BBC

Nova slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar u Intervjuu petkom: „Slovenija može da bude posrednik u sukobima na Balkanu“

Ljubljana, 13. novembar 2022.

Reuters

Otkad je pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora, izgleda kao da se Nataša Pirc Musar suočila sa više pitanja javnosti o Zapadnom Balkanu, nego o unutrašnjoj politici Slovenije.

Zabrinuta zbog nestabilnosti u slovenačkoj blizini, Pirc Musar kaže da će jedna od njenih prvih međunarodnih poseta biti upravo zemljama Zapadnog Balkana.

„Slovenija može mnogo da doprinese u rešenju problema na Zapadnom Balkanu, a mislim i da Evropska unija vidi Sloveniju kao ulazna vrata.

„Mislim da možemo biti barem dobar sagovornik kod rešavanja problema regiona a, ako postoji jasno izražena volja, i posrednik u konkretnim neslaganjima, pa čak i sukobima“, kaže prva žena na čelu Slovenije u razgovoru za BBC na srpskom, nekoliko dana nakon izborne pobede.

Slovenija je već, uz Hrvatsku, predvodnica inicijative Brdo-Brioni, u okviru koje šefovi država zemalja Zapadnog Balkana razgovaraju o budućnosti i integraciji regiona u Evropsku uniju (EU).

Nataša Pirc Musar pobedila je u drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji, osvojivši oko 54 odsto glasova, dok je njen konzervativni protivkandidat Anže Logar osvojio oko 46 odsto.

Nezavisna kandidatkinja, koju je u drugom krugu podržala većina koja čini slovenačku vladu, na petogodišnji mandat stupiće 23. decembra.

Nadležnosti predsednika Slovenije nisu velike i uglavnom se odnose na predstavljanje zemlje, ponajviše u inostranstvu.

Predsednik Slovenije je i vrhovni komandant vojske ove zemlje koja je članica NATO-a.

‘Da lideri na Balkanu budu državnici, a ne političari’

Buduća slovenačka predsednica neće pobeći od emocija kada govori o nekadašnjoj Jugoslaviji – spremno će reći da je tu rođena, da je na tim prostorima radila i upoznala mnogo ljudi.

Zbog svega toga posebno želi da se posveti tom prostoru.

Kao pokazatelj diplomatskog interesovanja, Slovenija je imenovala i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, karijernog diplomatu Anžeja Frangeša.

„Biti samo veza Zapadnog Balkana i EU nije dovoljno, može se više napraviti konkretnim predlozima i zato bih želela da nastavim proces Brdo-Brioni.

„To je jako osetljivo područje i ja sam uverena da sve zemlje treba da postanu članice EU.“

Ljubljana, 13. novembar 2022.

IGOR KUPLJENIK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Nekadašnja novinarka tek ulazi u svet stranačke politike, ali i diplomatije

Napominje da bi, kao potpuni novajlija u politici, tek trebalo da upozna balkanske lidere.

„Volela bih da lideri na Balkanu budu državnici, a ne političari.

„Mene je u kampanji vodila definicija da političar radi na tome da pobedi na sledećim izborima, a državnik radi za sledeće generacije – čak i ako izgubi sledeće izbore.“

Slovenački zvaničnici u poslednjih nekoliko godina imali su veoma različit tretman u Beogradu.

Dok je predsednik Borut Pahor sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem delio omiljenog kuvara i privatno večerao u slovenačkim zamkovima, dotle je Tanja Fajon, sadašnja šefica diplomatije kao poslanica Evropskog parlamenta dobijala oštre kritike iz vladajuće stranke Aleksandra Vučića.

Na pitanje gde vidi sebe u odnosima sa Srbijom, Pirc Musar odgovara:

„Želim konstruktivan razgovor na dobroj večeri, pa ćemo posle o tome razgovarati.“

Ljubljana, 13. novembar 2022.

IGOR KUPLJENIK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Iza Pirc Musar u izbornoj noći stajali su suprug Aleš (levo) i sin Maks (desno)

Za razgovor na Zapadnom Balkanu posebno će joj biti izazovna tema kojom se bavi čitavom karijerom.

Pitanje ljudskih prava i vladavine zakona često se u izveštajima Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU navode kao ključni delovi slagalice koji nedostaju.

„Brine me sve to jer verujem u ljudska prava koja nisu leva ili desna – ili ih imaš, ili ti ih uzmu, a političari moraju mnogo više da urade po tom pitanju jer tu nema prostora za ideologije.

„Jako bih volela da se sretnem sa premijerkom Anom Brnabić jer želim da čujem njen stav o, između ostalog, Prajd paradama u Beogradu.“

U Beogradu je u septembru 2022. održan Evroprajd, evropska Parada ponosa, iako su vlasti najpre najavljivale zabranu šetnje učesnika, da bi se ona na kraju održala sa značajno kraćom trasom, bez šetnje beogradskim ulicama.


Ko je Nataša Pirc Musar

  • Rođena je 1968. godine u Ljubljani;
  • Diplomirala na Pravnom fakultetu u Ljubljani, doktorirala na Univerzitetu u Beču;
  • Radila kao novinarka i voditeljka vesti na Radio-televiziji Slovenije i na komercijalnoj Pop TV;
  • 2001. prelazi u sektor komunikacija Aktiva Grupe;
  • 2003. zapošljava se u Vrhovnom sudu Slovenije;
  • 2005-2014. Poverenica za informacije od javnog značaja;
  • 2015-2016. predsednica Crvenog krsta Slovenije;
  • Od 2015. bavi se advokaturom, ima sopstvenu advokatsku kancelariju.
Ljubljana, 13. novembar 2022.

Reuters
Nataša Pirc Musar je u izbornoj noći primala čestitke i od majke

Od advokatice Melanije Tramp do ruske dače u srcu Slovenije

Kada je objavljena vest da je pobedila na predsedničkim izborima, svetski mediji uz njeno ime kao po pravilu navodili su samo jednu odrednicu – advokatica Melanije Tramp, supruge prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa, koja je rođena i odrasla u Sloveniji.

„Nikada se tako ne predstavljam, ali jeste činjenica da sam bila njena advokatica kad je počela prethodna predizborna kampanja u Americi, a mediji u Sloveniji počeli da pišu ružne stvari o njoj.

„Ona me nazvala i počeli smo da sarađujemo, a ja sam bila jako zadovoljna.“

Iako je veoma ponosna na ovaj deo sopstvene biografije, i bez dodatnih pitanja poželeće da neke stvari razjasni.

„To ne znači da podržavam ono što radi njen muž (Donald Tramp).

„Ne sviđa mi se njegova retorika, ne sviđa mi se što je trampizam u povoju u Americi, a ja kao liberalka teško sve to prihvatam jer mislim da ničija budućnost nije u krajnjoj desnici, u zemljama u kojima vlada netrpeljivost prema manjinama.“

Na predsednički dužnost Pirc Musar stupa u trenutku kad se kraj ruske agresije na Ukrajinu ne vidi, a evropske zemlje politikom sankcija prema Moskvi pokušavaju da utiču na ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Nema dileme da je Rusija agresor i da jasno krši međunarodno pravo, a mislim da smo dobro postupili sa sankcijama, iako ih mi takođe osećamo.

„Ima tu i neke simbolike: malo je bilo situacija u kojima je EU delovala složno na polju spoljne politike, ali se u ovom slučaju približila tom idealu i to jako ohrabruje jer u svetu gde dolazi do repozicioniranja velesila, EU treba da zauzme sopstveno mesto među akterima ovog veka.“

Ljubljana, 13. novembar 2022.

IGOR KUPLJENIK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Protivkandidat Nataše Pirc Musar u drugom krugu predsedničkih izbora bio je nekadašnji ministar inostranih poslova Slovenije Anže Logar

Iako nema diplomatskog iskustva, Pirc Musar ima jasnu viziju kako se mora pregovarati o kraju rata u Ukrajini.

„Put do kraja svakog konflikta, bilo na lokalnom ili na međunarodnom nivou, ili je potpuni sukob ili razgovori – direktno između zavađenih strana pomoću sudske instance, posredstvom treće strane.

„Po mom mišljenju, ne samo kao pravnice nego kao osobe koja veruje u dostojanstvo čoveka, žene i majke, razgovori s ciljem prekida sukoba pravi su put napred, uz napomenu da, kako god da se dođe do prekida sukoba, na kraju krajeva svi dokazani zločini protiv čovečnosti ne mogu proći nekažnjeno“, kaže ona.

Napominje i da rešenja nema bez pristanka Ukrajine, „žrtve ruske agresije“.

Pirc Musar kaže da se posebno raduje učešću u Globalnom forumu žena-liderki u Ujedinjenim nacijama.

Posebnu pažnju privukla je neobična veza nove slovenačke predsednice sa jednim spomenikom koji nosi upravo rusko ime.

Njen suprug Aleš Musar vlasnik je kuće u srcu Slovenije, u Gornjim Gameljnama, sagrađene s kraja 19. i početka 20. veka koja nosi ime – Ruska dača.

„To je kulturni spomenik zaštićen pod tim imenom, velika strast mog muža koji je uložio mnogo novca i ljubavi u obnovu spomenika.

„Nikakve veze sa Rusijom ta dača nema, osim arhitekture.“


Sove kao inspiracija

Iz svakog kutka advokatske kancelarije Nataše Pirc Musar gleda poneka – sova.

Njihova ponosna vlasnica kaže da ima oko dve hiljade figurica ove životinje i da će bar jedna biti i u predsedničkom kabinetu.

„Sove su simbol mudrosti, a one su noćne ptice baš kao i ja – ja sam fakultet završila noću, doktorat napisala noću, navikla sam tada da radim.

„Sova mi je kao intrigantna ptica, a posebno njene oči, zbog kojih se pitam o čemu razmišlja dok ćuti, gleda i izgleda jako pametno.“

Ljubljana, 16. novembar 2022.

BBC/Aleksandar Miladinović
Deo kolekcije sova

Žena u politici: ‘Zaboravili su da sam bik u horoskopu’

Nataša Pirc Musar intervju posle izborne pobede daje u sopstvenoj advokatskoj kancelariji, čiji je logo takođe stilizovana sova.

Iz susednih kancelarija odzvanjaju ženski glasovi.

„U advokatskoj kancelariji nas ima devet i sve smo žene, dok je u izbornom štabu bilo ujednačenije“, kaže ona kroz smeh.

„Volela bih da se bavim ženama u politici, kako razbiti još više tih staklenih plafona, ali uvek kažem i – ništa bez muškaraca, mislim da je tako pravilno.“

Kao po pravilu, s godinama se smanjivalo i učešće građana Slovenije u političkim procesima.

Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora od nešto više od polovine upisanih birača viša je nego u prethodna dva izborna ciklusa, ali i dalje daleko od brojeva s početka 21. veka, a kamoli u devedesetim godinama prethodnog veka.

Ipak, ljudska prava, a posebno pitanja ekologije, i dalje su na proteste širom zemlje u prethodnim godinama izvodila veliki broj ljudi – peške ili na biciklima, što je postao zaštitni znak Slovenije.

„Politika je učinila da ljude manje interesuje politika i to nije dobro, ali mlade koji izlaze na proteste je strah za budućnost zbog klimatskih promena.

„Ja im kažem da prate politiku jer bez nje neće biti promena, a mi smo svi odgovorni za jedinu planetu koju imamo.“

Nataša Pirc Musar za sebe kaže da nikad nije pripadala nijednoj političkoj opciji, pa ovako odgovara na pitanje otkud u prvi put u aktivnoj politici u šestoj deceniji života.

„To je bilo najteže pitanje pre nego što sam odlučila da se kandidujem.

„Ljudi su mi govorili da im je potreban neko ko nema teret na vratu političkih sukoba, stranačkih članskih karata.“

Na sopstvenom primeru ilustrovaće sukob dubinski podeljene Slovenije na vladajuću levicu i opozicionu desnicu, od kojih nijedna od strana nije podržala njenu kandidaturu u prvom krugu predsedničkih izbora.

„Ja sam sve to izdržala.

„Možda su mislili da ću odustati, ali su zaboravili da sam bik u horoskopu i – nisam odustala.“

Vladajuća koalicija, koju predvodi Pokret Sloboda premijera Roberta Goloba, uz Socijalne demokrate Tanje Fajon, imala je sopstvenog kandidata u prvom krugu predsedničkih izbora.

Međutim, Milan Brglez nije uspeo da uđe u drugi krug, pa su vladajući u okršaju sa konzervativcem Anžejem Logarom podržali Pirc Musar.

Ljubljana, 13. novembar 2022.

ANTONIO BAT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Osim ove oštre partijske, buduća predsednica kaže da slovenačko društvo deli još jedna duboka podela koja datira još iz Drugog svetskog rata.

„Mi smo bili na pravoj strani istorije, protiv nacizma i fašizma, a ubistva bez suđenja koji su se desila posle rata jesu zločin.

„Ja ću raditi na tome da se ne govori mnogo o prošlosti, posebno jer u Sloveniji postoji mnogo ljudi koji te teme otvaraju uoči izbora ili kada im je potrebno da se o tome priča, a mladima to ne treba jer je to otrov u naciji.“

Partizanski narodnooslobodilački pokret bio je veoma snažan u Sloveniji tokom Drugog svetskog rata, posle koga je ona postala jedna od republika socijalističke Jugoslavije.

Često će Pirc Musar naglašavati da ona ne želi da bude predsednica prošlosti već budućnosti, pa bi zato na kraju sopstvenog mandata ponajviše želela da vidi slovenačko društvo koje lakše dolazi do ključnih dogovora.

„Želela bih da dođemo do zaključka da nije pametno da svaki put kad se vlade menjaju, mi krećemo iz nulte pozicije.

„Ako ćemo postići da se dva ili tri strateška projekta ili teme, poput zdravstvene reforme, produže u dve vlade, mislim da će to biti veliki uspeh.“


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Beats International feat. Lindy Layton
Za 0 minuta

Dub Be Good to Me 90C

Beats International feat. Lindy Layton
Razorlight
Za 3 minuta

You Are Entering the Human Heart

Razorlight
Nickelback
Za 7 minuta

High Time

Nickelback
Chvrches
Za 10 minuta

Killer

Chvrches
Calvin Harris feat. Pharrell Williams, Katy Perry & Big S
Za 13 minuta

Feels

Calvin Harris feat. Pharrell Williams, Katy Perry & Big S

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend