BBC

Rusija, istorija i Putin: Ruski lider se uporedio sa carom iz 18. veka – „Petar nije zauzimao teritorije, on ih je vraćao”

Divljenje Vladimira Putina prema Petru Velikom dobro je poznato odranije, ali sada se čini da on i sam gaji ideje o „veličini”.

Putin se otvoreno uporedio sa ruskim carom, izjednačivši današnju rusku invaziju na Ukrajinu sa Petrovim ekspanzionističkim ratovima pre oko tri veka, iznevši do sada najočiglednije priznanje da je rat pokrenuo radi osvajanja teritorija.

Putinove očigledne ambicije za stvaranje imperije ne pišu se dobro po Ukrajinu, a razljutile su i druge susede, među kojima i Estoniju, koja je njegove komentare nazvala „potpuno neprihvatljivim”.

Ruski predsednik je ove opaske izneo tokom razgovora sa mladim naučnicima i preduzetnicima.

Pre nego što je govorio o IT-u i tehnološkom razvoju, govorio je o politici i moći: o novoj borbu za geopolitičku dominaciju, kako je on vidi.

U tome, rekao je odabranoj publici, on Petra Velikog doživljava kao vlastitog uzora.

„Pomislili biste da je on ratovao sa Švedskom, zauzimajući njenu teritoriju”, rekao je Putin, govoreći o Velikom severnom ratu koji je Petar pokrenuo početkom 18. veka, dok je gradio novu Rusku imperiju.

„Ali on nije ništa zauzimao; on je te teritorije vraćao!”, rekao je on, tvrdeći da su Sloveni u toj oblasti živeli vekovima.

„Izgleda da je dopalo nama, isto tako, da te teritorije povratimo i ojačamo”, zaključio je Putin, maltene sa osmehom na licu koji nije ostavio nikakve nedoumice da govori o Ukrajini i ciljevima u njoj.

Petrova vladavina, sugerisao je, bila je dokaz da je širenje Rusije ojačalo zemlju.

Russian President Vladimir Putin at the meeting in Moscow on 9 June

EPA
Putin je o Petru Velikom govorio kao vlastitom uzoru

Putin se u poslednje vreme često poziva na prošlost Rusije, svaki put pažljivo birajući delove koji odgovaraju njegovim današnjim ciljevima.

Nekoliko meseci pre nego što je napao Ukrajinu, napisao je ogroman esej u kom je praktično odbacio istorijsko pravo ove zemlje na postojanje.

Kad je Rusija izvršila invaziju na svog suseda 24. februara, Putin je tvrdio da je to „specijalna operacija” ograničena na istočni region Donbasa kako bi „denacifikovao” Ukrajinu i umanjio njenu navodu pretnju po Rusiju.

Ali i dok je izgovarao te reči, njegove trupe su se kretale ka Kijevu i bombardovale zemlju dalje na zapadu.

Više od 100 dana kasnije, petina ukrajinske teritorije nalazi se pod ruskom vojnom kontrolom, sa marionetskom administracijom koja govori o referendumima o pridruživanju Rusiji.

Sada se Putin dovoljno osmelio da prizna da je njegova „operacija” zapravo okupacija.

Izgleda isto tako da on veruje da će Zapad na kraju prihvatiti realnost koju se njegove trupe bore da ostvare na terenu.

U ono vreme, „nijedna evropska zemlja” nije priznavala pravo Rusije na zemlju na kojoj je Petar osnovao Sankt Peterburg kao hrabru novu prestonicu Rusije, rekao je Putin.

Ali sada sve priznaju.

Njegovi komentari uznemirili su i baltičke zemlje.

Estonski šef diplomatije pozvao je ruskog ambasadora da osudi njegovo tumačenje napada Petra Velikog na Narvu, danas u Estoniji, kao Rusiju koja „vraća i ojačava” svoju teritoriju.

Peter the Great in disguise

Getty Images
Petar je u tajnosti putovao Evropom da bi našao inspiraciju za modernizaciju Rusije

Putinova upotreba istorije je selektivna.

Petar Veliki, iako nemilosrdni autokrata, bio je ogromni poštovalac zapadnih ideja, nauke i kulture, slavno osnovavši Sankt Peterburg kao „prozor u Evropu” i putujući po kontinentu željan znanja koje bi mu pomoglo da povede Rusiju ka modernizaciji.

Putinova sve represivnija vladavina polako je zatvarala taj prozor prema Zapadu; rat u Ukrajini sada ga je praktično zalupio.

Zamisao da današnji ruski lider putuje po Holandiji ili Griniču u potrazi za idejama i inspiracijom, kao što je to nekada radio Car, sada deluje nemoguće.

Dok je Putin držao lekcije mladim preduzetnicima o caru iz 18. veka, niz reči zasvetlelo bi iza njih: „budućnost”, „samouverenost”, „pobeda”.

Rusija je čvrsto rešena da projektuje prkos pred zapadnom osudom i sankcijama, a sam Putin svakako je pre delovao opušteno nego napaćeno.

Ali u udžbenicima iz istorije možda se krije neka druga lekcija.

Petar Veliki jeste na kraju osvojio teritoriju od Baltika do Crnog mora.

Ali Rusija je svoj Veliki severni rat vodila 21 godinu.


Pogledajte video: Kako se Putin meao u poslednje dve decenije

20 godina u 20 sekundi: Kako se menjao Vladimir Putin
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 26 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 30 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend