BBC

Amerika i poznati: Ivana Tramp – glamurozna imigrantkinja koja je postala američka institucija

Ivana Trump in 2018

Getty Images
Ivani Tramp nije trebalo posebno predstavljanje

Ivana Tramp, koja je preminula u četvrtak u 73. godini, bila je takmičarska skijašica, glamurozni model i posvećena poslovna žena koja je postala polovina najpoznatijeg njujorškog moćnog para osamdesetih preko braka sa budućom nadom poslovnog sveta koju je zvala „Jedini Donald” (The Donald).

Udata četiri puta, jednom za budućeg američkog predsednika između 1977. i 1992. godine, bila je posvećena majka svoje prvo troje dece: Ivanke, Donalda Mlađeg i Erika Trampa.

Doživljavana kao ravnopravna po ambiciji sa Donaldom Trampom, vršila je nekoliko funkcija u okviru porodične Trampove organizacije i izgradila modnu robnu marku posle neprijatnog razvoda.

I iako su se njih dvoje u narednim decenijama izmirili, Ivana Tramp se probila samostalno sa jedinstvenim glasom prepoznatljivim poput njenog akcenta i odgovarajuće ekstravagantnom ličnošću.

Rođena kao Ivana Mari Zelnickova 1949. godine u tada komunističkoj Čehoslovačkoj, odrasla je u gradiću Zlinu.

Njen otac bio je inženjer elektrotehnike, a majka telefonska operaterka.

Počela je da skija sa četiri godine, a kasnije će postati članica juniorskog nacionalnog skijaškog tima.

Sa neograničenim prilikama za putovanja, prisustvo u timu pružilo je mladoj Ivani prvi uvid u kapitalistička izobilja van granica Zlina.

Njena majka Mari Zelnickova izjavila je da njena devojčica „nije želela da ostane” tamo.

Posle studija u Pragu, udala se za austrijskog instruktora skijanja Alfreda Vinklmajera u „hladnoratovskom braku”, kako će ga nazvati kasnije.

Vinklmajer je bio prijatelj, a njena pogodba s njim obezbedila joj je austrijski pasoš i preseljenje u Kanadu bez formalnog „statusa prebega” iz njene domovine.

Ona je izjavila da njih dvoje nikad nisu ispunili bračne obaveze, a brak im se raspao 1973. godine.

Naselivši se u Montrealu, radila je kao instruktorka skijanja, noću pohađala kurseve iz engleskog na Univerzitetu Mekgil i postala model koja promoviše Zimske olimpijske igre 1976. godine.

Ms Trump photographed in 1983

Getty Images
Ivana Tramp je radila kao model sedamdesetih i osamdesetih

Dok je iste godine bila na zadatku sa drugim modelima na jednom prijemu u Njujorku, upoznala je dvadesetdevetogodišnjeg Donalda Trampa, koji se nalazio na početku poslovne karijere sa nekretninama na Menhetnu.

Opisavši ga u kasnijim memoarima kao „pametnog i duhovitog – sveameričkog dobricu”, udala se za njega naredne godine.

Donald i Ivana Tramp, sa njenom upadljivo plavom „bufant” frizurom, brzo su postali zaštitni znak njujorškog džet-seta.

Tramp je počeo da se prebacuje sa imperije nekretnina koju je nasledio od oca na masivne projekte na Menhetnu.

A gospođa Tramp je blisko učestvovala u mnogim od muževljevih poslovnih projekata, među kojima Trampova kula i Grand Hajat u Njujorku i kazino Tramp Tadž Mahal u Atlantik Sitiju.

Ona je izabrala ružičasti mermer koji ukrašava podove i zidove Trampove kule i – nadglasavši arhitekte zgrade – naložila da se uvede vodopad u njenom atrijumu visok skoro dvadeset metara.

Bivša direktorka Trampove organizacije Barbara Res izjavila je da je Ivana Tramp posedovala „izuzetnu radnu etiku”, ali da je sve to činila kako bi „impresionirala Donalda, da bi pridobila njegovu naklonost”.

Tokom čitavih raskošnih osamdesetih, Trampovi su bili „hit par”, redovno viđeni na brodvejskim premijerama, fotografisani na crvenom tepihu i pojavljujući se u trač rubrikama

Image shows Donald and Ivana Trump in 1987

Getty Images
Donald i Ivana Tramp na rođendanskom plesu u Metropolitenovom muzeju umetnosti 1987. godine

Ivani Tramp je takođe pripisano autorstvo nad njegovim nadimkom „The Donald“.

Kad se okončala ova burna decenija, međutim, isto se desilo i njihovom braku.

Tabloidi su se prebacili sa vesti o njihovom glamuroznom uspehu na navode o Trampovim neverstvima i reportaže o njihovim burnim svađama.

Tokom ogorčene brakorazvodne parnice iz 1990. godine, Ivana Tramp je optužila muža za silovanje i fizičko zlostavljanje – iako će kasnije povući te tvrdnje.

Odobren joj je razvod po osnovu „surovog i nehumanog postupanja” Donalda Trampa i dodeljeno joj je starateljstvo nad njenom decom.

Zvanično su dovršili razlaz 1992. godine, kada je Ivana Tramp dobila 14 miliona dolara, veliko imanje u Konektikatu, stan u Njujorku i jedan mesec godišnje u porodičnom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi.

Tramp će se na kraju oženiti sa Marlom Mejpls, glumicom i modelom sa kojom je imao aferu.

Često je govorio da se brak raspao zbog poteškoća u saradnji sa suprugom.

„Ne ljutite se, uzmite mu sve”

Posle razvoda, Ivana Tramp je nastavila da ulaže u nekretnine, i u SAD-u i u Evropi.

Iskazavši krajnje američki talenat za samoostvarenje i izdizanje iz pepela, lansirala je još i modnu dizajnersku liniju i kozmetičku kompaniju, Ivana Haute Couture, napisala je nekoliko knjiga i postala ikona za sebe kao glamurozna raspuštenica i zahvalna sagovornica u intervjuima za zvučne citate.

Dženifer Sonders, autorka klasične BBC-jeve komedije Apsolutno fantastične, izjavila je da su Ivana Tramp i njena ljubav prema životu na visokoj nozi bili inspiracija za lik Petsi Stoun.

Ovaj lik u jednoj epizodi opisuje Ivanu Tramp kao „izuzetnu”.

Pojavivši se u epizodnoj ulozi u hit filmu iz 1996. godine Klub prvih žena, gospođa Tramp je izgovorila danas slavnu repliku: „Dame, morate da budete jake i samostalne, i zapamtite, ne ljutite se, uzmite mu sve.”

Image shows Ivana Trump and her three adult children

Getty Images
Ivana Tramp sa troje dece – sleva: Donald Mlađi, Erik i Ivana – 2015. godine

Nije najjasnije kad se tačno izmirila sa Trampom, ali 2008. godine on je bio domaćin njenog četvrtog venčanja, za italijanskog glumca Rosana Rubikondija, u Mar-a-Lagu, sa 400 zvanica i njihovom ćerkom Ivankom koja je bila počasna deveruša.

U memoarima iz 2017. godine, napisala je da se njih dvoje čuju jednom nedeljno.

Ali kad je njen bivši muž preusmerio pažnju sa nekretnina na politiku, Ivana Tramp je ostala po strani.

Izjavila je za Dobro jutro, Amerika na ABC-ju da ima direktnu vezu sa Belom kućom, ali da ne želi da „izaziva nikakvu ljubomoru” kod Trampove aktuelne supruge Melanije.

„Zato što sam praktično Trampova prva žena, ja sam prva dama, je li tako?”, rekla je ona smejući se.

Portparolka Melanije Tramp uzvratila je nazvavši to „ispadom željnim pažnje i samoživim naklapanjem”.

Kad se neslavno završila Trampova kampanja za reizbor predsednika 2020. godine, njegova bivša supruga nije časila časa da izjavi kako joj je drago zbog toga.

„Samo želim da se čitava ta stvar okonča, na ovaj ili onaj način”, rekla je ona za časopis Pipl, dodavši da želi da njena deca „žive normalnim životom”.

Dodala je da ne misli da Tramp „ume da podnese poraz”.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 10 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend