BBC

Rusija i Ukrajina: „Razmisli o prekidu vatre i pregovorima“, rekao mađarski premijer Orban Zelenskom u Kijevu

orban, zelenski

ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PM’S PRESS OFFICE/EPA
Zelenski i Orban u Kijevu

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban zamolio je danas u Kijevu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da „razmisli o prekidu vatre i o pregovorima“ o miru sa Rusijom, prenosi Rojters.

„Rat ima veoma intenzivan uticaj na bezbednost Evrope. Veoma cenim sve inicijative predsednika Zelenskog za postizanje mira, ali sam mu rekao i da je za te inicijative potrebno mnogo vremena i mnogo međunarodnih diplomatskih izazova.

„Stoga sam ga zamolio da razmisli o drugačijem putu – prekid vatre i ubrzanje mirovnih pregovora“, rekao je Orban, koji je prvi put posetio Kijev od početka ruske invazije u februaru 2022.

Mađarski premijer, glasni kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini, otišao je u Ukrajinu dan nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije (EU).

Pregovora o miru do sada je bilo tek na početku rata, ali bez rezultata.

Jedini dogovor bio je postignut oko izvoza ukrajinskih žitarica iz Crnog mora, koje gotovo potpuno kontroliše Rusija.

Ukrajina, odnosno Zelenski, u više navrata je poručivao da neće biti pregovora sa Putinom, a predsednik Rusije nedavno je izneo uslove za prekid sukoba – o tome opširnije pročitajte ovde.

U intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu u februaru ove godine, Putin je rekao da bi se rat odavno završio da nije bilo Vašingtona i britanskog premijera Borisa Džonsona, koji su, kako je rekao, sprečili zaključivanje sporazuma u Istanbulu.

Rekao je da je šef ukrajinske delegacije na pregovorima u Istanbulu već potpisao sporazum, a onda se umešao Džonson i dodao da je to priznao upravo taj potpisnik.

Ruski predsednik je više puta ponovio da je Rusija uvek spremna za razgovore, da ih nikad nije ni odbijala i da je sada na Zapadu da uvidi greške i da proceni kako je najbolje da se izvuče iz situacije koju je sam zakuvao.

orban, zelenski

ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PM’S PRESS OFFICE/EPA

Orban je u Kijevu rekao i da bi Mađarska želela da ima mnogo bolje odnose sa Ukrajinom i da je njegova zemlja spremna da učestvuje u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

Prema pisanju Fajnešel tajmsa i Gardijana, Orban je odlučio da ode u Kijev nakon što je Ukrajina popustila Mađarskoj po pitanju posebnih prava mađarske manjine u Zakarpatju.

Mađarska je 1. jula preuzela rotirajuće predsedavanje EU na šest meseci, ali izvor u Kijevu je za Gardijan rekao da nije jasno u kom je svojstvu Orban otišao u Ukrajinu: kao premijer Mađarske ili kao predstavnik EU.

„Jasno je da postoji sukob [između interesa EU i Budimpešte]“, rekao je neimenovani izvor londonskom listu.


Pogledajte video: Ko stoji iza crtanog filma o Zelenskom

Zelenski kao zlikovac u misterioznom crtanom filmu
The British Broadcasting Corporation

Orban je i dalje jedini evropski lider koji održava odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mađarski premijer se u više navrata protivio vojnoj pomoći Ukrajini, a nedavno je blokirao odluku EU da Kijevu da ogroman paket finansijske pomoći.

Mađarska je pristala da povuče veto tek nakon što su drugi lideri EU na specijalnom samitu Orbanu rekli da je njegov stav o tom pitanju neprihvatljiv.

Orban se usprotivio i odluci NATO-a da se više uključi u pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Alijansa je odobrila program pomoći Kijevu tek nakon što je Mađarska dobila garancije da njene trupe ni u kom obliku neće učestvovati.

Sredinom maja, Zelenski i Orban imali su telefonski razgovor, koji je, prema rečima ukrajinskog predsednika, bio dug i detaljan.

Mađarska je ranije povukla i primedbe na početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Prema ukrajinskoj štampi, kao odgovor, Kijev je napravio neke ustupke u pogledu položaja nacionalnih manjina, među kojima su i ukrajinski Mađari.

Prema pisanju Ukrajinske pravde, razgovaralo se o 11 zahteva Budimpešte, koji se tiču prava na upotrebu mađarskog jezika u školama i posebnog statusa teritorija na kojima žive etnički Mađari.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Roisin Murphy
Za 1 minut

Let Me Know

Roisin Murphy
Everything But the Girl
Za 5 minuta

Missing

Everything But the Girl
Weeknd & Ariana Grande
Za 9 minuta

Save Your Tears

Weeknd & Ariana Grande
Greta Van Fleet
Za 12 minuta

Heat Above

Greta Van Fleet
Birdy
Za 16 minuta

Paradise Calling

Birdy

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend