BBC

Izrael i Gaza: Netanjahu prkosi Bajdenu po pitanju palestinske države

Benjamin Netanyahu

EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je odbacio ideju stvaranja palestinske države.

Ovu poruku poslao je nekoliko sati posle telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji je nagovestio da bi Netanjahu na kraju ipak mogao da prihvati ovaj koncept.

Poruke Netanjahua produbile su podelu u javnosti sa SAD.

Vašington veruje da je palestinska država uz Izrael, što je koncept poznat pod imenom „rešenje dve države“, ključna za dugotrajnu stabilnost.

Bela kuća primetila je ove nedelje da se stavovi američke i izraelske vlade „jasno razlikuju“.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon prvog poziva koji su dvojica lidera imala u gotovo mesec dana, Bajden je insistirao da je rešenje dve države moguće i u mandatu premijera Netanjahua.

„Postoji veliki broj modela za rešenje dve države.

„Veliki je broj zemalja koje su članice UN, a koje nemaju sopstvene vojske“, rekao je on.

Ipak, Netenjahu je u subotu ostao na sopstvenim pozicijama koje je zastupao tokom čitave političke karijere i koje je izrekao ranije ove nedelje.

U saopštenju njegovog kabineta navodi se: „U razgovoru sa predsednikom Bajdenom, premijer Netanjahu ponovio je politiku da, nakon što Hamas bude uništen, Izrael planira da zadrži bezbednosnu kontrolu u Gazi da bi se osiguralo da Gaza ne predstavlja opasnost po Izrael, što ostaje u suprotnosti sa zahtevima za palestinsku suverenost“.

Takođe u subotu, u postu na mreži Iks (nekadašnjem Tviteru), on je rekao da Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu nad celom oblasti zapadno od (reke) Jordan“, što je oblast koja obuhvata i teritoriju Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Netanjahuovi stavovi ugasiće nadu u pojedinim krugovima da bi kriza u Gazi mogla da se reši ponovnim pokretanjem diplomatskih pregovora i otpočinjanjem mirovnog procesa lidera Izraela i Palestinaca.

Netanjahu je sada sve više izolovan u inostranstvu uprkos konstantnoj podršci vođenju rata koje ima u zemlji, što prate i protesti zabrinutih za sudbinu oko 130 talaca koje i dalje u Gazi drži Hamas.

Hamas je ubio oko 1300 ljudi, uglavnom civila, i oteo 240 talaca u iznenadnom napadu na južni Izrael 7. oktobra.

Hiljade demonstranata, uključujući rodbinu nestalih, okupilo se u Tel Avivu u subotu, tražeći od Netanjahua da dogovori primirje koje bi omogućilo povratak talaca kućama.

Protesters in Tel Avid

Reuters
Demonstranti žele da se postigne dogovor sa Hamasom o puštanju talaca

Gil Dikman, čiji rođak je otet 7. oktobra, rekao je: „Dragi premijeru Benjamine Netanjahu, verujemo da ih vi možete vratiti. Verujemo u vas.

„Znamo da možete da potpišete taj sporazum i donesete pobedu svim stanovnicima Izraela. Učini to, Bibi. Učini to. Vrati taoce kući“.

Izraelske snage nastavile su da prodiru u južnoj Gazi saopštavajući da traže visoke zvaničnike Hamasa za koje veruju da se skrivaju u Kan Junisu, drugom najvećem gradu u Pojasu.

Izraelska vojska saopštila je da je upala u tunel u Kan Junisu u kome su držani taoci, mada oni nisu bili na tom mestu kada je tunel otkriven.

Dok se glavne borbe sada vode u južnoj Gazi, obnovljena su neprijateljstva i oko severnog grada Džabalije gde palestinski borci navodno napreduju dok Izrael pokušava da pomeri vojsku i tenkove ka jugu.

Skoro tri meseca nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju na Gazu, njegova vojska, daleko nadmoćnija od Hamasa po snazi i opremi, i dalje se suočava sa otporom širom teritorije.

Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa saopštilo je u nedelju da je 25.105 ljudi ubijeno u Gazi od 7. oktobra.

Povređeno je više od 60 hiljada ljudi, saopštili su iz Ministarstva.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Dejan Cukic
Za 2 minuta

Fantastican Dan

Dejan Cukic
Viktorija
Za 5 minuta

Arija

Viktorija
Riblja Corba
Za 9 minuta

Gde Si U Ovom Glupom Hotelu

Riblja Corba
Who
Za 14 minuta

Free Me

Who
Aerosmith
Za 18 minuta

What it Takes

Aerosmith

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend