marihuane, za koje se, prema nekim procenama, očekuje da će vredeti oko 70 milijardi dolara do 2028.

Vadžakoja kaže da nikada nije pušio marihuanu, ali da bi bio prvi koji bi je konzumirao ako bi je Kenija legalizovala.

„Ne vidim ništa loše u tome da se puši marihuana ako je legalizovana i ako su regulatorna tela odobrila konzumaciju”, kaže on.

Stavove profesora Vadžakoja osudila je Katolička crkva Kenije, koja smatra da bi se zloupotreba droga među mladima pogoršala ako bi marihuana bude legalizovana.

„Porodice mogu da budu ugrožene ako bi droge bile zlopotrebljene i moglo bi da dođe do pucanja porodičnih veza, nasilja, pa čak i smrti”, kaže biskup Džejms Marija Vajnaina.


Pogledajte video: Ko krade decu sa ulica Kenije

Kenija: Kradljivci dece
The British Broadcasting Corporation

Vadžakoja je obećao i reviziju svih ugovora koje je sa kineskim kompanijama sklopila vlada odlazećeg predsednika Uhurua Kenijate.

Na Kinu otpada 21 odsto spoljnog duga Kenije, što je izazvalo nacionalno negodovanje, posebno pošto ugovori – uglavnom za izgradnju infrastrukture, kao što su putevi i železnice – nisu objavljeni.

Legalizacija marihuane nije jedini kamen temeljac programa neobičnog predsedničkog kandidata.

Profesor vidi uzgoj zmija kao još jedan glavni stub kenijske privrede.

Eastern Green Mamba, Dendroaspis angusticeps, Kenya

Getty Images
Veoma otrovna zelena mamba nastanjuje delove istočne i južne Afrike

On kaže da će se zmijski otrov, za koji tvrdi da je „skuplji od zlata”, koristiti za široku proizvodnju anti-otrova za medicinsku upotrebu, dok će se zmijsko meso izvoziti u zemlje poput Kine, gde se smatra delikatesom.

„Od toga možemo da zarađujemo milijardu dolara svake godine i time održavamo privredu”, kaže profesor Vadžakoja, ne pružajući nikakve dokaze koji bi potvrdili njegove tvrdnje.

Kaže i da bi Kenija trebalo da izvozi testise hijena, koji se u Kini koriste u medicinske svrhe, rekavši da bi to moglo da donese više prihoda od legalizacije marihuane.

Grupe za zaštitu divljih životinja i Unija veterinara Kenije reagovali su sa gnevom.

„Trgovina testisima hijena i zmijama je zabranjena i pretnja je za opstanak divljih vrsta”, navodi sindikat veterinara u saopštenju.

Dodaje se da je predlog „recept za još jednu pandemiju” jer bi mogao dovesti do prenošenja virusa, bakterija i parazita sa hijena i zmija na ljude.

A spotted hyena (Crocuta crocuta), aka laughing hyena,Nakuru National Park, Kenya

Getty Images
Hijene su velika turistička atrakcija u nacionalnim parkovima Kenije

Uprkos tome što kritičari kažu da vodi populističku kampanju, pristalice profesora Vadžakoje mu se dive jer je prešao težak životni put da bi se kandidovao za predsednika.

Odrastao je u ruralnoj zapadnoj Keniji, a nakon što su mu se roditelji razdvojili, završio je na ulicama glavnog grada Najrobija kao beskućnik.

Spasili su ga vernici u hramu Hare Krišna, koji su hranili beskućnike.

Vadžakoja je živeo u hramu i postao Hare Krišna sveštenik.

Plaćali su mu školu, a kasnije se pridružio kenijskoj policiji, napredujući kroz njene redove da bi došao do obaveštajne službe.

Iako nije jasno predstavio detalje, Vadžakoja kaže da je upao u nevolje nakon što je prikupio osetljive informacije o jednom od najznačajnijih ubistava u Keniji – ministra spoljnih poslova Roberta Ouka 1990. godine.

Vadžakoja tvrdi da je bio uhapšen i mučen i da je nakon puštanja na slobodu pobegao iz Kenije, zahvaljujući američkoj ambasadi u Najrobiju.

Slučaj Roberta Ouka ostalo je misterija sve dok parlamentarna istraga 2010. godine nije otkrila da je ubijen u jednoj od službenih rezidencija tadašnjeg predsednika Danijela Arapa Moije.

Vadžakoja je došao u Veliku Britaniju gde je radio male poslove i pohađao je nekoliko fakulteta.

Dok je studirao u Vulverhemptonu radio je i kao čuvar i pogrebnik, pripremajući leševe za sahrane kako bi zaradio za život.

Poslovi su ga učinili poniznim i sazreo je, kaže on za list Dejli jenšn.

Učestvovao je u političkim kampanjama u Velikoj Britaniji kako bi podstakao promene u različitim delovima sveta – i blisko je sarađivao sa bivšim predsednikom Gane Džerijem Rolingsom, koji je preuzeo vlast posle puča 1981. i vladao do 2000. godine.

Vadžakoja se kasnije preselio u SAD, gde je upoznao suprugu.

Par navodno ima troje dece.

Pohađao je razne američke obrazoivne ustanove, a stekao je doktorat na onlajn Univerzitetu Valden.

Tvrdi da ima ukupno 17 diploma, uglavnom iz oblasti migracija, međunarodnog i izbegličkog prava, što je navelo kritičare da cinično primete da Vadžakoja može da se pohvali da ima „više univerzitetskih diploma nego što je potrebno vreme da zaista prođe sve te kurseve”.

Vadžakoja se vratio u Keniju 2010. godine, već tada iskazujući želju da se kandiduje za predsednika.

Sve do ovih izbora nije se zvanično kandidovao, da bi sada postao jedna od senzacija predizborne kampanje, kako pišu lokalni mediji.

U drugim kontroverznim obećanjima u kampanji, Vadžakoja kaže da će napraviti ravnotežu između posla i privatnog života uvođenjem četvorodnevne radne sedmice, dajući muslimanima slobodno vreme za bogosluženje petkom, adventistima subotom i drugim hrišćanima nedeljom.

Obećao da će vratiti smrtnu kaznu i kaže da će oni koji su osuđeni za korupciju imati izbor da budu pogubljeni streljanjem ili vešanjem „nakon što pojedu ugali [kukuruzno brašno, osnovna namirnica u Keniji]”.


Pogledajte video: Seksom do vode – žene u Keniji plaćaju visoku cenu zbog nestašica i siromaštva

Seksom do vode – žene plaćaju najveću cenu zbog nestašica u Keniji
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 2 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 59 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend