BBC

Srbija i poljoprivreda: Protest poljoprivrednika ušao u četvrti dan, poziv predstavnicima vlade na pregovore

poljoprivrednici, protest

Fonet/Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici četiri dana blokiraju puteve u Vojvodini nezadovoljni što, kako tvrde, Vlada Srbije nije potpuno ispunila raniji dogovor iz maja ove godine, iako ministarka tvrdi drugačije.

Četvrtog dana protesta, paori su traktorima došli do centra Novog Sada, drugog najvećeg grada u Srbiji, a danima blokiraju tamošnju rafineriju nafte.

Predstavnici poljoprivrednika su novosadskom portalu Radio 021 rekli da pozivaju na pregovore predstavnike vlade u selo Kisač nadomak Novog Sada.

„Ukoliko odbiju naš poziv da dođu u Kisač, onda možemo da dođemo u ministarstvo, ali samo uz prisustvo medija“, istakli su poljoprivrednici.

Dan ranije, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da je „svih 13 tačaka dogovora iz maja je ispunjeno“, ali da su ove nedelje zemljoradnici dostavili nove zahteve.

„Vrata i ministarstva, i vlade, i predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju“, rekla je Tanasković.

U protestu učestvuje više udruženja poljoprivrednika, uglavnom iz Vojvodine, koji su tokom ove nedelje blokirali nekoliko puteva traktorima i priključnim mašinama.

Trenutno je blokirano oko 20 saobraćajnica u Srbiji, pretežno u Vojvodini.

Predstavnici poljoprivrednika koji protestuju rekli su prethodno za BBC na srpskom da nemaju o čemu da pregovaraju sa vlastima jer je sve već potpisano.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

„Poziv Ministarstva je laž i obmana da se zaustave protesti.

„Mi nemamo šta da pregovaramo što se tiče zahteva od maja. Možemo da pregovaramo samo o zahtevima za sledeću godinu“, rekao je Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice u telefonskom razgovoru za BBC na srpskom.

Poljoprivrednici ponavljaju da iako prethodno dogovoreno, u međuvremenu „nije uređeno tržište“, a nisu ispunjeni ni dogovori u vezi sa plavim dizelom i odvodnjavanjem.

Gavrić, koji je u trenutku razgovora bio u koloni poljoprivrednika koja je usporavala saobraćaj na putu ka Subotici, kaže da paori „nemaju više izlaza“.

„Ljudi koji su generacijama proizvodili i sticali sada su došli u situaciju da rade godinu dana, ostanu dužni i onda moraju da prodaju to što su sticali godinama“, navodi Gabrić.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice kažu da je njihova borba „ljudska, građanska i seljačka, bez ‘vođe’, bez predstavnika i bez ikakve političke konotacije“, navode u saopštenju u koje je BBC imao uvid.

Odlučno su negirali i izjave predstavnika vlasti da je tekući protest poljoprivrednika politički motivisan pred izbore u Srbiji.

poljoprivrednici, protest

Fonet/Marko Dragoslavić

U saopštenju za medije poljoprivrednici navode da „nisu dovedeni na rub egzistencije već da sada već padaju sa litice“.

Traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze, a Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu, koja uključuje subvencije i podsticaje.

Od ponedeljka, 13. novembra ratari blokiraju niz drumova i lokalnih puteva u Vojvodini, a rasporedili su i traktore i druga vozila pred ulazom u novosadsku rafineriju.

Predstavnik jednog udruženja Mileta Slankamenac kaže za novosadski Radio 021 da je to urađeno simbolično – zbog 50 dinara nametnute akcize.

Povodom zahteva poljoprivrednika koji se odnose na plavi dizel, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da se paorima novac vraća.

„Poljoprivrednici dobijaju fiskalni račun koji samo slikaju, i pošalju, i odmah dobiju novac – 50 dinara.

„Svi poljoprivrednici koji imaju poljoprivredne kartice će na NIS-ovim pumpama plaćati dizel 179 dinara po litri, a onda će dobiti povraćaj od 50 dinara, na osnovu akcize o kojoj pričamo“, rekla je ministarka za RTS.

poljoprivrednici, protest

Fonet/Marko Dragoslavić

Saobraćajnice su u četvrtak, 17. novembra blokirane u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu, Rači Kragujevačkoj.

Novosadski portal 021 prenosi da u protestu učestvuju „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“, „Naše mleko“, „Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice“, „Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije“, „Savez udruženja poljoprivrednika Banata“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Udruženje poljoprivrednika Aradac.“

Proteste je podržalo više opozicionih partija, kao i Udruženi sindikat Sloga.

Protest poljoprivrednika podržala je i proslavljena glumica Svetlana Bojković koja je ih posetila na blokadi u mestu Čenta.

„Poljoprivrednici protestuju zato što im je dogorelo“, rekla je ona za Televiziju N1.

Svetlana Bojković je politički aktivna dugi niz godina i često učestvuje u raznim protestima.

Tako je poznata i njena reakcija tokom ekološkog protesta u bari Reva nadomak Beograda – podsetite se toga u ovom videu.


Šta traže poljoprivrednici za 2024?

poljoprivrednici, protest

Fonet/Marko Dragoslavić
  • Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta tekuće godine;
  • Premija za mleko 19 dinara po litri;
  • Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
  • Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
  • Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;
  • Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;
  • Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
  • Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu;
  • Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice za BBC


Poljoprivrednici su prethodno protestovali u maju kada su takođe blokirali puteve širom Srbije.

Protesti su okončani posle višednevnih pregovora sa vladom.

poljoprivrednici, protest

Dejan Trajković
Poljoprivrednici iz Bavaništa traktorima su blokirali stari put koji vodi ka Pančevu u maju 2023.

Poljoprivrednici su tada tražili povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Traženo je i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost (PDV), da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora i Srbija).

Traženo je i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković tada je rekla da je „ispunjeno apsolutno sve sa spiska zahteva poljoprivrednika, osim davanja od 300 evra po hektaru“, za koji je navela da zakonski nije izvodljiv.

Ona je u sredu, 15. novembra, rekla i da će subvencije za 2024. godinu biti 100 milijardi dinara, pozivajući udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Disco Montego & Katie U.
Za 3 minuta

Beautiful

Disco Montego & Katie U.
Adamski
Za 6 minuta

Killer

Adamski
Rick Astley
Za 10 minuta

Maria Love

Rick Astley
The Rolling Stones
Za 14 minuta

Mess it Up

The Rolling Stones
Gus Dapperton & Benee
Za 17 minuta

Dont Let Me Down

Gus Dapperton & Benee

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend