BBC

Poljoprivreda i protesti: Traktori blokiraju glavne puteve u Evropi, dok francuski farmeri sprovode „opsadu Pariza“

Policija i demonstranti na putu kod Aržanteja u blizini Pariza

EPA
Policija i demonstranti na putu kod Aržanteja u blizini Pariza

Širom zapadne Evrope farmeri organizuju proteste u pokušaju da menjaju agrarnu politiku, za koju kažu da onemogućava pristojan život.

Najburnije je u Francuskoj gde su poljoprivrednici izvezli stotine traktora na puteve započevši blokade glavnih puteva i, kako su je nazvali, „opsadu Pariza“.

Mobilisano je 15.000 francuskih policajaca kako bi sprečili ulazak traktora u gradske centre i izdato im je naređenje da ne intervenišu.

Slične demonstracije održavaju se širom zemlje kao nastavak protesta protiv pada prihoda, rastuće birokratije i konkurencije uvoza, kao i ekološke politike Evropske unije.

Do sada nema izveštaja o neredima.

Poljoprivrednici kažu da im je cilj da zaustave isporuku hrane supermarketima, dok zvaničnici upozoravaju da to ne čine.

„Ne možemo da se bavimo jeftinom poljoprivredom… Mora da nam se omogući da živimo od naše trgovine“, kaže jedan demonstrant za BBC.

Francuska vlada je obećala dalje mere podrške poljoprivrednicima, koje će biti objavljene ove nedelje.

BBC reporter iz Tuluza preneo je da je ovaj grad od 800.000 stanovnika „skoro odsečen“ demonstrantima, koji govore da ustupci koje je vlada objavila ovog vikenda nisu dalekosežni.

Još jedno potencijalno žarište protesta mogla bi da postane međunarodna pijaca Rungis u Parizu, koja snabdeva veći deo francuske prestonice hranom, a farmeri nameravaju da blokiraju.

Protesti se održavaju i u Belgiji i Nemačkoj, gde traju blokade puteva koji vode do luke u Hamburgu.

Blokada farmera u Francuskoj

Reuters
Blokada farmera u Francuskoj

Reuters

Brige koje more poljoprivrednike sa Zapada su različite – neke imaju nacionalni karakter, kao što je rastuća birokratija, dok druge ukazuju na šira pitanja, poput sve veću cenu dizela, kašnjenje u plaćanju subvencija Evropske unije ili konkurencija uvoza.

Poljoprivrednici kažu da je to borba za opstanak i da sada neće stati.

Glavni francuski sindikat poljoprivrednika prošle nedelje je navodno predstavio listu od 100 zahteva vladi, usredsredivši se na tri glavne teme: navodno nipodaštavanje poljoprivredne profesije, plate i birokratiju.

Različiti sektori imaju različite problem – veliki proizvođači žitarica iz regiona Pariza nemaju mnogo zajedničkog sa malim poljoprivrednicima sa južnih pobrđa.

Radikalnije grupe optužuju glavne poljoprivredne sindikate da su deo problema.

Ponovo se nameće pitanje zelene agende EU koja za njih deluje kao prepreka proizvodnji – kroz regulaciju, preko zabrana hemikalija, preko obaveznog izdvajanja (izuzimanja zemljišta iz produktivne upotrebe).

Pad proizvodnje onda treba da se nadoknadi većim uvozom hrane iz inostranstva – iz zemalja u kojima ne važe tako stroga ekološka pravila.

Premijer Francuske Gabrijel Atal se u petak sastao sa farmerima na jugu, a zatim ponudio prvu seriju ustupaka, kao što je održavanje niskog poreskog režima na dizel.

Atal je izjavio i da se Francuska „veoma jasno protivi“ potpisivanju trgovinskog sporazuma EU i Merkosura, južnoameričkom privrednom bloku, čemu se protive neki francuski farmeri.

Trenutno na radiju

JJ Cale & Eric Clapton
Za 1 minut

Don't Cry Sister

JJ Cale & Eric Clapton
Dejan Cukic
Za 4 minuta

Fantastican Dan

Dejan Cukic
Viktorija
Za 7 minuta

Arija

Viktorija
Riblja Corba
Za 11 minut

Gde Si U Ovom Glupom Hotelu

Riblja Corba
Who
Za 16 minuta

Free Me

Who

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend