BBC

Novak Đoković i Australijan open: Đoković izgubio na sudu – ništa od odbrane titule u Melburnu, biće deportovan

Serbian tennis player Novak Djokovic leaves the Park hotel on January 16, 2022 in Melbourne, Australia.

Getty Images
Djokovic has been staying at an immigration detention hotel in Melbourne

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije, što znači da će biti deportovan iz te zemlje i neće moći da nastupi na Australijan openu.

Sudije su odbile njegovu žalbu, nakon što je australijska vlada Đokoviću, koji je nevakcinisan, nedavno drugi put ukinula vizu, označivši ga kao pretnju po javno zdravlje.

Time su prekinute sve nade da će Đoković pokušati da odbrani titulu u Melburnu i osvoji 21. rekordni grend slem.

Đoković navodi da je „izuzetno razočaran”, ali da poštuje presudu.

„Neprijatno mi je što je minulih sedmica sva pažnja bila na meni, nadam se da sad svi možemo da se posvetimo igri i turniru koji volim”, naveo je on u saopštenju.

„Sarađivaću sa nadležnim organima u vezi sa mojim odlaskom iz zemlje”, dodao je.

Prvi meč je trebalo da odigra u ponedeljak, kada turnir počinje.

Tokom ročišta pred tročlanim većem, Đokovićeva odbrana je bezuspešno tvrdila da su razlozi koje je dala vlada „nevažeći i nelogični”.

Nije poznato gde će Đoković otići iz Australije, a naloženo mu je i da plati sudske troškove.

Đoković je do sada devet puta osvajao Australijan open, a odbranom titule došao bi do rekordnog 21. grend slema, što bi debatu o najboljem teniseru u istoriji znatno usmerilo u njegovu korist.

Švajcarac Rodžer Federer, Španac Rafael Nadal i on trenutno imaju po 20 grend slemova.

O čemu se odlučivalo:

Ministar za imigracije Aleks Houk iskoristio je diskreciono pravo da Đokoviću ukine vizu jer ga smatra pretnjom po javno zdravlje zato što:

 1. Đoković je poznata ličnost čija priča pothranjuje antivakcinalno raspoloženje u zemlji
 2. Priznao je da je prekršio pravila iz izolacije dok je bio pozitivan što može da ohrabri druge ljude da krše mere

Đokovićevi advokati na ovo odgovaraju sledećim argumentima:

 1. Vlasti pogrešno tumače tenisera kao neku vrstu „talismana” za antivakcinalnu zajednicu.
 2. Nema dokaza da je doprineo širenju antivakserskog raspoloženja
 3. Ako bude deportovan, zar neće na taj način postati još veći primer za one koji se protive vakcinama i merama vlasti?

Pozicija odbrane je da su sve odluke vlasti donete na „nelogičnim” i „iracionalnim odlukama”.

I australijska vlast i Đokovićeva odbrana su saglasni da teniser predstavlja mali rizik za širenje virusa, s obzirom da je nedavno preležao Kovid i da postoje dodatni protokoli turnira Australijan open.

Novak Đoković: Ukidanje vize – deo drugi
The British Broadcasting Corporation

Citiranje BBC-ja na sudu

Đokovićev advokat tokom izlaganja naširoko je citirao BBC tekst objavljen prošle nedelje pod naslovom ‘šta je Đoković zapravo rekao o vakcinama‘.

Kako navodi, to je jedan od retkih dokaza kojim australijska vlada argumentuje ocenu da je Đoković povezan sa uticajem na antivaksere.

Međutim, on smatra da je Aleks Houk, australijski ministar za imigracije – koji je doneo odluku o ukidanju vize Đokoviću – Novakove citate u tom tekstu izvukao iz konteksta.

Advokat Vud je rekao da u tekstu piše da su u pitanju Đokovićevi citati iz aprila 2020. godine.

Takođe navodi da sam članak pokazuje da je antivakcinalno raspoloženje pobuđene odlukom vlade da mu ukine vizu – a ne Đokovićevim postupcima.

Đoković je u subotu, nedugo posle pripremnog ročišta održanog onlajn, vraćen u imigracioni pritvor u hotelu, gde je boravio i ranije ove nedelje i gde će ostati do konačne odluke.

Konačnu odluku o ukidanju vize donelo je tročlano sudsko veće.

Đokovićeva viza je prvi put ukinuta pošto je sleteo na aerodrom u Melburnu 6. januara, kada su iz granične kontrole rekli da „nije dostavio neophodne dokaze” za medicinsko izuzeće od vakcine – koje je potrebno da bi mogao da uđe u zemlju.

Prema dokumentima koje je objavio sud, ministar Hok je odlučio da vizu ponovo ukine zbog toga što – prema njegovom mišljenju – prisustvo nevakcinisanog tenisera može da raspiri protivljenje vakcinaciji protiv Kovida-19.

„Smatram da njegovo prisustvo može da predstavlja rizik za zdravlje Australijanaca”, napisao je u pismu Đokoviću i njegovim advokatima, dodajući da veruje da bi to moglo da izazove „građanske nemire”, zbog toga što je on „uticajna osoba”.

Đokovićev pravni tim kaže da je njihov osnov za žalbu na ovu odluku „nepravilno i nelogično” rezonovanje ministra Hoka, koje je, prema rečima advokata Nika Vuda, zasnovano na pretnji od „pobuđivanja antivakcinalnog raspoloženja”.

Novak Djokovic during a practice session in Melbourne, Australia. Photo: 14 January 2022

EPA
Đoković je i dalje na rasporedu Australijan opena za ponedeljak

Visoki ulozi za obe strane

Analiza, Šaima Kalil – dopisnica iz Australije

Ponovo će sud odlučiti o tome da li Đoković ide ili ostaje.

Situacija je napeta u susret Australijan openu. Ulozi su veliki za obe strane.

Sve prvi reket sveta, u igri je prilika da se takmiči za 21. grend slem i desetu titulu na Australijan openu, čime bi postao najuspešniji teniser u istoriji – sve to zavisi od ove odluke.

Njegovi obožavatelji, porodica i vlasti u Srbiji smatraju da proces nije bio fer i da je ponižavan.

Za australijske vlasti, ovo je bila velika bruka. Kako god da se završi, ostaće tragovi pravnih, političkih i diplomatskih razmirica koje je ovaj slučaj otvorio.

Pitanje koje se iznova postavlja je zašto – s obzirom na to kroz šta Australija sada prolazi sa porastom Kovid infekcija – je bilo prihvatljivo da se dozvoli ulazak nevakcinisanom svetski poznatom sportisti u zemlju?

Zašto je sve ovako haotično vođeno? Kada je ova priča počela prošle nedelje, Đokoviću je viza odbijena, a on je odveden u imigracioni pritvor u hotel, a njegovo učešće na turniru bilo je pod znakom pitanja.

Sad, kao da smo opet na početku.


Šta je saopštio australijski ministar?

Da je iskoristio pravo da poništi vizu Novaku Đokoviću, jer je „tako u javnom interesu”.

„Odluka je doneta posle naredbe Federalnog suda 10. januara 2022. godine da se poništi odluka o ukidanju vize.

„Doneseći ovu odluku, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dostavili ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i gospodin Đoković.

„Vlada Skota Morisona je potpuno posvećena zaštiti granica Australije, naročito u vreme pandemije virusa korona.

„Zahvaljujem zvaničnicima ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije koji rade svakodnevno u interesu Australije”, navodi se u saopštenju australijskog ministra Hoka.

Australijski premijer Skot Morisonrekao je potom da je razumeo da je odluka o ukidanju vize Đokoviću doneta posle pažljivog razmatranja i želje da se sačuva zdravlje i red u državi.

„Australijci su podneli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultati tih žrtvovanja biti zaštićeni.

„To je ono što ministar danas učinio, donevši ovakvu odluku”, dodao je Morison.

Kako žive ljudi u hotelu u kome je bio zatvoren Novak Đoković
The British Broadcasting Corporation

Šta su rekli Đokovićevi advokati?

Nik Vud, jedan od advokata iz pravnog tima Đokovića, izjavio je da srpskom teniseru nije ukinuta viza zbog toga što nije vakcinisan, već zbog straha australijskih vlasti da bi to moglo dovesti do šireg protivljenja vakcinaciji u Australiji.

On je postupke australijskih vlasti nazvao „očigledno iracionalnim”.

Iako Đoković nije vakcinisan, nije aktivno promovisao kampanju protiv imunizacije.

Ali australijski antivakseri koriste na društvenim mrežama hešteg #IStandWithDjokovic (Ja sam uz Đokovića).

Proces vakcinacije u Australiji počeo je sporo i bio je ometen strahom od veoma retkih neželjenih efekata vakcine AstraZeneka, koja je bila najzastupljenija na početku imunizacije.

Međutim, više od 90 odsto odraslog stanovništva Australije je sada potpuno vakcinisano.

Đokoviću je viza prvi put ukinuta ubrzo posle njegovog dolaska u Melburn 5. januara, pošto su zvaničnici australijskih graničnih snaga rekli da „nije pružio odgovarajuće dokaze” da bi dobio izuzeće od vakcine.

Srpski teniser je u Melburn stigao na osnovu medicinskog izuzeća od vakcine koje su mu dale dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije i države Viktorija.

Bio je priveden, proveo je sate na imigracionoj kontroli na aerodromu, a zatim je proveo dane u imigracionom hotelu.

Nekoliko dana kasnije sudija mu je vratio vizu, naredio je njegovo puštanje, presudivši da su granični službenici ignorisali ispravnu proceduru kada je stigao.

Ali u petak uveče u Melburnu, Hok je ukinuo Đokovićevu vizu u skladu sa odvojenim ovlašćenjima u australijskom zakonu o migracijama.


Hronologija dešavanja:

 • Dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije dale su 4. januara Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa
 • Đoković je 5. januara sleteo u Melburn gde 17. januara počinje Australijan open, prvi grend slem u sezoni
 • Istog dana su ga Granične vlasti Australije zadržale i ispitivale osam časova, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju
 • Đoković je potom prebačen u hotel Park u Melburnu koji je zapravo imigracioni objekat zajedno sa izbeglicama koje su tu godinama
 • Imao je minimalne mogućnosti za kontakt sa spoljnim svetom
 • Skot Morison, australijski premijer, rekao je 5. januara da vlasti australijske države Viktorija dale dozvolu Đokoviću da dođe u Australiju, a savezne vlasti će se ponašati u skladu sa tom odlukom. „Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine”, rekao je Morison
 • Dan kasnije, Morison je korigovao stav, poručivši Đokoviću da će ga „vratiti prvim avionom kući ako ne pruži dokaze zbog kojih iz medicinskih razloga nije vakcinisan protiv korone”
 • Porodica Novaka Đokovića je 6. januara održala konferenciju za novinare, tvrdeći da ga drže u zatočeništvu i da je on poštovao sve uslove za ulazak u Australiju
 • Đokovićev pravni tim se žalio na odluku o zadržavanju i prebacivanju u imigracioni hotel
 • Vlasti u Srbiji oštri su reagovale i tražile od Australije da „hitno prekinu maltretiranje srpskog tenisera, koji ima i diplomatski pasoš”
 • Na poziv porodice, u centru Beograda su 6. i 7. januara održani skupovi podrške srpskom teniseru
 • Australijska ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz 7. januara je negirala da je Đoković u zatočeništvu, dodajući da je „slobodan da ode bilo kad i Granične snage će mu to omogućiti”
 • Australijske vlasti su 7. januara uskratile vizu i češkoj teniserki Renati Voračovoj i prebacili su je u isti hotel u kojem je i Đoković
 • Advokati Đokovića su 8. januara objavili dokumente prema kojima mu je izuzeće dato na osnovu preležanog korona virusa – 16. decembra 2021. mu je potvrđena infekcija
 • Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine
 • Đoković je nekoliko dana posle infekcije korona virusom učestvovao na javnim događajima u Beogradu – fotografije sa nekih je objavljivao na Tviter nalogu
 • Australijski sud je 10. januara presudio u korist Đokovića – poništio je odluku australijskih vlasti o ukidanju vize i zahtev za deportaciju
 • Istog dana, Đoković je izašao na teren u Melburnu, prvi put posle šest dana izolacije u imigracionom hotelu
 • U petak, 14. januara, australijski ministar za imigraciju Aleks Houk ponovo je ukinuo vizu Đokoviću kome preti deportacija

Ogromne podele

Australijski premijer Skot Morison je rekao da je odluka o ukidanju vize Đokoviću doneta posle „pažljivog razmatranja”.

Aludirajući da oštre kritike na račun njegove vlade zbog toga što su dozvolili da nevakcinisani sportista uđe u Australiju, Morison je rekao:

„Australijanci su se mnogo žrtvovali tokom pandemije i s pravom očekuju da njihova žrtva bude zaštićena.”

U međuvremenu, oglasio se i srpski predsednik Aleksandar Vučić, osuđujući odluku australijski vlasti i poručujući Đokoviću: „Novače, uz tebe smo.”

„Ako ste želeli da sprečite Novaka Đokovića da osvoji deseti trofej u Melburnu, zašto ga odmah niste vratili, zašto mu niste rekli da je nije moguće da dobije vizu”, rekao je Vučić u poruci na Instagramu.

I španski teniser Rafal Nadal, jedan od Đokovićevih najvećih rivala, imao je šta da kaže o ovom slučaju.

„Australijan open je mnogo važniji od bilo kog igrača. Ako će na kraju igrati, u redu. Ako neće, turnir će biti veliki… sa njim ili bez njega”, rekao je.


Pogledajte video: Šta kažu Beograđani o slučaju Novak

Novak Đoković i Australijan open: „Cela situacija poprilično nije fer”
The British Broadcasting Corporation

Japanska teniserka Naomi Osaka opisala je kontroverzu oko Đokovića kao „nesrećnu situaciju”.

„On je tako veliki igrač i pomalo je tužno što će ga neki ljudi možda pamtiti po ovome. Ali takođe mislim i da je do australijske vlade da odluči kako će se nositi sa ovim”, rekla je.

Jedna od najvećih igračica u istoriji tenisa, Martina Navratilova, velika je navijačica Đokovića, ali je rekla da ne može da ga podrži u stavu o vakcinaciji.

Pozvala ga je da odustane od Australijan opena i vrati se kući.

Grčki teniser Stefanos Cicipas je izjavio da je Đoković sve ostale igrače „napravio budalama”.

„On definitivno igra po svojim pravilima i radi neke stvari koje većina igrača ne bi imala petlju da urade. Pogotovo što je ATP objavio jasne kriterijume za ulazak u zemlju.

„Nikada nisam ni pomislio da krenem na turnir nevakcinisan i da kršim protokole.

„Nisu svi raspoloženi da prate pravila koje je odredila država. Mali procenat bira neki svoj put i čini da većina nas izgleda kao budale”, izjavio je Cicipas.

Jednu od najoštrijih izjava protiv Đokovića dao je Nikola Pjetranđeli, nekadašnji italijanski teniser i dvostruki šampion Rolan Garosa.

„Ako na kraju australijska vlada dozvoli Novaku da igra, svi ostali teniseri bi trebalo da štrajkuju i ostave ga samog, nek igra protiv svojih antivaksera”, rekao je Pjetranđeli.

Nisu svi protiv Đokovića.

Američki teniser Džon Izner je iskazao podršku Đokoviću.

„Jedino što je preostalo je da osvoji ponovo trofej, napusti grad i ne vrati se nikada više”, napisao je Izner povodom odluke suda u Australiji da vrati vizu Novaku Đokoviću.

Australijski teniser Nik Kirjos, koji je ranije znao da oštro govori o Đokoviću, takođe je stao uz srpskog igrača.

Britanac Endi Marej, koji poznaje Đokovića od detinjstva, kaže da cela situacija nije dobra ni za tenis, ni za Australiju, ali ni za srpskog tenisera.

„Nije dobra situacija, neću da počnem da šutiram Novaka dok je na zemlji”, rekao je Marej.

„Samo želim da se ovo reši, to bi bilo dobro za sve. Čini mi se sve sve odugovlači duže vreme, i ovo nije dobro za tenis, za Australiju i za Novaka”, rekao je.

Novak Djokovic of Serbia reacts during a practice session ahead of the 2022 Australian Open at Melbourne Park on January 14, 2022 in Melbourne, Australia.

Getty Images

Đokovićev problem i u Srbiji

Tokom procesa protiv tenisera u Australiji, otvorena su i pitanja o tome da li je Đoković u Srbiji prekršio pravila izolacije.

Teniser je priznao da je na intervju za francuski list Lekip otišao znajući da je pozitivan, za šta je rekao da je verovatno bila greška.

„Prihvatam da je tu obavezu trebalo da odložim”, napisao je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za BBC rekla da bi to značilo „jasno kršenje mera” u Srbiji.

“Ako je znao da je zaražen, a nije bio u izolaciji, ‘prekršio je pravila'”
The British Broadcasting Corporation

Ipak, Đoković prema važećem zakonima ne bi mogao biti kažnjen za taj prekršaj, rekao je na konferenciji za medije pokrajinski sekretar Ministarstva zdravlja i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Zoran Gojković.

„Ako je uhvaćen u prekršaju mera samoizolacije, mogao je biti samo vraćen u samoizolaciju. Kazna za prekršenu samoizolaciju je mogla da bude samo u vanrednom stanju”, kazao je Gojković.

Nemački list Špigl prethodnih dana pisao je o sumnjama u verodostojnost dokumenta koji potvrđuje da je Đoković 16. januara bio pozitivan na korona virus – što je bio osnov za medicinsko izuzeće od vakcine, koje je teniseru omogućilo dolazak na Australijan Open.

„On je imao validan dokument izdat od strane medicinske ustanove u Srbiji da je bio pozitivan na prisustvo korona virusa. Dokument o validnosti je apsolutno ispravan i tačan”, rekao je Gojković kratko, odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da sve ostale informacije spadaju u poverljive medicinske i lične podatke.

Đokoviću je infekcija na kovid potvrđena 16. decembra pozitivnim PCR testom, vidi se u dokumentima dostavljenim sudu.

Đoković je tog dana, bez zaštitne maske, bio na ceremoniji na kojoj mu je u znak priznanja za dostignuća uručena poštanska marka sa njegovim likom.

Dan kasnije, 17. decembra, on se fotografisao bez maske okružen velikom grupom mladih igrača u teniskom centru Novak.

https://www.instagram.com/p/CXlee9aAxRE/?utm_source=ig_embed

Potom je 18. decembra usledilo fotografisanja za francuski list Lekip, koji mu je dodelio priznanje za najboljeg sportistu sveta.

List navodi da je nosio masku za lice tokom intervjua, ali da ju je skinuo za fotografisanje.

Đoković navodi da je brzi antigenski test uradio 16. decembra, kao i jedan PCR test.

Taj PCR test je, navodi, bio pozitivan, ali je obaveštenje o tome dobio tek 17. decembra, posle događaja na kojem je prisustvovao.

Djokovic supporters protesting outside the court

Getty Images
Srpski navijači ispred sudnice

Žreb za Australijan open

U četvrtak je održan žreb u Melburnu i odlučeno je da protivnik Đokovića u 1. kolu turnira bude sunarodnik Miomir Kecmanović.

U Đokovićevoj polovini žreba su i Španac Rafael Nadal i Nemac Aleksander Zverev.

Ako mu dopuste da igra, Đoković će da bude u prilici da osvoji rekordnu 10. titulu na Australijan openu i ujedno 21. grend slem titulu po čemu će postati najbolji svih vremena.

Trenutno, on, Švajcarac Rodžer Federer i Nadal imaju po 20. grend slem titula.

U delu kostura gde je Novak Đoković su i Nadal i Zverev, među favoritima za titulu, i oni bi mogli da se sastanu u četvrtfinalu. Naravno, ako savladaju sve rivale do tada.

Ako pobedi Kecmanovića, Đokovića u 2. kolu očekuje pobednik susreta između Amerikanca Tomija Pola i kvalifikanta.

Na Đokovićevom putu do desete titule na Australijan openu, u trećem kolu, prema projektovanom žrebu, protivnik bi mogao da bude Italijan Sonego.

Đokovića u osmini finala čekaju kao 16. nosilac Čileanac Kristijan Garin ili 17. favorit Gael Monfis iz Francuske.

Potencijalno četvrtfinale Srbinu donosi još jedan težak zadatak – Matea Beretinija, trenutno sedmog tenisera sveta.

Pre toga, momak iz Rima morao bi najverovatnije da preskoči imena poput Karlosa Alkarasa, Pabla Karenja Bustu, Kamerona Norija…

Ako sve prođe prema očekivanjima i najbolji se plasiraju među top 8, videli bismo i duel Zvereva i Nadala, u kojem bi Nemac prvi put u karijeri bio favorit.

Bolji iz tog okršaja išao bi na Đokovića u polufinalu.

„Možda će ljudi izviždati Đokovića kad izađe na teren“
The British Broadcasting Corporation

U drugoj polovini su Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, za koje se očekuje da stignu do završnice.

U toj polovini nalaze se još Andrej Rubljov, Feliks Ože-Alijasim, Denis Šapovalov, Janik Siner, Dijego Švarcman, Roberto Bautista Agut…

Ostali srpski teniseri, poput Kecmanovića, nisu imali sreće na izvlačenju.

Lajović će nastup otvoriti protiv Martona Fučoviča iz Mađarske, Filip Krajinović će na megdan spomenutom Švarcmanu, dok će Laslu Đereu protivnik biti Šapovalov.

Srbija neće imati predstavnicu u glavnom žrebu ženskog turnira u Melburnu, pošto Nina Stojanović i Aleksandra Krunić nisu uspele da prođu kvalifikacije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend