BBC

Ukrajina, Rusija i energetika: Nemački energetski gigant popušta pred ruskim zahtevom

Cooking with gas

Getty Images

Jedna od najvećih nemačkih energetskih kompanija saopštila je da se sprema da kupuje ruski gas u rubljama uprkos nekim kritikama da će to potkopati sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji.

Iz kompanije Uniper (Uniper) kažu da će plaćati u evrima koji će biti konvertovani u rublje, ispunjavajući zahtev Kremlja da sve transakcije budu obavljene u ruskoj valuti.

Druge evropske energetske kompanije navodno se spremaju da učine isto zabrinute zbog smanjenja snabdevanja.

Uniper kaže da nema izbora, ali i da se i dalje pridržava sankcija EU.

„Smatramo da je moguća konverzija plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama i ruskim dekretom”, rekao je portparol za BBC.

„Za našu kompaniju i za Nemačku u celini, nije moguće da ostanemo bez ruskog gasa u kratkom roku; to bi imalo dramatične posledice po našu privredu”.

Nemačka trenutno od Rusije kupuje četvrtinu potrebnih količina nafte i 40 odsto gasa.

Nedavno je šefica diplomatije saopštila da će Nemačka prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja godine.

„Prepolovićemo uvoz nafte do leta i bićemo na nuli do kraja godine, a onda ćemo isto učiniti i sa gasom”, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Nemački energetski stručnjaci su upozorili da bi zemlja mogla da se suoči sa recesijom ako bi uvoz bio odmah prekinut.

Krajem marta, Rusija je poručila da će „neprijateljske zemlje” morati da počnu da plaćaju naftu i gas u rubljama kako bi podržala sopstvenu valutu pošto su zapadne zemlje zamrzle milijarde dolara i rusku privatnu i državnu imovinu u inostranstvu.

Prema uredbi ruske vlade, evropski uvoznici moraju da uplate evre ili dolare na račun u Gasprombanci, švajcarskom trgovačkom ogranku Gasproma, a zatim to pretvore u rublje na drugom računu u Rusiji.

Evropska komisija je prošle nedelje saopštila da ako kupci ruskog gasa mogu da izvrše plaćanja u evrima i dobiju potvrdu o tome pre bilo kakve konverzije u rublje, to ne bi prekršilo sankcije.

Međutim, ove nedelje šefica Evropske komisije Ursula fon de Lajen je rekla je da neke energetske kompanije možda i dalje krše pravila.

Neimenovani zvaničnik EU je u četvrtak potvrdio da bi svaki pokušaj pretvaranja gotovine u rublje u Rusiji bio „jasno zaobilaženje sankcija”, jer bi transakcija uključivala rusku centralnu banku.

Odakle EU nabavlja gas

BBC

Poljska i Bugarska su prve zemlje članice EU koje su osetile ruske energetske sankcije jer su odbile da plaćaju gas u rubljama.

Ruska državna gasna kompanija Gasprom prekinula je u sredu isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, a iz obe zemlje članice EU rečeno je da je Rusija krši ugovore.

Ranije je Putin zahtevao da „neprijateljske” zemlje, koje su osudile invaziju Rusije na Ukrajinu i pridružile se sankcijama Zapada, pređu na plaćanje snabdevanja energentima u rubljama.

Vlasti Poljske i Bugarske su rekle da su već planirale da ne obnavljaju ugovore sa Gaspromom kada isteknu kasnije ove godine.

Problemi sa ruskim gasom su izazvali podele u Evropi.

Poljska – jedan od najjačih zagovornika oštrijih sankcija Rusiji – rekla je da bi EU trebalo da kazni zemlje koje su koristile rublje za plaćanje ruskog gasa,

Ana Moskva, ministarka u poljskoj vladi, istakla je Nemačku, Mađarsku i Austriju kao zemlje koje se opiru embargu na gas.

„Računamo da će biti posledica po ove zemlje [koje plaćaju u rubljama] i da će kao rezultat toga prestati da plaćaju u rubljama”, rekla je ona.

Odluka Rusije da prestane da isporučuje gas kupcima u Evropi je „instrument ucene”, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Taj potez je „neopravdan i neprihvatljiv”, a oni koji pristanu da plaćaju u rubljama oglušili bi se o sankcije koje su države EU uvele Moskvi, rekla je ona.

Rusija koristi svaki oblik trgovine kao „oružje” u ovom ratu, a tu se ne radi samo o gasu, smatra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Cela Evropa treba da prekine trgovinske odnose sa Rusijom, jer Moskva „ujedinjenu Evropu smatra metom”, dodao je on.

Poljske vlasti su rekle da su njihova skladišta gasa i dalje puna 80 odsto, da neće biti ograničenja za potrošače i da će do kraja godine zemlja preći na alternativno snabdevanje, potpuno napuštajući ruski gas.

Iz Bugarske kažu da su u potpunosti platili gas u aprilu i optužuju Gasprom za kršenje ugovora.

„U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu”, rekao je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov.

Za sada je Mađarska jedina zemlja EU koja je izrazila spremnost da ruski gas plaća u rubljama.


Srbija sigurna, za sada

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka preko gasovoda kroz Bugarsku, jer bi to bio presedan.

Ocenila je da bi prekid dotoka gasa značio da ne postoje nikakvi ugovori, niti vladavina prava, već Divlji zapad.

„Ako vaš kamion prolazi kroz nečiju teritoriju, a vama se u njemu nešto sviđa, iako ga niste kupili, uzmete i kažete to je sada moje.

„To je jednostavno nemoguće i sama priča o tome i rečenica bugarskog premijera ‘mi nećemo to raditi’ nije na mestu, jer to niko ne sme da zamisli da uradi, a ne da kaže mi smo dovoljno dobri da to ne radimo”, rekla je Brnabić novinarima.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović dodaje da je snabdevanje gasom za sada obezbeđeno, ali da brine šta će biti na zimu.

Srbija dobija gas preko Bugarske i Bugarska je tranzitna država, a gas od Gasproma zasad stiže u redovnim količinama za ovo doba godine, blizu šest miliona metara kubnih gasa, objasnila je ministarka.

„Srbija je spremna za svaku situaciju, Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, nabavila je i mazut, a ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske”, ponovila je Mihajlović u četvrtak za RTS.


gasovodi

BBC

Potez Rusije, koja zemljama nije dala isti rok da počnu da plaćaju u rubljama, smatra se pokušajem da se zapadni saveznici podele u njihovom odgovoru na Ukrajinu.

Ogromna većina ugovora o snabdevanju gasom, njih 97 odsto, koje kompanije iz EU imaju sa Gaspromom predviđaju plaćanje u evrima ili dolarima.

I Mađarska i Slovačka su otvoreno rekle da će koristiti ruski metod plaćanja konverzijom, dok je nemački ministar ekonomije Robert Habek u sredu rekao da je to „put koji nam je EU označila”.

„To je put koji je kompatibilan sa sankcijama i koliko sam razumeo nemačke kompanije koje to rade na ovaj način postupaju u skladu sa ugovorima.

„Većina zemalja EU koristi ovaj pristup”, rekao je on.

Evropa dobija oko 40 odsto potrebnih količina prirodnog gasa iz Rusije, ali za neke zemlje je to mnogo više i naglo smanjenje snabdevanja moglo bi da ima ogroman privredni uticaj.

Stručnjaci ukazuju da u Nemačkoj trenutno ne postoji alternativa snabdevanju ruskim gasom.

gasovodi, izvoz gasa iz Rusije

BBC

Prema Fajnenšel tajmsu, austrijski energetski gigant OMV takođe planira da usvoji isti mehanizam – plaćanje u evrima i konvertovanje u rubljama, a i italijanski Eni razmatra takav potez.

Eni je odbio da komentariše, dok je OMV demantovao da je otvorio u Gasprombanci u Švajcarskoj.

Iz OMV-a je za BBC rečeno: „Analizirali smo zahtev Gasproma o načinima plaćanja u svetlu sankcija EU i sada radimo na rešenju koje je u skladu sa embargom”.


Pogledajte video: Zelenski kaže da se ruski gas plaća krvavim novcem”


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 36 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 33 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 29 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 25 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend