BBC

Ukrajina i Rusija: Britanac preminuo u zatvoru u ukrajinskom regionu pod proruskom kontrolom

Britanac Pol Juri, koga su separatisti koje podržava Rusija uhvatili u Ukrajini, preminuo je u pritvoru, navodi se u izveštajima.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova je kontaktiralo porodicu 45-godišnjaka, navodi Prezidijum mreža (Presidium Network), humanitarna grupa.

Njegova majka je „izbezumljena i još je u šoku”, kaže grupa.

Juri je u aprilu uhapšen u otcepljenom ukrajinskom regionu, samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i optužen je da je plaćenik.

On je jedan od nekolicine Britanaca koji su optuženi po istom osnovu.

Trojica su već osuđena na smrtnu kaznu.

Juri je zarobljen zajedno sa još jednim Britancem Dilanom Hilijem, dok je navodno pokušavao da organizuje humanitarnu spasilačku misiju 25. aprila.

Njih dvojica su pokušavali da uđu na teritoriju pod kontrolom Rusije preko kontrolnog punkta južno od grada Zaporožja na jugoistoku zemlje, navodno da spasu ženu i njenu porodicu zarobljene u borbama.

Jurijeva majka je tada rekla da je izuzetno zabrinuta za njega, jer je imao dijabetes tipa 1 i da mu je potreban insulin.

Zvaničnici DNR-a, koji su držali Jurija, rekli su da je umro u zatočeništvu 10. jula od već postojećih bolesti i „stresa”.

„Uprkos težini njegovih zločina Pol Juri je dobijao odgovarajuću medicinsku negu. I pored toga zbog dijagnoze i stresa on je umro 10. jula”, napisala je na Telegramu službenica za prava separatista u regionu Donjeck Darija Morozova, prenosi agencija Frans pres.

Morozova je aopštila i da je on „bio plaćenik a ne humanitarni radnik”.

Nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji Prezidijum mreža 29. aprila objavila je da je dva humantarna radnika, Pol Jurija i Dilana Hilija, zarobila ruska vojska na jugu Ukrajine dok su pokušavali da evakuišu ženu i dvoje dece.

Jurijeva majka Linda je tada rekla da je njen sin bio u humanitarnoj misiji.

Organizacija Prezidijum mreža je navela da je Juri, koji je poreklom iz Mančestera,, da nije išao u vojsku već da je proveo osam godina u Avganistanu kao civilni preduzetnik, dok je Dilan Hili radio u hotelskom lancu u Velikoj Britaniji.

Morozova je u današnjoj objavi navela da su britanske vlasti znale da Jurija drže oružane snage Donjecka, ali da one nisu ništa preduzele za njega.

Ona je rekla da je Juri vodio vojne operacije, sprovodio regrutovanje i obuku plaćenika za ukrajinske oružane grupe.

Prema njenim rečima, Juri je patio od dijabetesa, imao je bubrežne, srčane i disajne, kao i psihološke probleme.

Vlasti separatističke oblasti Donjeck, čiju nezavisnost je Moskva priznala neposredno pre početka invazije 24. februara, osudile su drugu dvojicu Britanaca i jednog Marokanca na smrtne kazne zato što su plaćenici.

Morozova nije pomenula Dilana Hilija koji je zarobljen istovoremeno kad i Pol Juri.

Nezavisnost DNR su priznali Rusija, Sirija i Severna Koreja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend