BBC

Izbori u Srbiji 2022: Glasanje za predsednika, poslanike i lokalne vlasti – do 19 sati izašlo oko 54,6 odsto birača, saopštio CESID

izbori, glasanje

Fonet/Kostadin Kamenov
Glasanje u Nišu

Tekst će biti ažuriran tokom dana i večeri

Po neuobičajeno hladnom vremenu za početak aprila, u Srbiji se održavaju predsednički i parlamentarni izbori, a u glavnom gradu Beogradu i u još 12 gradova i opština širom zemlje lokalni predstavnici u skupštinama.

Predsednik Srbije se bira na pet godina, a poslanici Skupštine Srbije na četiri godine.

Pravo glasa ima 6,5 miliona ljudi, a do 19 sati glasalo je 54,6 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Na prethodnim izborima 2022, do 19 sati izlaznost je bila 44,9 odsto.


Pogledajte BBC video o neobičnim biračkim mestima u Beogradu

Izbori u Srbiji 2022: Gde se sve glasa u Beogradu – od kineskog tržnog centra do privatne kuće
The British Broadcasting Corporation

Glasa se na 8.267 biračkih mesta, ali nijedno nije otvoreno na Kosovu – zbog odluke Vlade u Prištini, birači sa Kosova listiće će ubacivati u kutije u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

Biračka mesta su otvorena u 7 sati, a glasanje će trajati do 20 časova.

Glasanje je organizovano i u 29 zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, kao i na 77 mesta u 34 zemlje.

Incidenti

Lider opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović napadnut je u blizini biračkog mesta u naselju Galenika u Beogradu, prenela je Televizija N1.

Prethodno je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao na konferenciji za novinare da je u Čačku napadnut Bratislav Jugović, poslanik iz redova Srpske napredne stranke (SNS).

Policija je potvrdila oba incidenta.

Prema saopštenju policije, incident u naselju Galenika dogodio se ispred prostorija mesnog odbora vladajuće SNS i da su „oba učesnika zadobili lakše telesne povrede”.

Pavle Grbović

FoNet/Instagram/cravingsbyninochka
Napad na Pavla Grbovića

Grboviću je rasečena usna, a dobio je i udarac u predelu oka, navela je članica tog pokreta Nina Stojaković u izjavi FoNetu.

Napadnut je pošto je od mladića ispred biračkog mesta 67 tražio da mu predaju, kako tvrdi, „paralelni” birački spisak kojim su proveravali ko je glasao.

Ona je rekla da su „bila dvojica glavnih napadača i nekoliko mlađih koji se vide i na snimku“.

Pavle Grbović

FoNet/Instagram/cravingsbyninochka
Pavle Grbović

Bratislav Jugović za Danas kaže da je napadnut jutros oko 8.30 na biračkom mestu u Osnovnom sudu u Čačku.

Čačanska policija saopštila je da je privela muškarca koji je napao Jugovića.

Jugović je prethodno kazao da ga je jedan muškarac najpre vređao ispred biračkog mesta, govoreći mu da je „bot Aleksandra Vučića (predsednika Srbije)”.

Navodi da je udaren u jagodičnu kost.

„U trenutku kada sam zaokruživao kandidate i liste na glasačkom listiću, on je uleteo i počeo da galami na izbornu komisiju iz čista mira. Ja sam mu rekao ‘Nemoj ljude snimati, uzmi olovku glasaj’, i onda sam napadnut ni kriv ni dužan”, prepričava Jugović.

„Uznemiren sam mnogo jer sam u mom Čačku poznat kao čovek koji se druži sa ljudima koji su opozicioni orijentisani, koji je tolerantan, kafanski čovek.

„Nema razloga da mene bilo ko u mom Čačku napada zbog bilo čega”, rekao je vidno uznemireni Jugović za Danas.

Iz Posmatračke misije CRTA u saopštenju su naveli da su zabeležili „više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini”.

Odziv

Do 16 sati glasalo je 41,6 odsto upisanih birača, navodi Republička izborna komisija.

Na parlamentarnim izborima 2016. do 16 sati glasalo je 39,6 odsto, a 2020. godine 34,6 odsto.

„’Bugarski voz’ na nekim mestima” – tvrdi posmatračka organizacija CRTA

Iz Posmatračke misije CRTA zabeležili su više nepravilnosti tokom dosadašnjeg toka izbornog dana, rekao je Raša Nedeljkov, šef misije.

„Primećena su teža krivična dela i incidenti na izborima – primećeno je cirkularno glasanje, poznato kao `bugarski voz`, a jedan slučaj se direktno dovodi u vezu sa kupovinom glasova”, naveo je Nedeljkov na konferenciji za novinare.

Posmatrači Crte javljaju da je na nekim biračkim mestima bilo je i kolektivnog glasanja, dodao je.

Prema podacima ove misije, na 17 odsto biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi odbora prilikom otvaranja glasanja, a na tri odsto biračkih mesta kontrolni listić nije bio propisno ubačen u kutiju i pokazan prvom biraču.

Na osam biračkih mesta članovi odbora su odbili da sarađuju sa posmatračima Crte, a na 32 biračka mesta predstavnicima ove misije nije dozvoljeno da prisustvuju otvaranju glasanja, rekao je Nedeljkov.

Šta je ‘bugarski voz’?

Bugarski voz je politički termin koji predstavlja poseban način zloupotrebe prava glasa, kako bi određena politička partija izmenila izborne rezultate u sopstvenu korist.

Karakteristično za ovaj metod je da jedna osoba glasa na više biračkih mesta.

Termin se obično koristi na Balkanu, a nastao je inspirisan nedemokratskim izborima u Bugarskoj početkom 21. veka.

izbori, glasanje

Fonet

Druge nepravilnosti

CESID je objavio na sajtu niz nepravilnosti na nekim biračkim mestima.

  • Ubacivanje listića u pogrešne kutije na 40 biračkih mesta
  • Porodično glasanje na 16 biračkih mesta
  • Razne proceduralne greške (nenanošenje spreja, neproveravanje identifikacionih dokumenata, nepoštovanje redosleda radnji…) na šest biračkih mesta
  • Ugrožavanje tajnosti glasanja (fotografisanje listića i procesa glasanja) na 11 biračkih mesta
  • Paralelna evidencija birača, u Novom Sadu (BM 11), Kovinu (BM 22), Zemunu (BM 38), Staroj Pazovi (BM 14) i Apatinu (BM 28)
  • Na nekoliko biračkih mesta, posmatrači Cesida su primetili i manje incidente, verbalne sukobe i kraće prekide glasanja
izbori, glasanje

Fonet/Nenad Đorđević

Posmatrači Omladinske studentske akcije, koji prate izbore u okviru građanske organizacije Lokalni front, saopštili su da su uočili niz nepravilnosti na glasačkom mestu na Novom naselju u Novom Sadu.

Prema njihovim tvrdnjama, primećeno je masovno slikanje glasačkih listića, da pojedini članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone na glasačkom mestu, kao i glasanje ljudi čije fotografije nisu identične onima u ličnim karta, prenosi Televizija N1.

Kako su napomenuli, oni su tražili da se te nepravilnosti unesu u zapisnik, ali je to odbijeno, uz objašenjenje da treba da se obrate „na kraju dana sa primedbama”.

Posmatrači javljalju da je na više biračkih mesta u Novom Sadu uočeno da se birači dovode taksijem na glasanje.

Na konferenciji za novinare oko 10 sati, predsednik RIK-a je rekao da nisu upoznati sa navedenim nepravilnostima.


Predizborna tišina, u kojoj nije dozvoljeno izveštavanje ili promocija izbornih kandidata, počela je u noći između četvrtka i petka i traje sve do zatvaranja birališta u nedelju u 20 sati.

Za parlamentarne izbore kandidovano je 19 lista, a redosled na glasačkom listiću utvrđen je po redosledu po kome su predate Republičkoj izbornoj komisiji.

Na predsedničkim izborima učestvuje osam kandidata, a njihov redosled je utvrđen žrebom.

U Beogradu građani glasaju za novi saziv Skupštine grada koju čini 110 odbornika, a oni će potom odabrati gradonačelnika.

U jedinstveni birački spisak za područje grada Beograda upisano je 1.600.214 birača, a glasa se na 1.198 biračkih mesta.

Lokalni izbori održavaju se i u Aranđelovcu, Kuli, Majdanpeku, Boru, Medveđi, Knjaževcu, Doljevcu, Lučanima, Sevojnu, Sečnju, Smederevskoj Palanci, Kladovu i Bajinoj Bašti.

Kako glasaju državljani Srbije sa Kosova?

Oko 100.000 birača sa Kosova glasaju u najbližim opštinama centralne Srbije, Tutinu, Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

Do biračkih mesta moraju da pređu između 50 do 100 kilometara i kontrolu na administrativnim prelazima.

Oni koji su želeli da glasaju, dolaze autobusima koje su im obezbedile lokalne samouprave ili poslodavci, preneo je RTS.

Na autobusima nije dozvoljeno isticanje državnih simbola Srbije, a za pružanje bezbednosti biće spremni i pripadnici međunarodnih snaga – Euleksa i Kfora.

U Raški i Tutinu, odnosno Ribariću, glasaju birači iz opština severnog dela Kosova i iz sredina u Metohiji.

U Kuršumliji mogu da glasaju žitelji centralnog dela Kosova, dok će glasači iz Kosovskog pomoravlja i Štrpca glasati u Vranju.

izbori, glasanje

Fonet

Glasanje u inostranstvu

Otvaranjem biračkog mesta u ambasadi Srbije u Londonu, u nedelju u sedam časova počelo je glasanje u dijaspori na izborima koji će u Srbiji i većini biračkih mesta u inostranstvu biti održani sutra.

U biračke spiskove u inostranstvu je, prema evidenciji Republičke izborne komisije, upisano 39.777 birača državljana Srbije.

To je najveći broj biračkih mesta i prijavljenih birača u inostranstvu od 2004. godine.

Države u kojima je organizovano glasanje su: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

izbori, glasanje

Fonet/Velimir Ilić

BBC na srpskom će na ovoj stranici u izbornom danu donositi najnovije informacije, vesti i podatke o izlaznosti na glasanje.


Sve što treba da znate o izborima u Srbiji


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend