BBC

Crna Gora i tehnološki kriminal: Uhapšenom južnokorejskom „kriptokralju“ određen jednomesečni pritvor, sumnja se da je falsifikovao pasoš

De Kvon, Južna Koreja, kriptovalute, kriptoprevara

Reuters/STEVO VASILJEVIC
Osumnjičeni De Kvon prilikom privođenja u Crnoj Gori

Dan pošto je Do Kvon, južnokorejski „kriptokralj“, uhapšen u glavnom gradu Crne Gore sa još jednim državljaninom te azijske zemlje, sud u Podgorici im je odredio pritvor od 30 dana zbog sumnji da su falsifikovali pasoše.

Kvon je uhapšen u Podgorici u četvrtak, 23. marta sa još jednim južnokorejskim državljaninom, Hongom Čangom Jonom, a njihov branilac Branko Anđelić rekao je za BBC na srpskom da „nije zahtevano saslušanje povodom bilo kojih drugih okolnosti, poput ekstradicije“.

Ekstradicija je proces u kome jedna zemlja od druge zahteva izručenje uhapšenog zbog optužnice ili presude koju je donela, navodi se u enciklopediji Britanika.

Do Kvon je bio šef propale kompanije za trgovinu kriptovalutama tokom čijeg kraha je izgubljeno 40 milijardi dolara.

U septembru 2022. godine za njim je raspisana međunarodna Interpolova poternica za hapšenje.

Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur.

„Tužioci Južne Koreje će preduzeti korake da vrate u zemlju Kvon Do-Hjunga. Radimo na tome“, rekla je za novinsku agenciju AFP Kim He-kjung, portparolka Tužilaštva Južnog Seula.

Uz informaciju o određivanju pritvora, sud u Podgorici je naveo i da se za sada ne može sa sigurnošću utvrditi identitet osumnjičenih, s obzirom da su kod sebe imali više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena.

„Ne brane se ćutanjem, kažu da su njihovi pasoši validni i traže od tužioca da se obrati vlastima Kostarike u cilju provere njihovih navoda“, rekao je branilac osumnjičenih za BBC na srpskom ranije tokom dana.

Još nije poznato ko je drugi uhapšeni državljanin Južne Koreje i kakve su njegove veze sa Do Kvonom.


Saopštenje MUP-a Crne Gore

De Kvon

Reuters/STEVO VASILJEVIC

Potvrđujući identitet uhapšenih, MUP Crne Gore je naveo da su zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave dvojica južnokorejskih državljana uz krivičnu prijavu privedena u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Iz MUP-a navode da su oni u četvrtak, 23. marta prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai koristili falsifikovane putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno proverama Interpola.

„Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Proverama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane“, navodi se u saopštenju.

Navode i da su osumnjičenima, po nalogu tužilaštva, oduzeta tri lap topa i pet mobilnih telefona.

„Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je NCB Seul-Koreja raspisao poternicu zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje“, navodi se u saopštenju crnogorske policije.

Šta je saopštio Osnovni sud u Podgorici?

Da je osumnjičenima određen pritvor zbog sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, kao i zbog „okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva budući da su strani državljani sa adresom prebivališta u Singapuru i da ih nijedna okolnost ne vezuje za Crnu Goru“.

Osim toga, njima se za sada ne može sa sigurnošću utvrditi identitet, pri čemu je od njih privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, te da je za njima raspisana Interpolova poternica, navodi se u saopštenju suda.

U saopštenju se navodi da su prilikom pasoške kontrole na graničnom prelazu Aeorodrom Podgorica od njih oduzete putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije i to prilikom ukrcavanja za let na liniji Podgorica-Dubai.

Dodaje se da je branilac osumnjičenog Honga Čanga Jona tražio izuzeće sudije jer nije obezbedio tumača korejskog jezika i odbio je da komunicira na engleskom jeziku na kojem je pričao kod državnog tužioca.

Predsednica suda odbila je zahtev za izuzeće kao neosnovan, jer je, obrazloženo je, ličnim potpisom kod tužioca potvrdio da razume engleski jezik, pa je angažovanjem tumača na tom jeziku ispoštovano njegovo zakonsko pravo da se postupak vodi na njegovom jeziku ili na jeziku koji razume.


Krajem decembra 2022. godine, vlasti Južne Koreje su saopštile da veruju da se Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, krije u Srbiji.

Tridesetjednogodišnji Kvon je optužen za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala posle kraha Tera i Luna tokena u maju prošle godine.

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je De Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Crvena Interpolova poternica je međunarodni pravni nalog zemljama širom sveta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi.

„Nisam ‘u bekstvu’ ili bilo šta slično – sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo“, tvitovao je on u septembru prošle godine.

De Kvon, Južna Koreja, kriptovalute, kriptoprevara

Reuters/STEVO VASILJEVIC
De Kvon, Južna Koreja, kriptovalute, kriptoprevara

Reuters/STEVO VASILJEVIC
De Kvon, Južna Koreja, kriptovalute, kriptoprevara

Reuters/STEVO VASILJEVIC

Tužioci su izdali naloge za hapšenje još pet ljudi, koji nisu imenovani, povezanih sa takozvanim stejblkoinom (stablecoin) Terom i sestrinskim tokenom Lunom.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svetu, ali vrednost Tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem Tera-Luna je propao u maju, kada je cena oba tokena pala skoro na nulu, a posledice su pogodile šire kriptotržište.

Sa rekordnih 116 dolara u aprilu, valuta Tera sada vredi manje od 0,0002 dolara.

Širom sveta ulagači u ova dva digitalna novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analizi kompanije za praćenje blokčejna Eliptik.

Pojedini investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga o krahu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Send this to a friend