BBC

Apelacioni sud pravosnažno osudio bivšeg predsednika opštine Grocka zbog paljenja kuće novinara

Milan Jovanović

Nenad Djordjevic/FoNet
Novinar Milan Jovanović

Dve i po godine pošto je ukinuo prvostepenu presudu iz februara 2021. i vratio predmet na ponovno suđenje, Apelacioni sud u Beogradu pravnosnažno je osudio bivšeg predsednika beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović zbog podstrekivanja drugih da zapale kuću novinara portala Žig info Milana Jovanovića na četiri godine zatvora.

Sud mu je smanjio zatvorsku kaznu za godinu dana u odnosu na prvostepenu presudu, ali mu je izrekao i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

„Konačno je doneta zadovoljavajuća pravosnažna presuda zbog napada na novinara.

„Podrška kolega mi je bila od velikog značaja kada sam postao beskućnik, a sada smo svi zajedno u novinarstvo uneli svetlost i pokazali da pravda može da progleda“, rekao je Milan Jovanović, za portal Udruženja novinara Srbije (UNS) posle sudske presude.

Istraživačkom novinaru Milanu Jovanoviću porodična kuća u Grockoj zapaljena je pre više od dve godine – 12. decembra 2018.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog pisanja o aferama predsednika opštine.

Simonović je negirao krivicu.

Ko je još osuđen?

Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako je tada navedeno, u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koji su predmet dokazivanja.

Gotovo tri godine kasnije, Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu u aprilu 2024. godine i pored Simonovića osudio i Vladimira Mihailovića na kaznu od tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Igor Novaković osuđen je na dve i po godine zatvora, dok je Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu, kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

„Četiri godine zatvora za podstrekača, visokog funkcionera i političara, i isto toliko za plaćenog egzekutora, značajna je cena koju će morati da plate za bahatost, osećaj svevlašća i za osećaj da svako delo koje se čini za nosioce političkih funkcija i predstavnike vlasti može da bude plaćeno visokim kaznama.

„Ova kazna nije pravedna, jer je morala biti veća, ali kada se uzme u obzir krivično delo koje presuđuje Apelacioni sud, ona je pri maksimalnom iznosu“, izjavio je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, posle donošenja presude.

Šta se desilo u decembru 2018. godine?

U pola četiri ujutro kroz prozor garaže ubačen je Molotovljev koktel, navodi portal Cenzolovka.

Vatra se brzo proširila i na ostatak kuće u kojoj je izgorelo sve što je ovaj policajac u penziji stekao sa suprugom Jelom Deljanin.

Oboje su tad bili u kući.

„Supruga mi je bila gore na spratu, čula je lomljavu stakla i pucanj ispred garaže.

„Strčala je dole, bilo je puno dima“, opisao je kasnije Jovanović za BBC.

Uspeli da se spasu – istrčali su u pidžamama i bosonogi na mraz i gledali kako im kuća gori.

U požaru je pričinjena velika materijalna šteta, kuća je potpuno izgorela.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković tereti se kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Jovanović je izjavio da sumnja da iza toga stoji tadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Simonović, jer je u više navrata pisao o brojnim malverzacijama koje su se dovodile u vezu sa njim.

Jovanović tvrdi da ima dokaze za nepotizam i korupciju u vezi sa gasifikacijom i drugi poslovima opštine Grocka dok je Simonović demantovao te navode, pisao je dnevni list Danas.

„Kako je počeo da se bavi politikom postao je najbogatiji čovek u opštini“, rekao je Jovanović za BBC.

Ipak, hapšenje predsednika opštine Grocka usledilo je dva i po meseca kasnije 25. januara 2019, što je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

Simonović je uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinaru.

„Partijska knjižica nikoga neće zaštititi od odgovornosti, svidelo se to nekome ili ne, a da će nasilje biti najoštrije kažnjeno“, rekao je Vučić.

Mesec i po dana kasnije, 7. marta 2019. godine Simonović je pušten iz pritvora.

Na čelu opštine ostaje još malo do 20. marta, a nasledila ga je saradnica iz redova SNS-a.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

King Princess
Za 41 minut

Pain

King Princess
Jennifer Lopez
Za 44 minuta

If You Had My Love

Jennifer Lopez

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend