BBC

Srbija, obrazovanje i prijemni ispit: Može li se položiti matura bez privatnih časova

školska klupa

BBC

Za više od 70.000 osnovaca u Srbiji, ovaj jun mogao bi da odluči životni pravac.

Oni se uveliko spremaju za malu maturu, završne ispite na kraju osnovne škole, na kojoj će sakupiti bodove koji će biti presudni za upis u srednju školu.

Zbog važnosti rezultata na testovima i pritiska, đaci i roditelji ulažu vreme i novac u različite vrste priprema, kaže za BBC na srpskom Vera Spasenović, profesorka na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Četrnaestogodišnji Bogdan Ilić iz Niša, za razliku od drugara iz škole, odlučio je da ne pohađa pripreme kod privatnog nastavnika već da gradivo obnavlja kod kuće i u školi.

„Meni je dovoljno da se sam spremam za upis u srednju školu, ali neki moji drugovi idu već nekoliko meseci na privatne časove”, kaže ovaj mladi Nišlija.

Bogdan je jedan od učenika osmog razreda koji će konkurisati za jedno od 18.232 mesta u gimnazijama, od ukupno 74.982 mesta u srednjim školama na teritoriji Srbije, koliko je predviđeno konkursom.

Onim đacima koji, za razliku od Bogdana, žele pomoć u pripremi male mature, roditelji će morati da nađu privatne nastavnike.

Cene se kreću od 350 do 3.000 dinara po času.

Šta kažu učenici i roditelji?

Skoro 15.000 dinara mesečno izdvaja Aleksandra Lučić iz Beograda da bi njena ćerka pohađala pripremne časove kod privatnih profesora.

„Protivnik sam tih časova, ali deca su propustila šesti i sedmi razred zbog korone i imaju rupe u znanju, pa je potrebno da idu na dodatne časove.”

Od januara, Aleksandrina ćerka sprema se za test srpskog jezika i za kombinovani test.

Od 2014, osim testova iz srpskog jezika i književnosti i matematike na kraju osnovne škole, uveden je i kombinovani test iz prirodnih i društvenih nauka.

Đaci odgovaraju na pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Bogdan Ilić se od početka aprila priprema za prijemni u osnovnoj školi koju pohađa.

„Imamo pretčas, a radimo i na redovnim časovima srpskog jezika i matematike”, kaže ovaj mladi Nišlija.

Pripreme u Bogdanovoj školi su počele u aprilu, a osim obavezne matematike i srpskog jezika, nastavnici fizike i geografije takođe drže dodatne časove.

tutor

BBC
Roditelji đaka koji se spremaju moraju izdvojiti i do 30.000 dinara za pripremnu nastavu

Koliko košta pripremna nastava za srednju školu?

Gordana* – nije joj pravo ime, promenjeno je na zahtev sagovornice – već dvadeset godina priprema đake za prijemne ispite.

Iako se brojevi telefona i imena nastavnika koji drže privatne časove nalaze na internetu i u oglasima, nijedan od njih nije želeo da govori za BBC na srpskom pod ličnim imenom.

„Takve instrukcije nisu uređene zakonom, a i ti nastavnici uglavnom rade u školama, pa je u suprotnosti sa njihovim poslom da rade za državu i privatno drže časove”, objašnjava ova Beograđanka, koja je završila jedan od tehničkih fakulteta.

Privatne časove je počela da drži kada su njena deca ispričala drugarima kako im majka objašnjava matematiku što je privuklo dvadesetak đaka da joj se obrate za pomoć – ili tokom godine ili samo za prijemni ispit.

Cena jednog časa kod ove Beograđanke je 600 dinara što ocenjuje kao prosečnu cenu koja je donekle pristupačna svačijem džepu.

„I pre pandemije virusa korona, primetila sam da se povećava gradivo i da nema prostora za vežbanje, dok se i đaci se oslanjaju na to da će gradivo naučiti privatno”, pojašnjava ona.

Dodaje da je i pažnja novih generacija sve manja.

Od novembra 2021. priprema 13 osmaka za malu maturu i kaže da su to učenici koji žele da rade.

Oni koji nisu raspoloženi za višemesečno obnavljanje gradiva od petog do osmog razreda, kod Gordane dođu mesec ili dva pred testove.

„Potrebno je zaokružiti celokupno znanje iz četiri razreda jer đaci obično pripremaju jednu ili dve oblasti za testove.

„Učenici nemaju sposobnosti da odjednom uče više oblasti, kao recimo, studenti, pa je potrebno i više vremena”, pojašnjava ona.

U nekim srednjim školama, poput Filološke gimnazije u Beogradu, specijalizovanih odeljenja u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac”, pripremna nastava je besplatna i traje od februara, odnosno aprila.

Pojedini privatni obrazovni centri nude usluge pripreme za malu maturu.

U jednom od obrazovnih centara, cena za pripremu sva tri testa je 33.600 dinara za 96 časova, odnosno četiri meseca pripreme.

Cena mesečne pripreme je 2.800 dinara za jedan predmet, odnosno 350 dinara za čas.

Radi se u grupama od minimalno troje polaznika.

Zašto se uzimaju privatni časovi?

Od 2010. u Srbiji, testovi na kraju osnovnog obrazovanja igraju selekcionu i sertifikacionu ulogu, navodi Vera Spasenović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu za BBC na srpskom.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se poeni sa testova sabirali sa uspehom u školi za upis u srednju školu, od 2010. testovi su obavezni za sve učenike osmog razreda kako bi dobili diplomu o završenom osnovnom obrazovanju.

„Značaj tih testova je bitan za dalji obrazovni put, pa je pritisak i na roditeljima veći zbog čega se angažuju privatni nastavnici.”

Završni testovi na kraju obaveznog obrazovanja, što je u Srbiji osnovna škola, nisu specifični samo za našu zemlju, navodi profesorka.

Kada je reč o uzimanju privatnih časova, ona navodi da je i u uspešnim zemljama po obrazovanju, poput Japana, Kine i Južne Koreje, taj trend odavno prisutan.

Spasenović tvrdi da su testovi u Srbiji prilagođeni uzrastu učenika i da se proverava kako đaci razmišljaju, naročito na kombinovanom testu.

Zato, napominje ona, nije problem u samom gradivu predmeta iz kojih se testovi polažu, već je u pitanju pritisak važnosti tih testiranja.

„Mislim da je u pitanju ambicija roditelja koji žele da njihova deca što bolje prođu, pa, oni koji mogu, uzimaju privatne časove.”

Ona deca čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate privatne nastavnike, napominje Spasenović, moraju da se oslone na sopstveno znanje i rad, kao i na dodatnu nastavu za pripremu male mature, što su osnovne škole u obavezi da organizuju.

Univerzitet u Beogradu

BBC
Na nekim fakultetima organizovana je besplatna pripremna nastava

Koliko košta priprema za državni fakultet?

Osim male mature, početak leta vreme je i upisa na fakultete.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, iz matematike, računarstva i informatike, osnova ekonomije i poslovne ekonomije organizuje se 15 pripremnih časova.

Na ovom fakultetu, pripremna nastava je među jeftinijim i iznosi 5.612 dinara.

Na Fakultetu političkih nauka istog univerziteta cena pripremne nastave je 14.000 dinara za sedam termina pripremne nastave iz sociologije, istorije, psihologije, srpskog jezika i opšte informisanosti.

Među najskupljim fakultetima, kada je reč o pripremnoj nastavi, jeste Elektrotehnički.

Za trideset dvočasa koji se odvijaju od septembra do juna, studenti koji su se odlučili za ovaj fakultet plaćaju 36.000 dinara, odnosno 40.000 ukoliko su naknadu plaćali u ratama.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu svršeni srednjoškolci polažu test iz srpskog jezika i istorije, a pripremna nastava za pet dana onlajn nastave ili časova uživo košta 5.000 dinara po predmetu.

Na Filozofskom fakultetu u ovom gradu na jugu Srbije u toku juna održava se besplatna pripremna nastava.

Na većini fakulteta Univerziteta u Kragujevcu pripremna nastava je besplatna.

I na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru pripremna nastava je besplatna.


Pogledajte video: „Želimo da ostanemo u školskim klupama”


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend