BBC

Religija, islam i lažne vesti: Putin ni kriv ni dužan upleten u spor o proroku Muhamedu u Indiji

President Vladimir Putin

Getty Images
Putinova izjava iz 2021. u Indiji se deli kao da je sada izgovorena

Prošlogodišnja izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o proroku Muhamedu sada se naširoko koristi i citira u najnovijem sporu o ovoj temi u Indiji.

Uvrede na račun proroka su „kršenje verskih sloboda i uvrede svetih osećanja ljudi koji ispovedaju islam”, rekao je Putin tokom godišnje konferencije za novinare 23. decembra 2021. godine, prenela je ruska državna novinska agencija TASS.

Ali korisnici društvenih mreža, pa čak i član opozicione Kongresne partije u Indiji, sada su „reciklirali” Putinovu izjavu.

Oni tvrde da je izjavu dao sada, navodno kao kritiku vladajuće indijske partije Baratija Džanata (BJP), povodom komentara visokih zvaničnika stranke o muslimanskom proroku.

Pogrešnu objavu su takođe tvitovali još neki visoki indijski političari, kao i član kraljevske porodice Emirata, a on je retvitovan više od 7.000 puta.

Objavu su podelili i razni neprovereni nalozi.

Komentari zvaničnika indijske vladajuće partije o proroku Muhamedu razbesneli su manjinsku muslimansku zajednicu u zemlji i izazvali proteste u nekim državama, stvarajući veliki diplomatski spor Indije i više od deset islamskih zemalja širom Azije, Afrike i Bliskog istoka.

Primedbe lidera BJP naglašavaju duboke i rastuće verske podele u Indiji.

Govor mržnje i napadi na muslimane porasli su od dolaska BJP-a na vlast 2014.

Putin nije objavio nikakvo saopštenje niti je reagovao na spor koji je izazvao komentar zvaničnice indijske partije o proroku Muhamedu.

Njegova izjava iz 2021. godine data na godišnjoj konferenciji za novinare i nema nikakve veze sa aktuelnim sporom u Indiji, iako to tvrde neki korisnici društvenih mreža iz ove zemlje i sa Bliskog istoka.

Putin je tada rekao da uvrede proroka dovode do ekstremističkih reakcija, navodeći kao primer napad na redakciju satiričnog francuskog lista Šarli Ebdo u Parizu.

U napadima na list Šarli ebdo u januaru 2015. godine, policiju i jevrejsku pijacu ubijeno je 17 ljudi.

U objavama na društvenim mrežama, deli se fotografija ruskog predsednika i saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, a ispod slike je Putinova izjava iz 2021.

BBC je analizom otkrio da je slika iz 2019. godine, kada je ruski predsednik boravio u poseti Saudijskoj Arabiji.

Russian President Vladimir Putin and Saudi Arabia's King Salman attend the official welcome ceremony in Riyadh, Saudi Arabia, on October 14, 2019

Alexander Zemlianichenko/POOL/AFP
Fotografija Putinovog susreta sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom iz 2019. takođe se koristi van konteksta i bez veze sa aktuelnim sporom u Indiji

Spor

Bivša portparolka BJP-a Nupur Šarma dala je kontroverzne komentare o proroku Muhamedu u televizijskoj emisiji pre dve nedelje.

Njena izjava je razbesnela indijske muslimane i više od deset islamskih nacija, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Irak, Maldivi, Jordanska Libija i Bahrein.

Kuvajt, Iran i Katar pozvali su indijske ambasadore da im ulože protest, a Saudijska Arabija je objavilo oštro saopštenje.

Indijske diplomate su rekle da njeni komentari ne odražavaju stav vlade.

BJP je potom suspendovala članstvo Šarme u stranci.

Posle suspenzije, Šarma je napisala da povlači komentare, ali je pokušala da ih opravda tvrdnjom da su oni odgovor na „stalnu uvredu i nepoštovanje hinduističkog Boga Šive”.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend