BBC

Olimpijske igre i Belorusija: Beloruska sprinterka na sigurnom, čuva je japanska policija – razmišlja o azilu

Krystsina Tsimanouskaya at the Tokyo Olympics. Photo: 30 July 2021

Reuters

Beloruska atletičarka koja je odbila naredbu da se vrati u domovinu, nalazi se na bezbednom pošto je zatražila pomoć od japanske policije.

Zvaničnici Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su da je dvadesetčetvorogodišnja Kristina Cimanovskaja provela noć u hotelu na tokijskom aerodromu Haneda.

Ona tvrdi da su je na silu odveli na aerodrom pošto je kritikovala trenere.

Beloruski zvaničnici tvrde da je „emotivno stanje” atletičarke uzrokovalo njen potez.

Češke i poljske vlasti već su saopštile da su spremne da daju vizu beloruskoj atletičarki.

Cimanovskaja je kazala da razmišlja da zatraži azil u nekoj od evropskih zemalja.

Mark Adams, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), rekao je da Cimanovskaju čuvaju japanske vlasti, kao i da u celom procesu učestvuje Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Adams je naeo da je MOK od Olimpijskog komiteta Belorusije zatražio pisani izvešta o atletičarki.

MOK i japanske vlasti će u narednom periodu održati dodatne konsultacije.

Portparol MOK kazao je i da je ta organizacija preduzela mere protiv beloruskog komiteta uoči Igara, a posle prošlogodišnjih protesta izazvanih navodnom krađom na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Kristina Cimanovskaja trebalo je u ponedeljak da se takmiči u trci na 200 metara.

Ali, pošto se javno žalila da je kasno obaveštena da treba da nastupa u drugoj trci, rekla je da joj je rečeno da se spakuje i zatim je odvezena na aerodrom.

„Pokušavaju da me izbace iz zemlje bez mog pristanka”, rekla je ona u video snimku objavljenom na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Tražim od MOK-a da se uključi”, dodala je.

U kratkom saopštenju MOK-a navodi se da su videli medijske izveštaje o situaciji u kojoj se sprinterka našla i da su zahtevali pojašnjenje od beloruskog Olimpijskog komiteta.

Cimanovskaja nije bila u avionu koji je poleteo i ona sada se nalazi na sa policijom na aerodromu u Tokiju, prema izveštavanju beloruskog novinara Tadeusa Gizcana.

Ranije je za radio stanicu Evropski radio za Belorusiju (ERB) rekla da se plaši povratka u zemlju.

Ona je ranije u jednom video snimku na Instagramu tvrdila da su je beloruski zvaničnici u kratkom roku uključili u štafetu na 400 metara prošlog četvrtka, pošto je za neke reprezentativke utvrđeno da ne ispunjavaju uslove za takmičenje.

Državni mediji u Belorusiji kritikovali su je zbog „narušavanja timskog duha”.

Kaže da su u nedelju treneri došli u njenu sobu i rekli joj da se spakuje i leti kući. Navodno joj je bio rezervizan let Turkiš Erlajnsa iz Tokija do Istanbula.

Sprinterka je rekla za Rojters da je uklonjena iz tima jer je „na Instagramu govorila o nemaru trenera”.

Beloruski olimpijski tim kasnije je saopštio da je isključena iz tima zbog „emocionalnog i psihološkog stanja” i da se neće takmičiti ni u trci na 200 metara, ni u štafeti na 400 metara.

U avgustu 2020. godine osnovana je Fondacija za solidarnost sportista Belorusije, tokom protesta protiv predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka, koji je tada izabran za još jedan mandat, na izborima čiju regularnost mnogi dovode u pitanje.

Vlada se brutalno obračunala sa stotinama hiljada demonstranata koji su protestovali zbog izbora. Neki od učesnika protesta bili su i reprezentativni sportisti, kojima je zbog toga ukinuto finansiranje, izbačeni su iz tima i pritvoreni.


Trenutno na radiju

Crusaders
On Air!

Street Life

Crusaders
Neville Brothers
Za 3 minuta

Ain't No Sunshine

Neville Brothers
Elle King
Za 7 minuta

Under Influence

Elle King
Cannons
Za 10 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 14 minuta

How Does it Feel

London Grammar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend