BBC

Rusija: Gde je nestao pritvoreni aktivista Vladimir Kara-Murza, Britanija traži objašnjenje od Kremlja

Jailed Russian opposition figure Vladimir Kara-Murza gestures as he stands behind a glass wall of an enclosure for defendants during a court hearing to consider an appeal against his prison sentence, in Moscow, Russia July 31, 2023.

Reuters
Vladimir Kara-Murza je osušen na 25 godina zatvora aprila 2023.

Rusija mora da razjasni gde se nalazi zatvoreni opozicionar Vladimir Kara-Murza, zahteva britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

Rusko-britanski državljanjin Vladimir Kara-Murza, kritičar Kremlja, osuđen je na 25 godina zatvora aprila 2023. i poslat je na izdržavanje kazne u kažnjeničku koloniju u Omsku, najvećem gradu u Sibiru.

U Britaniji sada raste zabrinutost za njegovu sudbini i traže od Rusije da „hitno mora“ da obavesti Kara-Murzine advokate o njegovom boravištu.

Navodno je premešten iz Omska, a u Rusiji nije neuobičajeno da se o transferu zatvorenika nedeljama ništa ne zna.

Na upite kažnjeničkoj koloniji u Omsku u kojoj je bio zatvoren, odgovoreno je da više nije tamo.

„Duboko sam zabrinut za gospodina Kara-Murzu – britanskog državljanina zatvorenog u Rusiji jer je govorio protiv invazije na Ukrajinu“, objavio je Kameron na društvenoj mreži Iks.

Jevgenija, Kara-Murzina supruga, rekla je da je u ponedeljak saznala da je odveden iz ćelije u kaznenoj koloniji u kojoj je bio od septembra 2023. godine „u nepoznatom pravcu“.

„Nema osnova za njegovo premeštanje i to celu stvar čini još strašnijim jer je moj muž u rukama istih ljudi koji su dva puta pokušali da ga ubiju – 2015. i 2017. godine“, rekla je ona.

Mislila je na dva navodna pokušaja ubistva kada umalo je umro od trovanja.

„Zahtevam da nam ruska vlada dostavi informacije o tome gde se moj muž nalazi“, rekla je ona.

Britanski ministar spoljnih poslova je dodao da podržava Jevgeniju u naporima da sazna gde joj je muž.

Kara-Murza je u aprilu 2023. osuđen na 25 godina zatvora zbog „širenja lažnih informacija“ o ruskoj vojsci i povezanosti sa „nepoželjnom organizacijom“.

Bivši novinar i političar (42) negirao je sve optužbe.

Godinama se javno protivio politici predsednika Vladimira Putina, a posebno je bio kritičan prema ratu u Ukrajini.

Odigrao je ključnu ulogu u ubeđivanju zapadnih vlada da sankcionišu ruske zvaničnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

„Znam da će doći dan kada će proći tama koja guta našu zemlju“, izjavio je on neposredno pre nego što mu je izrečena presuda.

London je osudio presudu Kara-Murzi.

Britanci su pozvali ruskog ambasadora i rekli da će razmotriti korake da se kazne odgovorni za njegovo pritvaranje i „maltretiranje“.

Američki Stejt department je o slučaju Kara-Murze tada naveo da je on „još jedna meta eskalirajuće kampanje represije ruske vlade“.

Kara-Murza, koji potiče iz poznate sovjetske disidentske porodice, dobio je britansko državljanstvo kada se kao tinejdžer sa majkom preselio u Veliku Britaniju.

Kada je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je osuđen takođe na dugogodišnju kaznu zatvora po više optužbi u procesima koji kritičari opisuju kao politički motivisane, prebačen u kaznenu koloniju u decembru, nije imao kontakt sa porodicom i saradnicima skoro tri nedelje.


Pogledajte video: Aleksej Navaljni se javio iz kaznene kolonije

Aleksej Navaljni: Ruski opozicionar zbijao šale u prvom pojavljivanju iz novog zatvora
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Rosa Linn
Za 2 minuta

Snap

Rosa Linn
Gala
Za 5 minuta

Faraway

Gala
Olivia Newton John
Za 9 minuta

Physical

Olivia Newton John
Chaz Jankel
Za 12 minuta

Get Myself Together

Chaz Jankel
Average White Band
Za 17 minuta

Pick Up the Pieces

Average White Band

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend