BBC

Italija i politika: Premijer Mario Dragi ponudio ostavku usled raspada koalicije

Mario Draghi file pic June 2022

Sean Gallup/POOL/EPA
Marija Dragija je prošle godine imenovao italijanski predsednik Matarela da vodi oporavak zemlje posle pandemije

Italijanski premijer Mario Dragi ponudio je ostavku pošto je populistički koalicioni partner, pokret Pet zvezdica, uskratio podršku vladi prilikom glasanju o poverenju.

Bivši šef Evropske centralne banke vodi vladu nacionalnog jedinstva od februara 2021.

On je u izjavi naveo da je pakt poverenja koji je održavao ovu vladu iščezao.

Međutim, predsednik države Serđo Matarela je odbio da prihvati njegovu ostavku.

Bivšeg šefa Evropske centralne banke, starog 74. godine, prošle godine je imenovao predsednik Matarela kako bi poveo Italiju u oporavak posle pandemije i spasio zemlju od nestabilnosti.

Predsednik je pozvao gospodina Dragija da se obrati parlamentu kako bi pružio uvid u jasnu sliku političke situacije.

Efekat intervencije predsednika Matarele je nejasan, ali je malo verovatno da će se Dragi obratiti parlamentu pre sledeće srede.

Italija se sada suočava sa periodom političke neizvesnosti, što bi moglo da ugrozi njene napore da se izbori sa energetskom krizom i obezbedi finansiranje iz fondova Evropske unije (EU).

Nevolje u trećoj najvećoj ekonomiji EU nastupile su kada je lider pokreta Pet zvezdica Đuzepe Konte odbio da podrži vladin paket ekonomske pomoći od 23 milijarde evra za porodice i preduzeća, tvrdeći da Dragi ne čini dovoljno da se pozabavi krizom izazvanom povećanjem troškova života.

Iako je dobila ubedljivu podršku na glasanju u četvrtak u Senatu zahvaljujući drugim strankama, premijer je više puta upozoravao da bez podrške pokreta Pet zvezdica, Vlada ne može da nastavi.

„Super Mario”, kako glasi premijerov nadimak, otišao je kod predsednika Italije Serđa Matarele i, pošto je razmislio o sopstvenoj budućnosti, dao je izjavu povodom ostavke.

„Današnji glasovi u Parlamentu su veoma značajni sa političke tačke gledišta. Većina u Vladi nacionalnog jedinstva koja ju je podržavala od njenog formiranja, više ne postoji”, rekao je on.

U roku od sat vremena pošto se obratio njegovom kabinetu, vratio se u palatu na Kvirinaleu u Rimu da preda ostavku predsedniku.

Izbori su već bili zakazani za početak 2023, ali ako ostavka Dragija bude potvrđena, znači da će verovatno biti održani na jesen.

Italy's M5S leader Conte meets prime minister, Rome - 06 Jul 2022

EPA
Stranka Đuzepea Kontea saopštila je da vladin ekonomski paket nije dovoljan da se uhvati u koštac sa nadolazećom društvenom krizom

Sve do glasanja u Senatu, politički akteri su nastojali da reše krizu.

Milanska berza oslabila je 3,4 odsto pošto su se napetosti prenele i na investitore.

Komesar za privredu Evropske unije Paolo Đentiloni, i sam bivši italijanski premijer, rekao je ranije da izvršna vlast EU posmatra razvoj događaja u Rimu „sa potrebne distance, ali uz zabrinuto čuđenje”.

Pokret Pet zvezdica je prvobitno bila najveća stranka u koaliciji, ali je doživela niz preletanja i opadanje podrške.

Bivši partijski lider Luiđi di Majo optužio je stranku za ciničan plan da se sruši Dragijeva vlada kako bi povratila podršku, dovodeći Italiju do privrednog i društvenog kolapsa.

Stranke širom političkog spektra imale su u vidu opšte izbore sledeće godine, a posebno partije na desnici.

Mateo Salvini iz krajnje desničarske Severne lige i Đorđa Meloni iz stranke Braća Italije takmiče se za lidersku poziciju u potencijalnoj desničarskoj koaliciji.

Meloni je pozvala na izbore odmah najavljujući da je „spremna da vladaa”, a Salvini je rekao da je period političke paralize bio nezamisliv.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 42 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 35 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 31 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend