BBC

Priroda: Ser Dejvid Atenborou, ‘kum’ tajanstvenih životinja i strašnih biljaka

An echidna

Getty Images

Davno izgubljena vrsta ehidne, koja je dobila ime po britanskom prirodnjaku Dejvidu Atenborou, po prvi put je otkrivena u gustim džunglama Indonezije posle više od 60 godina.

Dugokljuna ehidna – latinskom naziva Zaglossus attenboroughi – za koju se mislilo da je izumrla sve dok je nisu snimile kamere istraživača sa Univerziteta Oksford.

Dejvid Atenboro je izjavio da je „apsolutno oduševljen“.

Iako je neuhvatljivi drevni sisar koji leže jaja možda redak, ovo je samo jedna od neobičnih vrsta koje nose Atenborovo ime.

Od nekoliko tipova žaba i madagaskarskog vilinog konjica do škampa duha i preistorijskih morskih stvorenja, ta lista je zaista impresivna.

llustration of an Attenborosaurus sp. plesiosaur. This marine reptile lived in the Early Jurassic (201.3-174.1 million years ago). It is thought to have grown to five metres in length.

Science Photo Library

Posebno mesto zauzima davno istrebljeni pleziosaurus – Attenborosaurus conybeari.

Pet metara dugački reptil, sličan gušteru, plivao je morima u ranom dobu Jure, pre oko 200 miliona godina. Naučnici su posvetili ovu vrstu Atenborou u čast njegove ljubavi prema sakupljanju fosila.

Kako bi bilo da ovaj jarki puž – poznat i kao polu-puž – dobije ime po vama? Dejvid Atenboro ovde pozira sa slikom životinje – Attenborougharion rubicundus – koja je dugačka između 35 i 45 milimetara i pronađena je samo u Tasmaniji.

Tufnasti gekon – poznat i kao Oedura attenboroughi jedno vreme, a zatim Oedura monilis, jedno je od prvih stvorenja koje je nazvano po prirodnjaku i voditelju. Noćni gekon, pronađen u Australiji, ima velike oči i prelepe tačke i pruge na leđima.

Nisu tu samo životinje, mnogo biljaka je na listi, poput velike mesožderke Nepenthes attenboroughii. Otkrivena je na visoravnima centralnih Filipina i dostiže visinu od metar i po, a poznato je da u pipke može da uhvati i pacove.

Ovo je trodimenzionalni model sićušnog raka 430 miliona godina starog, čiji je fosil pronađen u drevnim vulkanskim stenama.

Kad su ga istraživači posvetili Dejvidu Atenborou, on je rekao: „Najveći kompliment koji biolog ili paleontolog može da da jedan drugom je da po njemu nazove fosila i meni je ovo ogromna čast“.

Sve fotografije podležu autorskim pravima


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Peter Gabriel feat. Billy Cobham
Za 1 minut

Burn You Up Burn You Down

Peter Gabriel feat. Billy Cobham
Detour
Za 5 minuta

Imas Sebe

Detour
Incognito
Za 8 minuta

Keep Me in the Dark Featuring Natalie Duncan

Incognito
Lord Huron
Za 12 minuta

Mine Forever

Lord Huron
Craig David
Za 16 minuta

7 Days

Craig David

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend