BBC

Švedska, politika, izbori: Levica se bori za vlast, desnica u usponu, čekaju se konačni rezultati

Ulf Kristersson

Getty Images
Ukoliko desni blok pobedi, Ulf Kriterson bi mogao da postane novi švedski premijer

Izbori u Švedskoj održani su u nedelju 11. septembra, ali je još rano govoriti o rezultatima, rekla je Magdalena Anderson, premijerka ove države i liderka Socijaldemokratske partije.

Izlazne ankete su u početku predviđale pobedu aktuelne levičarske koalicije, ali su rezultati kasnije ukazali na to da bi desničarski blok mogao da odnese tesnu pobedu.

Kriminal i integracija zajednica bile su glavne teme u kampanji, a krajnje desničarka partija Švedske demokrate mogla bi da postane druga po veličini stranka u državi.

Glasovi bi mogli da se broje do srede, 14. septembra.

Izlazna anketa švedskog javnog servisa ukazivala je da koalicija levičarskih stranaka vodi, ali tesno – sa 49.8 odsto glasova u poređenju sa 49.2 odsto.

Međutim, levica je možda prerano počela da slavi, jer delimični rezultati koji su se kasnije pojavili prednost daju desničarskoj opciji.

Prema tim rezultatima, posle obrađenih 94 odsto izbornih okruga, desničarski blok bi imao oko 176 mesta od 349 koliko ih je ukupno u švedskom parlamentu.

U narednih nekoliko dana prebrojavaće se svi glasovi, između ostalog i oni koji su stigli poštom.

Bez obzira na rezultat, Švedske demokrate, populistička partija, ostvarila je značajan rezultat i deluje da su postali druga po veličini partija, iza socijaldemokrata.

Međutim, Džimi Akeson, lider ove stranke verovatno neće postati premijer čak i ako desničarski blok osvoji najveći broj mesta.

Tu ulogu bi mogao da preuzme Ulf Kristerson, lider Umerene partije, dok se Švedske demokrate nadaju da će biti deo njegove vlade.


Analzia Medi Savadž, Stokholm

Šveđani su navikli na komplikovane koalicije u politici ali ovogodišnji izbori su čak i ovde doživljeni kao jako tesni i zbunjujući za glasače.

Ima mnogo stvari za prežvakati. Sociajdemokrate predvođene Magdalenom Andreson će verovatno ostati najveća partija. Ipak, ovi izbori bi mogli biti pobednosni za desnicu.

Antiimigrantske Švedske demokrate su na putu da postanu druga najveća stranka. Ali lider treće najveće partije Umerenih, bi zapravo mogao biti premijer u vladi koja bi bila desno orijentisana, jer ga većina desničarskih partija vidi kao prihvatljivu opciju, ako dobiju većinu.

Stvari se i dalje mogu promeniti, jer se glasovi još broje.

Desničarska vlada bi mogla da predstavlja velike promene u Švedskoj, posle osmogodišnje vlasti koju su vodile Socijaldemokrate.

U kafiću u centru Stokholma sam ovog jutra čula dva flasača koji su zabrinuti zbog sve jače antiimigrantske retorike. Ali takstista iz Argentine sa kojim sam razgovarala kaže da nije zabrinut da će se stvari značajno promeniti u njegovom životu, rekavši da tesna trka između levice i desnice može da znači da nijedna ni druga strana neće moći lako da uvede velike promene u politici.


Švedske demokrate nastale su 1980-ih iz neonacističkog pokreta.

U parlament su ušli 2010. kada su osvojili 5.7 odsto.

Osam godina kasnije osvojili su gotovo tri puta više glasova.

Predviđa se da će na ovim izborima osvojiti oko 20 odsto glasova.

Velika promena u švedskoj politici događa se 2019. godine kada je Umerena partije Ulfa Kristersona započela razgovore sa Švedskim demokratama.

Jimmie Akesson

Reuters
Džimi Akeson, lider Švedskih demokrata dok se broje glasovi

Socijaldemokrate su na vlasti od 2014. a na švedskoj političkoj sceni su od 1930-ih.

Očekivalo se da će na ovim izborima izaći 80 odsto birača.

Broj ljudi koji ima pravo glasa u ovoj državi je 7.8 miliona.

Kriminal, migracija, problem integracije i cene električne energije teme su koje su dominirale u kampanji.

Nasilje se nekada dešavala na određenim lokacijama, ali se proširilo na javna mesta poput šoping centara i parkova, što je dodatno zabrinulo stanovnike Švedske, države koja je duga bila prepoznatljiva kao bezbedna i mirna.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 59 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 56 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 52 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 48 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend