BBC

Crna Gora i tehnološki kriminal: Saslušan uhapšeni „kriptokralj“, sumnja se da je falsifikovao pasoš

Do Kwon

BBC
Osnivač Tere Do Kvon

Crnogorska policija uhapsila je južnokorejskog državljanina Do Kvona, šefa propale kompanije za trgovinu kriptovalutama tokom čijeg kraha je izgubljeno 40 milijardi dolara.

Informaciju o hapšenju muškarca koji važi za jednog od najtraženijih begunaca iz oblasti kriptokriminala, objavio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić na Tviteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore je potom potvrdilo da hapšeni jeste Do Kvon, a priveden je još jedan južnokorejski državljanin – Hong Čang Jon.

Obojica su saslušana u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zadržani u pritvoru zbog sumnje da su počinili krivično delo falsifikovanja putnih isprava, potvrdio je za Vijesti tužilac Haris Šobotić

Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur.

U septembru je za njim raspisana međunarodna Interpolova poternica za hapšenje.


Saopštenje MUP-a Crne Gore

Potvrdđujući identitet uhapšenih, MUP Crne Gore je naveo da su zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave dvojica južnokorejskih državljana uz krivičnu prijavu privedena u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Iz MUP-a navode da su oni danas prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai koristili falsifikovane putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno proverama Interpola.

„Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Proverama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane“, navodi se u saopštenju.

Navode i da su osumnjičenima, po tužilaštva, oduzeta tri lap topa i pet mobilnih telefona.

„Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je NCB Seul-Koreja raspisao poternicu zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje“, navodi se u saopštenju crnogorske policije.


Krajem decembra 2022. godine, vlasti Južne Koreje su saopštile da veruju da se Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, krije u Srbiji.

Tridesetjednogodišnji Kvon je optužen za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala posle kraha Tera i Luna tokena u maju prošle godine.

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je De Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Crvena Interpolova poternica je međunarodni pravni nalog zemljama širom sveta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Južna Koreja i Srbija nemaju potpisan sporazum o izručenju, ali su obe zemlje potpisnice Evropske konvencije o ekstradiciji.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi.

„Nisam ‘u bekstvu’ ili bilo šta slično – sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo“, tvitovao je on u septembru prošle godine.

Tužioci su izdali naloge za hapšenje još pet ljudi, koji nisu imenovani, povezanih sa takozvanim stejblkoinom (stablecoin) Terom i sestrinskim tokenom Lunom.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svetu, ali vrednost Tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem Tera-Luna je propao u maju, kada je cena oba tokena pala skoro na nulu, a posledice su pogodile šire kriptotržište.

Sa rekordnih 116 dolara u aprilu, valuta Tera sada vredi manje od 0,0002 dolara.

Širom sveta ulagači u ova dva digitalna novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analizi kompanije za praćenje blokčejna Eliptik.

Pojedini investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga o krahu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Alison Moyet
Za 0 minuta

Love Resurrection

Alison Moyet
Berk & the Virtual Band
Za 4 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band
Beloved
Za 9 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 14 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 17 minuta

Let's Stay Together

Al Green

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend