BBC

Srbija i nasilje: Počelo suđenje roditeljima dečaka koji je izvršio zločin u školi u Beogradu, javnost isključena

suđenje Ribnikar

Fonet
U Palati pravde pred početak glavnog suđenja roditeljima maloletnog dečaka

Tekst je ažuriran 29. januara 2024.

Devet meseci posle nezapamćene tragedije u Beogradu, kada je učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, prema istrazi, ubio devetoro đaka i čuvara škole, pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje dečakovim roditeljima, uz koje se terete još i dvojica odgovornih iz Streljačkog kluba Partizan.

Sud je odlučio da javnost bude isključena iz procesa zbog, obrazloženo je, zaštite privatnosti i prava maloletnika.

Tužilaštvo traži kaznu od 12 godina zatvora Vladimira K., dečakovog oca, kao i 2,5 godine za majku Miljanu K, navodeći da je njen DNK pronađen na jednoj od čaura.

Trinaestogodišnji dečak 3. maja 2023. godine otvorio je vatru u prostorijama škole, kada je ubio devetoro školskih drugova i drugarica, kao i školskog čuvara, ranivši još pet školskih drugova, kao i nastavnicu istorije.

Optužnica, na 276 stranica, podignuta je i protiv predsednika Streljačkog kluba Partizan Ratka I. i instruktora u ovom klubu Nemanje M.

Tužilaštvo je na početku tražilo isključenje javnosti zbog zaštite maloletnika i kako ne bi došlo do dodatnog uznemiravanja javnosti, čemu su se branioci protivili.

Borivoje Borović, advokat porodice Kecmanović, navodi da su svi maloletnici saslušani tokom istrage i da njihove izjave mogu samo biti pročitane pred sudom kako ne bi bili dodatno traumatizovani, kao i da o slučaju postoje brojni intervjui, kao i drugi postupci.

Zbog toga je smatrao da javnost ne bi trebalo da bude isključenja sa suđenja.

Pravni zastupnici roditelja dečaka prethodno su optužili tužilaštvo da želi da se javnost isključi iz postupka kako bi se, smatraju, „sav teret svalio na jednu porodicu“.

Oni tvrde i da je tužilac posećivao oca dečaka u zatvoru i pretio mu, tražeći, kako navode, da potpiše sporazum o priznanju krivice kako i njegova supruga ne bi morala na suđenje.

Iz Višeg javnog tužilaštva je potom saopšteno da neće komentarisati izjave advokata odbrane.


Nataša Anđelković, izveštava iz Palate pravde

Palata pravde, glavna sudska zgrada u širem centru Beograda, bila je ovog jutra, 29. januara ispunjena novinarima.

Od tragedije zbog koje su zanemeli i Beograd i Srbija prošlo je devet meseci, a mediji i .

Vladimir K., otac maloletnog dečaka osumnjičenog za zločin u školi, na suđenje je stigao u sivom kaputu, sa lisicama na rukama zbog toga što je mesecima u pritvoru.

Supruga Miljana K,, koja se brani sa slobode, zagrlila ga je kad ga je videla.

U publici su bili i roditelji nastradale dece.

Nina Kobiljski, majka ubijene Eme, u sudnici je mazila uramljenu ćerkinu sliku.

Ovo nije jedini, ali jeste glavni proces protiv porodice Kecmanović i reč je o krivičnom postupku.

Protiv roditelja dečaka ranije su pokrenuta i dva druga, parnička postupka na osnovu privatnih tužbi porodica ubijene dece.

Oni tuže roditelje dečaka, školu, ali i državu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljene duševne boli i stresa.


Pogledajte video: Dan kad je Beograd zanemeo

Tragedija u Beogradu: Dan kada je glavni grad Srbije zanemeo
The British Broadcasting Corporation

Za šta se terete otac i majka dečaka?

Glavna optužba protiv Vladimira K., oca dečaka, jeste da je obučavao sina kako da rukuje oružjem, kao i da oružje nije držao u skladu sa propisima, na sigurnom mestu i bez mogućnosti da neko drugi do njega dođe.

Tužilaštvo opravdano sumnja da je Vladimir K, godinu dana pre ubistva, obučavao 13-godišnjeg sina da rukuje oružjem, gađa mete u obliku silueta ljudi, puni okvir, kako da stoji, i kako da diše prilikom upotrebe vatrenog oružja, rekao je viši javni tužilac Nenad Stefanović na konferenciji za novinare koju su direktno prenosile pojedine televizije.

pucnjava u Beogradu, škola, policija

Reuters/DJORDJE KOJADINOVIC

Vladimir K., koji je mesecima u pritvoru, na saslušanju tokom istrage „negirao izvršenje krivičnog dela“, saopštilo je tužilaštvo ranije.

Posle saslušanja oca u tužilaštvu, Irina Borović, pravna zastupnica porodice osumnjičenog, rekla je da je oružje bilo „zaključano i pod šiframa, pa i dopunski obezbeđeno u odnosu na ono što zakon propisuje“.

Na konferenciji za novinare 13. oktobra, advokat Borivoje Borović je rekao da ne postoji zakonska zabrana da se dete vodi u streljanu.

Rekao je i da je Vladimir K. učio sina kako da rukuje vazdušnom puškom, što takođe nije zabranjeno, kao i da postoje dokazi da su predsednik Streljačkog kluba Partizan Ratko I. i instruktor Nemanja M. „obučavali dečaka“.

Nije precizirao kako su ga obučavali.

Borović je rekao i da je tužilac Nenad Stefanović posetio Vladimira K. u Centralnom zatvoru, gde je od njega, tvrdi advokat, „tražio da potpiše priznanje krivice na 12 godina“.

„Ako to ne učini, Stefanović mu je pretio da će optužiti njegovu suprugu Miljanu K. a da će maloletna ćerka biti poslata u hraniteljsku porodicu“, tvrdi Borović.

Miljana K., majka deteta, optužena je za nedozvoljeno nošenje i držanje oružja.

„Na čauri koja je pronađena u kabinetu istorije kod vrata, kada se ulazi, pronađen je njen nesporni DNK“, rekao je Stefanović.

Irena Borović kaže da će odbrana analizirati ovaj dokaz – da li zaista pripada Miljani K. i kako se tu našao.

Dodala je da branioci još nisu dobili optužni predlog.

Predsednik Streljačkog kluba Partizan Ratko I. i instruktor Nemanja M. terete se za davanje lažnog iskaza pošto su prethodno izjavili da nisu videli dečaka da vežba u streljani.

Za njih tužioci traže trogodišnju kaznu zatvora.

Dečak je „krivično neodgovoran“, pošto nema navršenih 14 godina što je starosna granica za snošenje krivične odgovornosti, saopštilo je ranije Više javno tužilaštvo dana kada je došlo do ubistva.

Uhapšen je neposredno posle tragedije i od tada je pod stručnim nadzorom.

Prema optužnici, otac dečaka je oružje i municiju držao u dva plastična kofera koja služe za transport, a koja su bila držana u rancu, objasnio je tužilac.

Dečak je došao je do pištolja 1. maja, napunio je šest okvira sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u ranac i poneo u školu koju je pohađao, naveo je Stefanović.

U školi je prvo pucao u radnika obezbeđenja, zatim u još tri učenice pre nego što je ušao u kabinet istorije gde je bilo 23 dece, nastavnica i student na praksi.

Ukupno je ispalio 45 metaka, naveo je tužilac Stefanović.

Detaljnu optužnicu možete da pročitate ovde.

Ocu dečaka je produžen pritvor na još 30 dana, a majci je zabranjeno da viđa sina.


Tri nedelje posle tragedije, porodica 13-godišnjaka koji je pucao, izrazila je saučešće žrtvama.

„Duboko i najiskrenije žalimo i upućujemo saučešće svakoj porodici zbog njenog gubitka, a koji je svaki i naš gubitak. Večno u tuzi“, rekli su.

Saopštenje je objavila advokatska porodica koja ih zastupa.

Posle tragedije, Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se školska godina u osnovnim i srednjim školama naprasno završi 6. juna, odnosno dve nedelje ranije od predviđenog.

Nova školska godina u Srbiji počela je uz neke nove mere, poput raspoređivanje policajaca u svim osnovnim i srednjim školama, kao i časovima na kojima se govori o vrlinama i vrednostima kako bi se suzbilo vršnjačko nasilje.


Pogledajte kako je region reagovao na tragediju u Beogradu:

Tuga širom Balkana zbog tragedije u Beogradu
The British Broadcasting Corporation

Šta se dogodilo u školi ‘Vladislav Ribnikar’

pucnjava u Beogradu, škola, policija

BBC/Slobodan Maričić
Grupa zabrinutih roditelja ispred škole čeka vesti

Dečak od 13 godina, učenik sedmog razreda, prema istrazi, iz očevog pištolja je 3. maja ubio osmoro đaka i čuvara, a ranio još šestoro dece i nastavnicu istorije.

Dvanaestog dana posle tragedije, u beogradskoj bolnici je preminula devojčica, teško ranjena u pucnjavi, čime se broj žrtava popeo na 10.

Dečak koji se tereti za zločin trenutno je, prema rečima zvaničnika, potom prebačen na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Odmah posle nezapamćene tragedije, vlasti su odlučile da rasporede policajce u svim školama u Srbiji, kojih ima oko 1.800, a predsednik države Aleksandar Vučić rekao je u više navrata da veruje da će to „doprineti smanjenju vršnjačkog nasilja do 80 odsto“.

Zbog ove tragedije, a potom i nove samo dan kasnije kada je u selima kod Mladenovca, beogradskoj prigradskoj opštini, ubijeno osam ljudi, a 13 ranjeno, na poziv pojedinih stranaka opozicije organizovano je niz protesta pod sloganom Srbija protiv nasilja.

Opozicija optužuje Vučića i njegovu vlast za dugogodišnje stvaranje ambijenta koje je doprinelo porastu nasilja u zemlji, što on negira i uzvraća da su protesti „politička zloupotreba tragedija“.

masovna ubistva u Srbiji

BBC

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Everything But the Girl
Za 3 minuta

When All's Well

Everything But the Girl
Traffic Jam
Za 7 minuta

A Castle in the Sand

Traffic Jam
Nothing But Thieves
Za 11 minut

Welcome to the Dcc

Nothing But Thieves
Billie Eilish
Za 13 minuta

Billie Bossa Nova

Billie Eilish
Eddie Murphy
Za 17 minuta

Red Light Ft Snoop Lion

Eddie Murphy

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend