BBC

Ukrajina i Rusija: Zbog čega su dvojica Britanaca i Marokanac osuđeni na smrtnu kaznu u Donjecku

Aiden Aslin and Shaun Pinner, alongside Moroccan national Saaudun Brahim

Reuters
Ejden Aslin (levo) i Šon Piner (desno)

Smrtna presuda proruskog suda u otcepljenom i nepriznatom ukrajinskom regionu Donjeck izrečena dvojici Britanaca i Marokancu, izazvala je ogorčenje u Velikoj Britaniji, a porodice traže hitnu medicinsku i pravnu pomoć.

Sud otpceljenog regiona, samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), osudio je Britance Šona Pinera i Ejdana Aslina, kao i Marokanca Sauduna Brahima, na smrt.

Osuđeni u Donjecku imaju pravo da traže pomilovanje, prenela je kasnije ruska državna novinska agencija TASS reči predsednika „suda”.

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova tvrdi da su trojica osuđenih na smrt „počinili zločine na teritoriji DNR”.

Suđenje je sprovedeno „na osnovu zakonodavstva Donjecke Narodne Republike, jer su zločini o kojima je reč počinjeni na teritoriji DNR”.

Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih se mešao u rad pravosudnih organa i sistema za sprovođenje zakona Donjecke Narodne Republike”, rekao je Lavrov, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ruska vojska zarobila je Pinera i Aslina, koji su se borili na strani Ukrajine, na teritoriji Marijupolja dok su još trajale bitke za taj lučki grad.

Sva trojica optuženi su da su bili plaćenici, da su učestvovali u pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti i da su bili na obuci za vršenje terorističkih aktivnosti, navode RIA Novosti.

Njihov advokat je rekao da svi žele da se žale na kaznu, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Britanci i Marokanac

Reuters
Osuđeni Britanci i Marokanac

I vlada Velike Britanije i ukrajinsko tužilaštvo smatraju presudu „grubim kršenjem Ženevske konvencije”.

„Kancelarija UN za ljudska prava zabrinuta je zbog toga što je takozvani Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike osudio trojicu vojnika na smrt”, rekla je portparolka UN Ravina Šamdasani novinarima u Ženevi.

„Od 2015. primećujemo da takozvano pravosuđe u ovim samoproglašenim republikama nije poštovalo suštinske temelje pravičnog suđenja, kao što su javna ročišta, nezavisnost, nepristrasnost sudova i pravo da dobrovoljno svedočenje”.

DPR je teritorija gde se proruske seoparatističke snage, uz podrškju Moskve od 2014. bore protiv ukrajinskih vlasti.

Ta oblast je međunarodno je priznata kao deo Ukrajine.

Među članicama Ujedinjenih nacija samo Rusija priznaje region kao nezavisnu DNR.

Liz Tras, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije, u petak je razgovarala sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom o „naporima da se osigura oslobađanje ratnih zarobljenika koje drže proruski seperatisti”.

Britanci i Marokanac

Reuters

Baronica Helena Kenedi, advokatica i stručnjakinja za ljudska prava, rekla je za BBC da je „Rusija počinila ratni zločin predavši obojicu DPR-u (Donjeckoj Narodnoj Republici), koja nije priznata i legitimna država”.

Ona je sud u Donjecku nazvala „lažnim”, dodajući da je presuda zapravo reakcija na prethodna suđenja ruskim vojnicima za ratne zločine u Ukrajini.

Prethodno su sudovi u Ukrajini osudili trojicu ruskih vojnika – tenkistu Vadima Šišimarina (21) na doživotni zatvor zbog ubistva nenaoružanog civila, a potom drugu dvojicu na 11,5 godina zatvora.

Ko su Ejden Aslin i Šon Piner?

Ejden Aslin je bivši negovatelj iz Notingemšira.

Ranije se borio sa kurdskim oružanim jedinicama u Siriji protiv grupe Islamska država, koja je označena kao teroristička.

Aslin ima ukrajinsku verenicu i preselio se u Ukrajinu 2018.

Ima i britansko i ukrajinsko državljanstvo.

Za njega porodica kaže da se pridružio ukrajinskoj vojsci iste godine kada se i doselio u tu zemlju.

Šon Piner je bio pripadnik britanske vojske pre nego što se preselio u Ukrajinu 2018.

Njegova supruga je Ukrajinka i prema rečima njegove porodice, Piner ima trogodišnji ugovor sa ukrajinskom vojskom koji ističe krajem ove godine.

Pinerova porodica je ranije rekla i da je „planirao da se ubuduće bavi humanitarnim radom u Ukrajini”.


Politika će verovatno odrediti sudbinu osuđenih na smrt

Analiza Džejmsa Lendejla, BBC novinara

Ejden Aslin i Šon Piner su možda osuđeni na smrt, ali ono što će se dalje dešavati verovatno će više odrediti politika nego zakon.

Kratkoročno, veruje se da će se dvojica muškaraca uložiti žalbu na presudu.

Ruski državni mediji kažu da imaju rok od mesec dana za podnošenje žalbe.

Ukrajinska glavni tužilac Irina Venediktova pokrenula je zvaničnu istragu o, kako je rekla, „lažnom” postupku.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras razgovarala je sa ukrajinskim kolegom o ovom slučaju, ali za sada nije pozvala na sastanak ruskog ambasadora u Londonu.

U Londonu strahuju da bi, ako bi se Velika Britanija umešala i napravila bilateralni spor sa Rusijom, to podstaklo lažne tvrdnje da su osuđeni Britanci plaćenici, a ne ljudi koji su u Ukrajini živeli nekoliko godina i služili u njenim oružanim snagama.

Niti Tras može formalno da pregovara sa vlastima u Donjecku jer Velika Britanija ne priznaje DNR kao posebnu državu.

Za sada, možda najveća nada za Aslina i Pinera je da budu oslobođeni u okviru razmene zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Ali za to bi moglo da prođe neko vreme ako Rusija bude želela da nastavi da koristi dvojicu Britanaca kao sredstvo da izvrši politički pritisak na britansku vladu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 59 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend