BBC

Izbori u Americi 2024: Bajden na TikToku uprkos strahu od bezbednosnih rizika

Bajden na TikToku

BBC
Bajden na TikToku

Izborni štab američkog predsednika Džozefa Bajdena otvorio je nalog na TikToku, iako je ova aplikacija zabranjena na većini uređaja američke vlade iz bezbednosnih razloga.

Bajdenov predizborni štab je pokrenuo nalog @bidenhq tokom finala sezone američkog fudbala Superbopula, najveće i najpopularnije sportske utakmice u Americi.

U uvodnom snimku, naslovljenom „LOL, zdravo, ljudi“, pomoćnici ispituju Bajdena o njegovim favoritima u vezi sa finalom Superboula, koji je prvi put ove godine održan u Las Vegasu.

LOL je skraćenica u internet komunikaciji za laugh out loud (glasan smeh).

U Americi godinama postoji strah od kineske špijunaže preko TikToka, a bivši američki predsednik Donald Tramp je tokom mandata najavljivao da će zabraniti ovu aplikaciju.

Tokom 2022. godine, Bajden je potpisao zakon koji zabranjuje TikTok na većini uređaja činovnika savezne vlade.

Nekoliko država je takođe usvojilo ove mere.

Predstavnici obe stranke u Americi tražili su da aplikacija, koja je u vlasništvu kineske kompanije Bajtdens, bude zabranjena u Americi zbog zabrinutosti da bi vlada u Pekingu mogla da pristupi podacima korisnika.

Izvršni direktor TikToka, Su Ži Ču, odgovarao je u martu 2023. godine američkim kongresmenima povodom zebnji da ova platforma za deljenje kratkih videa u kineskom vlasništvu odaje podatke o korisnicima.

Ipak, TikTok je i dalje popularan među mladima, starosnoj grupi koja je pomogla Bajdenu da pobedi na prethodnim izborima.

Predsednik neće sam voditi TikTok nalog, već će to raditi njegov tim zadužen za kampanju, rekli su Bajdenovi saradnici.

Upitan u uvodnom videu za koga navija Kanzas Siti Čifse ili San Francisko Fortinajnerse, Bajden je odgovorio: „Za Filadelfija Iglse, jer bih u protivnom spavao sam pošto je moja žena Fili devojka“.

Pitali su ga i o glasinama prema kojima je ljubavna veza pevačice Teljor Svift i Trevisa Kelča, zvezde Kanzas Sitija, deo plana da finalna utakmica Američke profesionalne fuidbalske lige (NFL) bude nameštena i da pomogne Bajdenu da ponovo bude izabran za predsednika u novembru.

„Biću u nevolji ako vam kažem“, odgovorio je Bajden u šali.

Bajden se suočava sa problemima tokom kampanje da bude ponovo izabran za predsednika pošto je u izveštaju Ministarstva pravde, koje je istraživalo način na koji je rukovao poverljivim dokumentima, nazvan „dobronamernim, starijim čovekom slabog pamćenja“.

Specijalni tužilac Robert Hur u izveštaju je naveo da tokom petočasovnog ispitivanja prošlog oktobra Bajden nije mogao da se seti kada je bio potpredsednik Amerike, niti kada mu je preminuo sin.

Ipak, tužilac nije preporučio da se podigne optužnica, za razliku od Trampa koji će odgovarati za isto delo – nezakonito rukovanje tajnim dokumentima po završetku predsedničkog mandata.

Bajden je burno reagovao na izveštaj specijalnog tužioca, rekavši: „Sa mojim pamćenjem je sve u redu, ne treba niko da me podseća kad mi je sin umro“.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Turtles
Za 1 minut

Happy Together

Turtles
Elektricni Orgazam
Za 4 minuta

Debela Devojka

Elektricni Orgazam
Plejboj
Za 6 minuta

Superstar

Plejboj
Babe
Za 10 minuta

Mirko I Marina

Babe
Will Young
Za 14 minuta

Light My Fire

Will Young

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend