BBC

Nauka i tehnologija: Kompanija Ilona Maska ugradila moždani čip u čoveka – „Telepatija će pomoći bolesnima“

CEO of Tesla, Chief Engineer of SpaceX and CTO of X Elon Musk speaks during the New York Times annual DealBook summit on 29 November 2023 in New York City, US

Getty Images

Milijarder Ilon Mask kaže da je njegova kompanija Neuralink prvi put uspešno ugradila jedan od svojih bežičnih moždanih čipova u čoveka.

Prvi rezultati su otkrili obećavajuće neuronske šiljke ili nervne impulse i da je zdravstveno stanje pacijenta dobro, rekao je Mask, koji je i vlasnik društvene mreže Iks i tehnološke kompanije Tesla, kao i svemirske agencije Starlink.

Cilj kompanije je, kaže, da poveže ljudske mozgove sa računarima i da želi da pomogne u rešavanju složenih neuroloških stanja.

Druge konkurentske kompanije su već ugradile slične uređaje.

BBC je zatražio komentar od Neuralinka i američkog zdravstvenog regulatora, Uprave za hranu i lekove (FDA).

FDA je u maju dala dozvolu Maskovoj kompaniji da testira čip na ljudima.

„Bilo je to zeleno svetlo za početak šestogodišnje studije tokom koje se robot koristi da hirurški postavlja 64 fleksibilne niti, tanje od ljudske kose, na deo mozga koji kontroliše „nameru pokreta“, navodi se u saopštenju Neuralinka.

Kompanija kaže da ove niti omogućavaju njenom eksperimentalnom implantatu – koja radi na bateriju na bežično punjenje – da snima i bežično prenosi moždane signale u aplikaciju koja dekodira kako osoba namerava da se kreće.

Mask je na Iksu napisao da će se Neuralinkov prvi proizvod zvati Telepatija.

Telepatija bi, kako je rekao, omogućila vlasnicima da samo mislima kontrolišu mobilne telefone ili računare, a preko njih i skoro bilo koji drugi uređaj.

„Prvi korisnici će biti oni koji nemaju udove.

„Zamislite da je Stiven Hoking mogao da radi brže od brzog daktilografa ili aukcionara. To je cilj“, rekao je Mask, aludirajući na pokojnog britanskog naučnika koji je imao bolest motoričkih neurona.

Neuralink ima oštru konkurenciju u drugim kompanijama, od kojih pojedine u ovom polju imaju iskustvo od dve decenije.

Blekrok neurotek (Blackrock Neurotech) iz američke države Juta još 2004. godine je ugradio prvi od mnogih interfejsa između mozga i računara.

Presižn neurosajns (Precision Neuroscience), koju je formirao suosnivač Neuralinka, takođe želi da, kako kažu, pomognu ljudima sa paralizom.

A njegov implantat podseća na veoma tanak komad trake nalazi na površini mozga i može da se ugradi preko „kranijalnog mikro-proreza“, što je, kako kaže, mnogo jednostavnija procedura.

Postojeći uređaji su dali rezultate.

U dve odvojene nedavne američke naučne studije, implantati su korišćeni za praćenje moždane aktivnosti kada je osoba pokušala da govori, što je potom moglo da se dekodira kako bi im pomoglo u komunikaciji.


Pogledajte video: Mali čipovi koji su promenili svet

Da nema sićušnih čipova većina stvari koja nam je potrebna ne bi radila.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Mother Earth
Za 2 minuta

Jesse

Mother Earth
Oktobar 1864
Za 5 minuta

Crni Ples

Oktobar 1864
Bane Lalic & Mvp
Za 9 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp
Zemlja Gruva!
Za 13 minuta

Krugovi

Zemlja Gruva!
Savage
Za 16 minuta

Dont Cry Tonight

Savage

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend