BBC

Britanska kraljevska porodica: Kralj Čarls ide u bolnicu zbog benignog uvećanja prostate, princeza od Velsa operisala abdomen

King Charles pictured wearing a grey suit

BBC

U jednom danu, dve vesti o zdravstvenom stanju članova britanske kraljevske porodice – Kralj Čarls će sledeće nedelje biti smešten u bolnicu zbog lečenja uvećane prostate, a princeza od Velsa Kejt podvrgnuta je operaciji abdomena.

Bakingemska palata saopštila je da je stanje Njegovog Veličanstva benigno, ali da će biti podvrgnut „korektivnoj proceduri“.

Svi javni angažmani će biti odloženi za kratak period oporavka, navedeno je iz palate.

„Poput hiljada muškaraca svake godine i Kralj je zatražio lečenje zbog uvećane prostate“, navodi se u saopštenju.

Benigno povećanje prostate, koje nije kancerozno, uobičajeno je kod muškaraca starijih od 50 godina i uglavnom nije ozbiljno stanje, navodi se na veb sajtu Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Princeza od Velsa je operisala abdomen i ostaće u bolnici do dve nedelje.

Kensingtonska palata saopštila je da je planirana procedura bila uspešna, ali se ne očekuje da će princeza nastaviti kraljevske dužnosti narednih meseci.

Palata nije otkrila više detalja o njenom stanju, ali je rečeno da nije u vezi sa rakom.

U saopštenju o 42-godišnjoj princezi Ketrin Midlton, Kensingtonska palata je saopštila da želi da se izvini zbog odlaganja planiranih angažmana.

„Na osnovu trenutnih medicinskih saveta, malo je verovatno da će se vratiti na javne dužnosti do posle Uskrsa“, navodi se u saopštenju.

Princ od Velsa neće obavljati nikakve službene dužnosti dok je njegova supruga u bolnici ili neposredno po otpuštanju.

Nejasno kakav je korektivni postupak posredi

Otprilike svaki treći muškarac stariji od 50 godina ima neke simptome uvećane prostate, žlezde koja se nalazi odmah ispod bešike.

Iako obično ne predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje, može izazvati probleme, poput poteškoća u mokrenju ili pražnjenju bešike.

Ovo stanje ne znači da pacijent ima povećan rizik od razvoja raka prostate.

Nejasno je kakvom će korektivnom postupku Kralj biti podvrgnut.

Postoji nekoliko načina kojima se može regulisati – operacijom, laserski, pa čak i tretman parom.

Oporavak princeze možda i do tri meseca

Princess of Wales

PA Media
Princeza od Velsa

Kao što je uobičajena praksa za starije članove kraljevske porodice, palata je otkrila nekoliko detalja o stanju princeze, ali neće stalno izlaziti sa novostima o njenom oporavku.

Međutim, na osnovu vremena koje se očekuje da Ketrin provede u bolnici i tona izjave koju je izdala palata jasno je da je njeno zdravstveno stanje ozbiljno.

Operacija od utorka bila je bila takvog karaktera da je potrebno da ostane u bolnici do dve nedelje, a očekuje se da bi oporavak mogao da potraje čak tri meseca.

Princeza je u decembru imala pun dnevnik obaveza i nije bilo naznaka da joj nije dobro tokom javnih nastupa.

U saopštenju iz palate se navodi da je princeza „zahvalna na interesovanju koje će ova izjava izazvati“ i naglašava da želi da podaci o njenom medicinskom kartonu ostanu privatni.

„Ona se nada da će javnost razumeti njenu želju da održi što više normalnosti zbog njene dece“, dodaje se.

Kensingtonska palata je saopštila da će izlaziti sa novostima samo kada budu postojale nove, važne nove informacije koje treba podeliti.

Ona se oporavlja na Londonskoj klinici, u blizini Ridžent parka u centru Londona, najvećoj nezavisnoj privatnoj bolnici u Velikoj Britaniji, kako sebe opisuju.

Televizijske kamere i reporteri viđeni su kako se okupljaju u blizini bolnice posle saopštenja u sredu popodne, a nekoliko policajaca diskretno je bilo raspoređeno po ulicama u blizini zgrade.

Nakon otpuštanja, očekuje se da će se princeza oporavljati kod kuće u Vindzoru, gde ona i princ Vilijam žive sa decom, princom Džordžom (10), princezom Šarlot (osam) i princom Luisom (5).

U saopštenju objavljenom u sredu popodne, Kensingtonska palata navodi: „Njeno Kraljevsko Visočanstvo, princeza od Velsa primljena je juče u Londonsku kliniku na planiranu operaciju abdomena.

„Operacija je bila uspešna i očekuje se da će ostati u bolnici 10 do 14 dana, pre nego što se vrati kući da nastavi oporavak.“


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Za 2 minuta

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Jp Cooper
Za 5 minuta

Shes on My Mind

Jp Cooper
Paul Simon
Za 8 minuta

Graceland

Paul Simon
Michael Bolton
Za 12 minuta

Time, Love & Tenderness

Michael Bolton
Rod Stewart
Za 15 minuta

Human

Rod Stewart

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend