BBC

Ukrajina i Rusija: Grupa ratnih zarobljenika oslobođena iz proruskog zatvora, među njima i Hrvat

Aslin

Fejsbuk
Ejden Aslin

Tekst je ažuriran 21. septembra

Vlada Saudijske Arabije saopštila je da je Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika koji su držani u delu Ukrajine pod proruskom kontrolom, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Među oslobođenima su hrvatski, američki, britanski, švedski i marokanski državljani.

U saopštenju saudijskih vlasti navodi se da su oni pušteni u sklopu razmene ratnih zarobljenika Rusije i Ukrajine.

Među oslobođenima je i Britanac Ejden Aslin, koji je prethodno bio osuđen na smrt nakon što su ga uhvatile snage koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, potvrdile su britanske vlasti.

Aslin (28) uhvaćen je zajedno sa Šonom Pinerom u aprilu dok se borio na strani ukrajinske vojske.

Sud proruskih vlasti u otcepljenom delu Ukrajine u Donjecku osudio je u junu Aslina, Pinera i marokanskog državljanina Brahima Sauduna na smrt po optužbi za plaćeništvo na strani Ukrajine.

Oslobađanje hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega potvrdilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

On je bio zarobljen u aprilu.

Hrvatsko ministarstvo se zahvalilo Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Muhmmedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rešavanju ovog slučaja.

Britanska premijerka Liz Tras potvrdila je da je oslobođeno pet britanskih državljana.

Osim Aslina, identitet ostale četvorice oslobođenih Britanaca nije saopšten.

Aslinova porodica je ranije uputila dramatičan apel da će on biti pogubljen i da su mu predstavnici proruskih vlasti rekli da mu „vreme ističe“.

U saopštenju, britanska premijerka Tras je navela da su time okončani „meseci neizvesnosti i patnje za njih i njihove porodice“.

Ona je zahvalila ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i Saudijskoj Arabiji na pomoći oko oslobađanje zatvorenika.

Britancima Džonu Hardingu, Dilanu Hiliju i Endrju Hilu, kao i Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, trebalo je da bude suđeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) otcepljenom regionu Ukrajine, preneli su ranije ruski državni mediji.

Svi su uhvaćeni u Marijupolju, lučkom gradu na jugoistoku Ukrajine, i, prema predstavnicima DNR, bili su u sastavu kontroverznog bataljona Azov i optuženi su za plaćeništvo.

Dylan Healy and Andrew Hill

SWNS/Russian Defence Ministry
Dilan Hili i Endrju Hil

Smrtna kazna prethodno izrečena dvojici Britanaca i Marokancu izazvala je veliko negodovanje zapadnih zemalja, a oglasio se i Evropski sud za ljudska prava zahtevajući da presuda ne bude izvršena.

Rusija je odbacila taj poziv, rekavši da više ne sprovodi odluke suda u Strazburu i da je sudbina muškaraca stvar proruske, samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, ranije je izneo tvrdnju da su trojica osuđenih na smrt „počinili zločine na teritoriji DNR“.

Suđenje je sprovedeno „na osnovu zakonodavstva Donjecke Narodne Republike, jer su zločini o kojima je reč počinjeni na teritoriji DNR“, rekao je on.

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da Britanci osuđeni na smrt nisu vojnici ukrajinske vojske i nemaju pravo na status ratnih zarobljenika.

Bivši britanski vojnik Džon Harding, poreklom iz Sanderlenda, borio se zajedno sa ukrajinskim snagama otkako se preselio u zemlju 2018.

U julu se pojavio na video snimku u kojem apeluje na tadašnjeg premijera Borisa Džonsona za pomoć.

Endrju Hil se borio sa Ukrajinskom međunarodnom legijom.

Dilan Hili je po zanimanju kuvar, a britanski mediji za njega navode da je u Ukrajini „volontirao kao humanitarni radnik“.

On je uhapšen na kontrolnom punktu u aprilu, zajedno sa Polom Urijem koji je umro u julu u pritvoru proruskih snaga.

Proruske vlasti su ranije objavile snimak Endrjua Hila u vojnoj uniformi, na kom on kaže da je dobrovoljno došao u Ukrajinu da pomogne i da se predao.

Slučaj Hila i Hilija

Prema informacijama londonskog Telegrafa, Hili (22) je u aprilu priveden na ruskom kontrolnom punktu u Zaporožju dok je izvodio Ukrajinku i dvoje dece iz ratne zone.

Hil je, dodaje se, uhapšen otprilike u isto vreme u oblasti Nikolajeva.

Ruski izvori tvrde da su Hili i Hil bili zarobljeni u fabrici Azovstal u Marijupolju gde su se nedeljama tokom ruske opsade lučkog grada krili preostali ukrajinski borci, među kojima i pripadnici kontroverznog puka Azov, koji je ranije povezivan sa krajnje desničarskom i neonacističkom ideologijom o čemu je pre nekoliko godina izveštavao i BBC.

Hilijevo hapšenje ranije ove godine objavila je humanitarna organizacija koja radi u toj oblasti, Mreža Prezidijum (Presidium Network), koja je navela da su on i još jedan Britanac, Pol Urej, dobrovoljno pomagali civilima u blizini Zaporožja.

U trenutku hapšenja, Hili je rekao da je bio u automobilu sa Urijem i da su krenuli da spasu porodicu iz sela južno od grada.

U aprilu je njegova majka Linda pozvala one koji su ga uhapsili da ga puste kući gde ga čekaju njegova deca.

Dominik Birn, suosnivač Mreže Prezidijum, rekao je da Hili „nije imao veze sa ukrajinskom vojskom ili bilo kojom stranom legijom“ i da je „u zemlji kao humanitarni volonter“ .

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Endrju Hil zarobljen u regionu Nikolajev na jugozapadu Ukrajine.

Obučen u kamuflažnu uniformu i sa jednom rukom u povezu, Hil je na snimku emitovanom na ruskim medijima rekao je da je iz Plimuta i da sa partnerkom ima četvoro dece.

Rekao je i da je samovoljno došao da pomogne Ukrajini.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Send this to a friend