BBC

Fudbal i korupcija: Sep Blater i Mišel Platini pred sudom odgovaraju za finansijske mahinacije

Michel Platini and Sepp Blatter

Getty Images
Platiniju (levo) je prvobitno bilo zabranjeno da se bavi bilo kakvim poslovima u fudbalu do 2023. godine, a Blateru (desno) do 2028. Obojica bi se mogli suočiti sa zatvorom ako budu osuđeni

Pred sudom u Švajcarskoj počelo je suđenje Sepu Blateru i Mišelu Platiniju, nekada najmoćnijim ljudima svetskog fudbala, optuženim za prevaru.

Švajcarski tužioci tvrde da je Međunarodna fudbalska organizacija 2011. godine, kada je predsednik bio Blater, nezakonito isplatio dva miliona švajcarskih franaka (1,9 miliona evra) Platiniju, bivšem predsedniku Evropske fudbalske unije (UEFA).

Platini je, prema tužilaštvu, do tada već bio plaćen za ovaj posao, odnosno ova isplata je bila koruptivna.

Obojica negiraju da su počinili prekršaje i kažu da je to bila zapravo zakasnela isplata za savetodavni rad Francuza Platinija za FIFA.

„Znam da nisam uradio ništa protivzakonito. Bio sam u FIFA 45 godina, fudbal je moj život”, rekao je 86-godišnji Blater uoči početka suđenja.

Preti im kazna zatvora do pet godina ili novčana kazna, ako budu proglašeni krivima.

Blateru i Platiniju je zabranjeno da se bave bilo kakvim poslovima u fudbalu 2015. godine, a optuženi su u novembru 2021.

Suđenje je trebalo da počne u sredu u Saveznom krivičnom sudu u Belinconi u Švajcarskoj, ali je odloženo za dan kasnije zbog lošeg zdravstvenoig stanja Blatera.

Bivši višegodišnji predsednik FIFA rekao je pred sudom da ne može da svedoči zbog bolova u grudima.

„Bol će se vratiti i teško dišem”, rekao je gotovo šapčući.

Sepp Blatter arrives at court in Switzerland

Getty Images
Sep Blater dolazi u sud u društvu ćerke Korin

Suđenje bi trebalo da bude završeno 22. juna, a presuda se očekuje 8. jula.

Ko su optuženi?

Mišel Platini

French Captain Michel Platini celebrates a goal during the World Cup quarter-final against Brazil at the Jalisco Stadium in Guadalajara, Mexico. France won the match 4-3 on penalties

Getty Images
Trostruki osvajač Zlatne lopte – Mišel Platini

Francuz Platini (66) je trostruki osvajač Zlatne lopte – nagrade za najboljeg fudbalera sveta – i jedan od najvećih fudbalera u istoriji igre.

U blistavoj karijeri, bio je kapiten reporezentacije Francuske koja je osvojila titulu prvaka Evrope 1984. godine i osvojio evropski kup 1985. sa Juventusom.

Nakon što je bio selektor francuske reprezentacije, bio je na čelu organizacionog komiteta za finale Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. i postepeno se probijao do najviših mesta u rukovodećim organizacijama međunarodnog fudbala, da bi 2007. godine postao predsednik UEFA.

Platini je trebalo da nasledi Blatera na mestu predsednika FIFA, posle ostavke Švajcarca usled istrage o korupciji i hapšenja nekoliko izvršnih direktora FIFA.

Michel Platini arrives at court in Switzerland

Getty Images
Mišel Platini

Kada je Fifin etički komitet istraživao Platinijevo ponašanje kao deo šireg pokušaja da se iskoreni korupcija u organizaciji, on je napustio mesto predsednika UEFA i potom mu je zabranjeno da radi u bilo kojoj fudbalskoj organizaciji.

Najpre mu je izrečena osmogodišnja zabrana, koja je potom preinačena u četiri.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio je 2020. godine njegovu žalbu na zabranu.

Sep Blater

Sepp Blatter

Getty Images
Blater je bio predsednik FIFA 17 godina

Švajcarski biznismen i sportski funkcioner Jozef Sep Blater (86) ušao je u organe FIFA 1975. godine i popeo se na vrh, postavši najpre generalni sekretar 1981, a sedam godina kasnije i njen predsednik.

Uprkos kontroverznoj vladavini svetskom fudbalskom administracijom, Blater je iznova biran za predsednika FIFA, ostajući na toj poziciji 17 godina.

Optužbe o korupciji, finansijskim malverzacijama, podmićivanju i lažiranju glasanja od strane rukovodilaca Fife počele su pre nego što je Blater preuzeo vlast i nastavile su se tokom njegovog predsedničkog mandata.

Istraga američkog FBI-ja o pranju novca, reketiranju i prevari dovela je do racije u hotelu u Cirihu 2015. godine, kada su uhapšeni zvaničnici FIFA.

Švajcarska kancelarija državnog tužioca (OAG) sprovela je ukupno 25 istraga o korupciji u fudbalu.

Dvanaest ih još čeka na rešavanje.

Blateru je 2015. izrečeno udaljavanje iz fudbala na osam godina, što je kasnije smanjeno na šest, posle internog procesa u FIFA.

Nakon što je etički komitet istražio isplate bonusa, Blateru je 2021. kazna povećana na još šest godina.

Za šta su optuženi?

Posle šestogodišnje istrage, Blater je optužen za niz krivičnih dela, između ostalog za prevare, falsifikovanje dokumenata i zloupotrebu službenog položaja.

Prema optužnici, Platini je između 1998. i 2002. godine radio kao konsultant FIFA za godišnju naknadu od 300.000 franaka (187.400 evra).

Više od osam godina posle zaključenja ugovora i dobijene naknade, Platini je navodno tražio još dva miliona švajcarskih franaka.

Bivši predsednik UEFA je 2011. od FIFA dobio dva miliona franaka, a tužioci tvrde da za ovu transakciju nije postojao pravni osnov.

Švajcarski tužioci tvrde da je „po Blaterovom nalogu, FIFA isplatila Platiniju traženi iznos početkom 2011″.

„Prikupljeni dokazi potvrđuju da je ova isplata Platiniju izvršena bez pravnog osnova. Ova isplata je oštetila Fifu i omogućilaPlatiniju protivpravno bogaćenje”.

Obojica tvrde da je na samom početku postignut usmeni dogovor o iznosu koji će biti isplaćen Platiniju i da je sporna suma za 2011. zapravo bila zaostala rata.

„To je vanredna isplata koju mi je dugovala FIFA, po usmenom ugovoru i isplaćena potpuno legalno”, rekao je Platini.

„Dokazaćemo na sudu da sam postupio maksimalno pošteno”.

Blater je takođe rekao da je isplata legalno.

„To je administrativna stvar, isplata dugovanja koju su odobrili svi relevantni organi FIFA”, rekao je on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 37 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 33 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 29 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend