BBC

Evrovizija 2023: Ukrajina ne može da bude domaćin zbog rata, možda će takmičenje biti u Velikoj Britaniji

Kaluš orkestar

Getty Images
Pobednici Evrovizije 2022 – Kaluš orkestar

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da Pesma Evrovizije sledeće godine ne može da bude održana u Ukrajini iz bezbednosnih razloga.

Sada se razmatra mogućnost da domaćin bude Velika Britanija, čiji je predstavnik zauzeo drugo mesto na takmičenju.

Pobednik Evrovizije 2022 bila je ukrajinska grupa Kaluš orkestar.

Članovi grupe su u međuvremenu prodali trofej kako bi, kako su rekli, kupili dronove za ukrajinsku vojsku koja se bori protiv ruskih snaga.

BBC je u pregovorima sa Evropskom radiodifuznom unijom „oko mogućnosti da domaćin takmičenja za pesmu Evrovizije 2023.” bude Velika Britanija.

Sem Rajder, britanski predstavnik, osvojio je drugo mesto na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, što je najbolji rezultat Velike Britanije od 1998. godine.

Rajder je bio na vrhu posle glasanja žirija u Torinu, ali rep-folk bend Kaluš orkestar, koji je dobio specijalnu dozvolu da napusti ratom razorenu zemlju kako bi se takmičio, popeo se na prvo mesto sa 631 poenom posle glasanja publike.

Sam Ryder arrives at Heathrow Airport in London after finishing second in the final of the Eurovision Song Contest in Italy

PA Media
Ryder arrived back at Heathrow Airport from Turin on Sunday night wearing a pink Kalush Orchestra hat, in a nod to this year’s Ukrainian winners

Šta je saopštila Evropska radiodifuzna unija?

EBU je u saopštenju navela da je sprovela studiju sa ukrajinskim državnim emiterom UA:PBC i spoljnim stručnjacima, ali da „bezbednosne i operativne garancije” potrebne za domaćinstvo događaja ne mogu biti ispunjene u ratom razorenoj zemlji.

Organizacija je zahvalila ukrajinskom emiteru na „svesrdnoj saradnji i posvećenosti u analizi svih mogućih scenarija” i saopštila da deli „njihovu tugu i razočaranje”.

„Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa BBC-jem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinstvu Velike Britanije”, navodi se u saopštenju.

Portparol BBC-ja je rekao: „Videli smo saopštenje EBU-a. Jasno je da niko nije želeo da se ovako nešto desi. Posle njihove odluke, naravno, razgovaraćemo o tome da BBC bude domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije”.

Britanska vlada je pozdravila mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo bude domaćin Evrovizije, obećavajući da će obezbediti da manifestacija „u velikoj meri odražava bogatu kulturu, nasleđe i kreativnost Ukrajine”.

„Pobeda Ukrajine bila je i te kako zaslužena i čvrsta želja vlade je bila da se takmičenje sledeće godine održi tamo”, rekao je portparol Dauning strita.


Pogledajte video o Kaluš orkestru

Ukrajinski orkestar Kaluš: Sa bojnog polja u Irpinu do Evrovizije
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 55 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend