BBC

Rusija i Ukrajina: Ruski general Surovikin kaže da je povlačenje iz Hersona „najrazumnija opcija“

Osam meseci pošto je zauzela Herson, jednu od regionalnih prestonica na jugu Ukrajine, ruska vojska je odlučila da se iz nje povuče u jeku najava da će se oko tog grada voditi velika bitka koja bi mogla da utiče na dalji tok rata.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin, rekao je da više nije moguće nastaviti snabdevanje grada.

„U ovim okolnostima, najrazumnija opcija je organizovanje odbrane duž linije barijere duž reke Dnjepar“, rekao je general Surovikin na sastanku vojnog vrha.

Posle izveštaja Surovikina, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje ruskih trupa iz Hersona, iz koga je prethodnih nedelja evakuisano desetine hiljada civila.

„Slažem se. Nastavite povlačenje trupa“, rekao je Šojgu.

Naređenje znači da će se ruske snage u potpunosti povući sa zapadne obale reke Dnjepar.

Izveštajima iz Hersona, prethodila je vest da je u saobraćajnoj nesreći poginuo Kiril Stremusov, proruski zamenik guvernera Hersona, koji je na tu poziciju imenovan dva meseca po početku ruske invazije na Ukrajinu.

Smatran jednim od glavnih proruskih pristalica, on je pre samo šest dana upozorio da je „najverovatnije“ da će ruske snage morati da pređu na istočnu obalu.

Sastanak ruske vojne komande prenošen je na ruskoj državnoj televiziji.

Predsednik Vladimir Putin nije učestvovao na sastanku, a posmatrači smatraju da je odluku o povlačenju prepustio njegovim generalima.

Putin je krajem septembra najavio rusku aneksiju Hersona i tri druga delimično okupirana ukrajinska regiona.

Povlačenje je najavljeno ubrzo nakon što su ruski mediji objavili da je zamenik lidera Hersona Kiril Stremusov poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Iako je ukrajinsko napredovanje usporilo poslednjih nedelja, ruske linije snabdevanja preko Dnjepra postale su otežane nakon što je nekoliko mostova uništeno ukrajinskim projektilima.

Pre povlačenja, Rusija je brodićima prebacila hiljade civila iz grada, što je Ukrajina osudila kao prisilnu deportaciju.

General Surovikin je pre mesec dana imenovan za novog glavnokomandujućeg ruskim snagama u Ukrajini.

Mapa

BBC

Raport Surovikina

Surovikin je izveštaj počeo navodima o uspesima ruske vojske: situacija u zoni „specijalne operacije“ je generalno „stabilizovana“, borbene sposobnosti ruskih trupa su navodno povećane zahvaljujući mobilisanim i dobrovoljcima, a ruske snage su nastavile ofanzivne operacije u određenim oblastima.

Potom je govorio o Hersonskoj oblasti, navodeći da se Rusija navodno uspešno odupire pokušajima ukrajinske ofanzive.

Šojgu je primetio da je odbrana u pravcu Hersona stabilna, ali da postoje neki problemi.

Pre nego što je predložio povlačenje iz Hersona, Surovikin je rekao da grad i susedna naselja ne mogu u potpunosti da se snabdevaju i funkcionišu i da su životi ljudi u konstantnoj opasnosti.

Proruske vlasti su evakuisale veći deo stanovništva, a Surovikin je tu operaciju nazvao uspešnom.

Kakve su reakcije u Ukrajini i šta kažu šef Vagnera i lider Čečena

Dok Ukrajinci ne veruju Rusima da će se zaista povući, smatrajući da je reč o zamci, najratoborniji u ruskim redovima imaju podeljeno mišljenje.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona.

„Dok se ukrajinska zastava ne zavijori nad Hersonom, nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju“, rekao je Podoljak za Rojters.

„Dela govore više od reči.

„Ne vidimo znakove da Rusija napušta Herson bez borbe… [Ukrajina] oslobađa teritorije na osnovu obaveštajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava“, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Podoljak kaže da postoji nekoliko razloga da Ukrajina bude oprezna.

Prvi je da će ruske snage koje se povlače najverovatnije iza sebe ostaviti mine i zamke za Ukrajince koji napreduju.

Drugi je da će Rusija, pošto je povukla trupe i prebacila civile na istočnu obalu, sada biti u iskušenju da bombarduje Herson bez ustezanja.

Obrazac koji se ponavljao u ovom ratu je da svaki put kada Rusija pretrpi veliki vojni neuspeh, ona odgovori masovnim granatiranjima.

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner, kritikovao je odluku ruske komande.

„Na ovaj način se ne pobeđuje u ratovima. Sada je važno ne potonuti i ne podleći paranoji. Moramo izvući zaključke i pobrinuti se da se greške ne ponavljaju“, komentarisao je.

Oglasio se i čečenski lider Ramzan Kadirov.

„Nakon što je procenio pluseve i minuse, general Surovikin doneo je tešku, ali ispravnu i dobru odluku kako bi se spasili životi vojnika.

„Herson je veoma teška oblast za ratovanje, a pogotovo u uslovima kada nema stabilnog, redovnog snabdevanja municijom i podrške pozadine.

„Zašto to nije urađeno od prvih dana specijalne operacije, to je drugo pitanje. Ali u ovoj teškoj situaciji, general je postupio mudro i dalekovido – evakuisao je civilno stanovništvo i naredio da pregrupisanje vojske“, napisao je Kadirov na kanalu Telegram.

Očekivano povlačenje

Vojni blogeri su u sredu popodne primetili da su ruske zastave skinute sa administrativnih zgrada u Hersonu.

Ovo zapažanje se smatra i indirektnim znakom povlačenja ruskih trupa iz grada na drugu stranu reke.

Najsvrsishodnija opcija je organizovanje odbrane duž linije barijera reke Dnjepar, predlaže se zauzimanje odbrane duž leve obale, držanje grupe trupa na desnoj obali je uzaludno, rezimirao je Surovikin.

Šojgu se saglasio.

„Počnite povlačenje trupa i preduzmite sve mere da osigurate bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar“, naredio je Surovikinu.

Ruske trupe su zauzele Herson u prvim danima invazije na Ukrajinu i sve do sada je pod ruskom kontrolom.

U jesen je Rusija objavila pripajanje četiri okupirana regiona Ukrajine, među kojima i Hersonska oblast.

Sve te oblasti koje je anektirao mimo međunarodnog prava, Kremlj smatra ruskom teritorijom.

U delimično okupiranim regionima Ukrajine, predsednik Rusije je proglasio vanredno stanje.

Ruske vlasti su više puta nagovestile mogućnost upotrebe svih raspoloživih sredstava za zaštitu teritorijalnog integriteta, ali u slučaju povlačenja iz Hersona takva retorika se ne koristi.

Naprotiv, komandant ruskih snagha u Ukrajini, general Surovikin, našao je prednosti za Moskvu u povlačenju iz okupiranog Hersona.

Objašnjavajući potrebu za povlačenjem trupa, Surovikin je najavio njihovo prebacivanje na druge sektore fronta: „Biće oslobođen deo snaga i sredstava koji će se koristiti za aktivna dejstva, između ostalih i ofanzivna, na drugim pravcima u zoni operacije“.


Pogledajte video sa prve linije fronta u Hersonskoj oblasti

Na liniji fronta u borbi ukrajinskih vojnika za povratak Hersona
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 20 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 17 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 13 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend