BBC

Izrael i Palestinci: Izraelski premijer izričito protiv palestinske države

IDF handout showing Givati Brigade soldiers in the Gaza Strip (18 January 2024)

IDF
Izraelski vojnici u Kan Junisu, najvećem gradu južnom dela Pojasa Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izričito se protivi uspostavljanju palestinske države kada se sukob u Gazi okonča i dodaje da je to rekao i najvećem savezniku – Americi.

Na konferenciji za novinare, prkosni Netanjahu poručio je da će Izrael nastaviti ofanzivu u Pojasu Gaze „do potpune pobede“, a to znači uništenje Hamasa i oslobađanje preostalih izraelskih talaca i dodao da bi to moglo da potraje „još mnogo meseci“.

Sa blizu 25.000 Palestinaca ubijenih u Gazi, prema Hamasovom Ministarstvu zdravlja i oko 85 odsto raseljenog stanovništva u tom području, Izrael je pod intenzivnim pritiskom da obuzda ofanzivu i uključi se u razgovore o okončanju rata.

Izraelski saveznici, između ostalih i SAD, ali i mnoge druge države, pozvali su na oživljavanje dugo uspavanog „rešenja o dve države“.

Mnogi krugovi se nadaju da bi trenutna kriza mogla da natera zaraćene strane da se vrate diplomatiji i pregovorima, kao jedinoj alternativi beskonačnim ciklusima nasilja.

Ali iz komentara Netanjahua, može se zaključiti da je njegova namera sasvim suprotna.

Tokom konferencije za novinare u četvrtak, on je rekao da Izrael mora imati bezbednosnu kontrolu nad celim područjem zapadno od reke Jordan, što bi podrazumevalo i teritoriju bilo koje buduće palestinske države.

„To je neophodan uslov i kosi se sa idejom (palestinskog) suvereniteta. Šta da radimo?

„Ovo govorim i našim američkim prijateljima, a zaustavio sam i pokušaj da nam se nametne realnost koja bi štetila bezbednosti Izraela“, rekao je Netanjahu.

Pred kraj prošle godine, izraelski ministar odbrane Joav Galant predstavio je plan za dane posle rata, prema kojem bi u Pojasu Gaze bila uspostavljena određena palestinska autonomija, ali bi bezbednost na celom području bila u nadležnosti Izraela.

Tokom gotovo cele političke karijere Netanjahu se protivi palestinskoj državnosti, a prošlog meseca se hvalio da je ponosan što je sprečio njeno uspostavljanje, tako da ova njegova poslednja izjava i nije iznenađenje.

Ali javno protivljenje diplomatskom pritisku Vašingtona i odlučnost da ostane na sadašnjem vojnom kursu pokazuju da se šire pukotine u odnosima Izraela i zapadnih saveznika.

Od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra – najtežem u istoriji Izraela, kada su palestinski ekstremisti ubili oko 1.300 Izraelaca i uzeli oko 240 talaca – Amerika podržava pravo Izraela da se brani.

Israeli PM Netanyahu

Reuters
Vodićemo rat do potpune pobede, poručuje Netanjahu

Ali kako broj mrtvih u Gazi raste, a scene užasa obiluju, zapadne vlade su pozvale Izrael na uzdržanost.

Bela kuća je u više navrata pokušavala da utiče na izraelsku vojnu politiku, tražeći upotrebu preciznije vođenog oružja umesto potpunih vazdušnih udara, zaustavljanje kopnene ofanzive; i pozivanje na rešenje o dve države, sa ulogom Palestinske uprave u postkonfliktnoj Gazi.

A protester holding a sign

Reuters
Demonstranti u Tel Avivu traže oslobađanje talaca

Ali izraelske uši često su ostajale gluve na preporuke Vašingtona ili su te preporuke bile potpuno odbacivane, što se dešavalo i javno, tokom poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

To je pojačalo frustraciju u nekim američkim krugovima zbog očigledne sveobuhvatne podrške administracije predsednika Džozefa Bajdena Izraelu, uz oštre pozive da se postave uslovi za američku pomoć bliskoistočnom savezniku.

Odgovarajući na najnovije komentare Netanjahua, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da njegova vlada neće prestati da radi na rešenju o dve države, dodajući da „neće biti ponovne okupacije Gaze“.

Komentari izraelskog premijera će zadovoljiti njegovu sve manju bazu podrške i krajnje desničarske ministre koji podržavaju njegovu vladu.

Ali će ujedno zaprepastiti one u Izraelu i inostranstvu koji su sve više užasnuti ljudskom cenom ovog rata.

Nedavne ankete pokazuju da većina Izraelaca želi da se prioritet bude vraćanje preostalih talaca u odnosu na potencijalno nemoguć cilj uništenja Hamasa.

Dopk je Netanjahu držao konferenciju za novinare, izraelske trupe prodrle su još dublje u Kan Junis, najveći grad u južnom delu Pojasa Gaze, što potvrđuje da Izrael nema nameru da stane.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Everything But the Girl
Za 3 minuta

When All's Well

Everything But the Girl
Traffic Jam
Za 6 minuta

A Castle in the Sand

Traffic Jam
Nothing But Thieves
Za 10 minuta

Welcome to the Dcc

Nothing But Thieves
Billie Eilish
Za 13 minuta

Billie Bossa Nova

Billie Eilish
Eddie Murphy
Za 16 minuta

Red Light Ft Snoop Lion

Eddie Murphy

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend