BBC

Sport i rasizam: Srpska odbojkašica Sanja Đurđević suspendovana na dve utakmice zbog pokazivanja kosih očiju

Srpska odbojkašica Sanja Đurđević kažnjena je sa dva meča zabrane igranja u Ligi nacija pošto je optužena da je prošle nedelje napravila rasistički gest tokom utakmice protiv Tajlanda.

Posle osvojenog poena, Đurđević je prišla saigračici i prstima suzila oči, što se videlo na snimku, a zatim je optužena za rasizam.

Ona i Odbojkaški savez Srbije su se u međuvremenu izvinili, a sve su opisali kao „nesporazum”.

Federacija je takođe kažnjena novčano – 18.500 evra.

Novac će biti usmeren „na borbu protiv diskriminatornog ponašanja i/ili za finansiranje obrazovnih programa o kulturnoj osetljivosti u globalnoj odbojkaškoj porodici”, objavila je u utorak Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB).

Đurđević će propustiti predstojeće mečeve selekcioje Srbije protiv Belgije i Kanade.

Ona je gestikulirala tokom meča protiv Tajlanda 1. juna, posle čega su mnogi potpisali peticiju da bude kažnjena zbog toga.

Đurđević se potom izvinila u objavama na Instagram profilu, a potom ga je zaključala.

Odbojkaški savez Srbije objavio je izvinjenje i obojkašicama Tajlanda i Odbojkaškoj federaciji te azijske zemlje.

„Molimo vas, nemojte ovaj ceo slučaj preveličavati. Sanja je svesna vlastite greške i odmah se izvinila celom timu Tajlanda.

„Želela je samo da saigračicama pokaže: ‘Počnimo da igramo odbranu kao oni sada’, nije htela da izrazi nepoštovanje. Nije bilo namerno, svakako”, objavio je OSS.

„OSS je priznao da je gest neprihvatljiv i da je trebalo mnogo više da učini kako bi se takvi događaji sprečili, posebno posle fotografije iz 2017. kada su se naše odbojkašice slikale na isti način povodom plasmana na Svetskom prvenstvu u Japanu.

„U oba slučaja, nije postojala nikakva zla ili uvredljiva namera i Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) je to razumela i uvažila”, navedeno je na sajtu OSS.

Srpski savez je dodao da je FIVB je uvažio sve dokaze Odbojkaškog Saveza Srbije i argumentaciju da ispad nije bio rasno motivisan, već da je plod nespretnog, nepromišljenog i ružnog slavlja i namere igračice da se na pozitivan način identifikuje sa suparnicama.

Ipak, Disciplinski sud FIVB je zaključio da, iako iz nehata, ovo je neprihvatljiv gest, koji podleže sankcijama, navedeno je na sajtu OSS.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Bobby Gillespie, Jehnny Beth
Za 1 minut

Chase it Down

Bobby Gillespie, Jehnny Beth
Elliphant
Za 5 minuta

Could This Be Love

Elliphant
Modjo
Za 8 minuta

Lady

Modjo
Doobie Brothers
Za 12 minuta

Long Train Runnin'

Doobie Brothers
Galliano
Za 15 minuta

Ease Your Mind

Galliano

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend