BBC

Rusija i Ukrajina: Moskva i Kijev postigli dogovor o nesmetanom izvozu ukrajinskih žitarica

sporazum

EPA

Rusija i Ukrajina potpisale su u petak u Istanbulu značajan sporazum sa Ujedinjenim nacijama i Turskom o obnavljanju isporuka žitarica koji bi mogao da ublaži globalnu prehrambenu krizu.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane i Aleksandar Kubrakov ukrajinski ministar za infrastrukturu potpisali su odvojene, ali identične sporazume sa zvaničnicima UN i Turske o ponovnom otvaranju blokiranih crnomorskih ruta za isporuku.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da zbog petomesečne invazije ne žele da stave njihove potpise na isti dokument kao i ruski predstavnici, navodi agencija AFP.

„Danas imamo svetionik na Crnom moru koji nam ukazuje na tračak nade i mogućnost da donesemo svetu olakšanje koje je preko potrebno u ovim vremenima”, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, a prenosi Rojters.

On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se u potpunosti pridržavaju potpisanog sporazuma.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, kazao je da će sporazum pomoći da se spreči gladu u svetu i rast cena hrane.

Šta piše u sporazumu?

Sporazum će omogućiti Ukrajini da izveze 22 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zbog rata ostali zaglavljeni u crnomorskim lukama.

Vojne delegacije Ukrajine i Rusije postigle su prošle nedelje načelni sporazum o planu UN koji bi takođe omogućio Moskvi da izvozi žito i đubrivo.

Gutereš je kazao da će plan, poznat kao „Crnomorska inicijativa”, otvoriti put za izvoz znatnog obima hrane iz Odese, Černomorska i Južnog, tri vodeće ukrajinske luke na Crnom moru.

„To bi donelo olakšanje zemljama u razvoju koje su na ivici bankrota i najugroženijim ljudima koji su na ivici gladi.

„To će pomoći stabilizaciji globalnih cena hrane koje su bile na rekordnom nivou i pre rata, što je prava noćna mora za zemlje u razvoju”, naveo je Gutereš.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali su ruska invazija i pomorska blokada luka zaustavili isporuke.

Deo žitarica se transportuje kroz Evropu železničkim, drumskim i rečnim saobraćajem, ali su cene ključnih proizvoda poput pšenice i ječma skočile tokom petomesečnog rata.

Sporazum garantuje bezbedan prolaz brodova.

U Istanbulu će biti uspostavljen kontrolni centar, u kojem će zvaničnici UN, Turske, Rusije i Ukrajine upravljati procesom uz koordinaciju.

Prema sporazumu, brodovi će biti podvrgnuti inspekcijama kako bi bilo osigurano da ne nose oružje.

Podoljak je insistirao da nijedan ruski brod ne može da prati teretne brodove i da ne može da bude ruskih predstavnika u ukrajinskim lukama.

Dodao je da Ukrajina planira momentalan vojni odgovor „u slučaju provokacija”.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su se prethodnih nedelja uzajamno optuživali za blokiranje isporuka žitarica.

Moskva je optužila Ukrajinu da nije uklonila morske mine u lukama i insistirala na sopstvenom pravu da proverava da li brodovi koji dolaze nose oružje.

Ukrajina je tvrdila da su ruska blokada luka i lansiranje projektila sa Crnog mora onemogućili isporuke.

Kijev je tražio međunarodne garancije da Kremlj neće koristiti bezbedne koridore za napad na Odesu, glavnu crnomorsku luku.

Ukrajinske vlasti su takođe optužile Rusiju da krade žito iz istočne Ukrajine i da namerno granatira ukrajinska polja kako bi ih zapalila.


Pogledajte video

Matursko veče među ruševinama
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 58 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 55 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 51 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 47 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend