BBC

Kosovo i Srbija: Izbori za predsednike četiri opštine na severu raspisani za 18. decembar

Mitrovica

Reuters

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, saopšteno je večeras iz njenog kabineta.

Osmani je izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova zakazala posle konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom (CIK), prenosi agencija Beta.

„Zadužuje se CIK da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom na snazi“, navedeno je u odluci predsednice Kosova.

Opštine sa većinskim srpskim stanovništvom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od 5. novembra su bez gradonačelnika koji su podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sever Kosova Nenada Đurića.

Šta je rekla Osmani?

Osmani je istakla da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u ovom izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili ustavna prava glasa.

Na današnjem sastanku sa Osmani nisu bili predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Srpske liste bliske zvaničnom Beogradu, prenela ja Radio-televizija Srbije.

Sastanku su prisustvovali predsednik Partije kosovskih Srba, PSK, Aleksandar Jablanović i predsednik Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašić.

Posle ostavki gradonačelnika četiri opštine na severu, institucije su napustili i poslanici Skupštine Kosova iz redova Srpske liste, odbornici opština na severu Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na severu Kosova.


Četrnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Razorlight
Za 0 minuta

You Are Entering the Human Heart

Razorlight
Nickelback
Za 3 minuta

High Time

Nickelback
Chvrches
Za 7 minuta

Killer

Chvrches
Calvin Harris feat. Pharrell Williams, Katy Perry & Big S
Za 10 minuta

Feels

Calvin Harris feat. Pharrell Williams, Katy Perry & Big S
Daft Punk
Za 13 minuta

Give Life Back to Music

Daft Punk

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend