BBC

Interpol: Za novog predsednika izabran general iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koga optužuju za mučenja

Interpol's newly-elected president, General Ahmed Nasser al-Raisi, addresses the General Assembly in Istanbul, Turkey (25 November 2021)

Reuters
General Raisi, koji negira optužbe, izabran je na četvorogodišnji mandat na neplaćenoj funkciji i skraćenog radnog vremena.

General iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koga prate optužbe za saučesništvo u mučenjima izabran je za predsednika međunarodne policijske agencije Interpol.

Ahmed Naser Al-Raisi, glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova UAE, izabran je na četvorogodišnji mandat na funkciji koja se ne plaća i obavlja se u skraćenom radnom vremenu.

Organizacije za ljudska prava lobirale su protiv njegove kandidature, optužujući ga da nije ispitao uverljive pritužbe protiv policijskih i drugih snaga bezbednosti UAE zbog mučenja.

Raisi odbacuje ove optužbe.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da on „čvrsto veruje da je policijsko zlostavljanje ili maltretiranje odvratno i nepodnošljivo”.

General Raisi je izabran za predsednika Interpola posle tri kruga glasanja država članica na generalnoj skupštini agencije u Istanbulu, u Turskoj.

Njegove dužnosti biće predsedavanje sastancima Izvršnog odbora, koji nadgleda rad generalnog sekretara Jirgena Štoka.

Štok je službenik sa punim radnim vremenom, svakodnevno nadgledajući rad Interpola.

Raisi je objavio na društvenoj mreži Tviter da je „čast” biti izabran za predsednika i obećao je da će „izgraditi otvoreniju, raznovrsniju i odlučniju organizaciju koja će raditi na obezbeđivanju sigurnosti za sve”.

U drugoj izjavi, naveo je da su UAE „jedno od najbezbednijih mesta na svetu” i da je ta zalivska arapska država i dalje „najvažnija snaga za pozitivne promene u najkomplikovanijem regionu sveta”.

Međutim, Hiba Zajadin, istraživačica grupe Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) za Persijski zaliv, objavila je da je ovo „tužan dan za ljudska prava i vladavinu prava širom sveta”.

Ona je navela da je general „predstavnik verovatno najautoritarnije vlade u Zalivu, koja mirno neslaganje izjednačava sa terorizmom”.

Ovakav izbor osudio je i britanski doktorand Metju Hedžis, koji je Višem sudu u Londonu podneo tužbu za naknadu štete protiv generala Raisija i još trojice visokih zvaničnika UAE.

Optužio ih je da su umešani u proizvoljno zatvaranje i mučenje koje je navodno pretrpeo u UAE, 2018. godine.


Advokati Zalivskog centra za ljudska prava takođe su nedavno podneli zvanične pritužbe protiv generala Raisija u Francuskoj i Turskoj.

Optužili su ga za umešanost u, kako se navodi, nezakonito hapšenje i mučenje najistaknutijeg borca za ljudska prava u UAE Ahmeda Mansura, koji je priveden 2017. i kasnije osuđen na 10 godina zatvora zbog „klevetanja” zemlje na društvenim mrežama.

Anvar Gargaš, savetnik predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je da su optužbe deo „organizovane i intenzivne kampanje klevetanja”, te da je izbor pokazao punu istinu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Crazy And the Brains
Za 1 minut

Punk Rocker

Crazy And the Brains
Alexander Oscar
Za 4 minuta

One More Dance

Alexander Oscar
Rosenfeld
Za 7 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld
Doves
Za 10 minuta

Prisoners

Doves
Of Monsters And Men
Za 15 minuta

Visitor

Of Monsters And Men

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend