BBC

Finansije i tehnologija: Ljubitelji kriptovaluta slave što je bitkoin prihvaćen kao ETF – šta to znači

Bitcoins

Getty Images

Američke finansijske institucije donele su dugoočekivanu odluku da dozvole investicionim kompanijama da aktivno ulažu u bitkoin za klijente.

Fondovi kojima se trguje na berzi (ETF-ovi) vezani za bitkoine sada mogu da se koriste u svemu, od penzionih fondova do investicionih portofolija.

Ljubitelji kriptovaluta iz čitavog sveta slave na društvenim mrežama sa grozničavim uzbuđenjem, objavljujući grafikone sa anotacijama i mimovima o brzom bogaćenju.

Šta je ETF?

ETF-ovi su portofoliji koji omogućuju investitorima da ulažu u više različitih imovina, a da ne moraju nijednu da kupe.

Njima se na berzi trguje kao deonicama, a njihova vrednost zavisi od učinka ukupnog portfolija u realnom vremenu.

ETF može da se sastoji od kombinacije zlatnih i srebrnih poluga, na primer, ili od mešavine deonica vrhunske tehnologije i osiguravajućih društava.

Neki ETF-ovi već sadrže bitkoine posredno, ali takozvani „spot“ bitkoin ETF-ovi će kupovati kriptovalutu direktno, „na licu mesta“, po njenoj aktuelnoj ceni, tokom čitavog dana.

Zbog čega toliko uzbuđenje?

Otprilike desetina investicionih kompanija, među njima Blekrok i Fajdeliti, čekale su mesecima da im Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) da zeleno svetlo da počnu da kupuju bitkoine za vlastite ETF-ove.

I posle više nedelja natezanja oko formulacije, prvi su sada dobili odobrenje.

To znači da nova grupa investitora sada može da uđe u spekulisanje bitkoinom, a da ne mora da vodi računa o tome da ima digitalne novčanike ili da se probija kroz kripto menjačnice.

I sada se očekuje da će se u tržište bitkoina sliti milijarde dolara, kako ove finansijske kompanije budu počele sve više da kupuje digitalne novčiće.

Manji broj analitičara tvrdi da će to vrlo malo uticati na cenu kriptovaluta, budući da su spot bitkoin ETF-ovi već prihvaćeni u drugim zemljama.

Ali ulaskom američkih giganata na ovo tržište, većina ljudi očekuje da će vrednost bitkoina početi da raste zajedno sa potražnjom.

Njegova cena je, međutim, ozloglašeno nestabilna.

Ona je skočila na skoro 70.000 dolara po novčiću 2021. godine, a zatim pala na 16.000 dolara 2022. godine.

Ali 2023. godine rasla je postojano, delom zahvaljujući pomami oko odobrenja bitkoin ETF-ova i sada je na 44.000 dolara.

Zasnovan na ideji objavljenoj onlajn 2008. godine, koja je potekla od čoveka po imenu Satoši Nakamoto, bitkoin je prva kriptovaluta, a ostaje i dalje najvrednija i najslavnija.

Njegova cena se često doživljava kao barometar za čitavu industriju hiljade drugih novčića, tokena i proizvoda zasnovanih na istoj blokčejn tehnologiji.

A sa prilivom novog novca u ovaj ekosistem, mnogi očekuju navalu interesovanja za tehnologiju kriptovaluta u celini.


Pogledajte video: Šta je bitkoin

Kriptovalute: Šta je bitkoin
The British Broadcasting Corporation

Kako će ova odluka uticati na usvajanje kriptovaluta?

Neki kažu da ova revolucionarna odluka ukazuje na to da je establišment konačno počeo da shvata bitkoin ozbiljno, makar samo kao spekulativno sredstvo.

Za one koji smatraju bitkoin legitimnim „digitalnim zlatom“, ima li boljeg dokaza za to od navale najvećih institucija za upravljanje novcem koje ga kupuju, i to pod nadzorom regulatora?

Drugi tvrde da je suština kriptovaluta u odbijanju tradicionalnih finansijskih sistema u korist decentralizovane alternative koju pokreću ljudi.

A to što investicioni bankari kupuju bitkoin samo da bi se obogatili u američkim dolarima baš i nije ono što je Satoši Nakamoto prvobitno imao na umu.

Ali sudeći po uzbuđenju na društvenim mrežama, preovlađujući sentiment je nada da će injekcija gotovine obogatiti postojeće investitore u bitkoine.

Koji su rizici po buduće investitore?

Cena bitkoina može rapidno i često da se promeni bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja.

I zato investitori moraju to da uzmu u obzir kad se odlučuju za ETF-ove vezane za digitalne novčiće.

Ali ETF-ovi se i inače često prodaju kao proizvodi visokog rizika i visoke nagrade.

Drugi potencijalni rizik je sajber-kriminal.

Bitkoin i druge kriptovalute našli su se na meti ogromnih i skupocenih napada nakon kojih su iz kripto kompanija ponekad preko noći bile izvučene stotine miliona dolara.

A ako bi neko kao što je Blekrok postao većinski vlasnik bitkoina, njegova sajber-bezbednost bi bila stavljena na ozbiljnu probu na koju do sada nije navikao.

Druga negativna strana je šteta po životnu sredinu.

Bitkoin se oslanja na ogroman broj moćnih kompjutera iz celog sveta da bi procesuirao transakcije i stvarao novčiće.

Upotreba obnovljive energije je u porastu – ali tek ostaje da se vidi kako investicione kompanije mogu da pomire potencijalnu cenu bitkoina po životnu sredinu sa kupcima zabrinutim zbog ispunjavanja ekoloških, socijalnih i korporativnih standarda.


Poglejdate video: Tekon – aplikacija zahvaljujući kojoj grad postaje bolji

Azija i tehnologija: Tekon, nova aplikacija zahvaljujući kojoj gradovi postaju bolji
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Hollies
Za 3 minuta

He Aint Heavy Hes My Brother

Hollies
Nina Simone
Za 7 minuta

My Baby Just Cares For Me

Nina Simone
Ekatarina Velika
Za 11 minut

Pored Mene

Ekatarina Velika
Tam Tam
Za 16 minuta

Jockey

Tam Tam
Lacni Franz
Za 20 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend