BBC

Umetnost: Pikasovo remek-delo „zlatna muza“ prodato za 139 miliona dolara

Sotheby's auction house staff with Pablo Picasso's 'Femme a la montre' (1932

EPA

Remek-delo španskog slikara Pabla Pikasa iz 1932. godine prodato je za 139 miliona dolara i dospela je na drugo mesto njegovih najskuplje plaćenih slika, saopštili su iz aukcijske kuće Sotbi.

Žena sa satom (Femme a la Montre), kako je naziv ove slike, ujedno je postala i najvrednija slika prodata na aukcijama ove godine.

Na njoj je Marija-Tereza Valter, bivša francuska manekenka i Pikasova ljubavnica, koja mu je bila inspiracija za mnoge slike.

Pre nego što je ponuđena na aukciji, procenjena cena slike bila je 120 miliona dolara.

Otišla je u ruke neimenovanog kupca, a prethodno ju je posedovala kolekcionarka Emili Fišer Landau, koja je preminula u martu.

Delo predstavlja portret Marije-Tereze Valter kako sedi na stolici nalik tronu, a iza nje je plava pozadina.

Poznata i kao Pikasova „zlatna muza“, Valter je imala 17 godina kada je upoznala tada 45-godišnjeg Pikasa u Parizu i bili su u tajnoj vezi dok je Španac bio oženjen Olgom Koklovom, ukrajinskom balerinom.

Valter se našla na mnogim slikama čuvenog umetnika, među kojima je i Naga žena koja leži (Femme Nue Couchee), naslikana 1932. godine i prodata je 2022. za 67,5 miliona dolara.

Pikasovo delo Alžirke (Les Femmes d’Alger) dosad je najskuplje prodata njegova slika pošto je kupac 2015. godine platio 179,3 miliona dolara aukcijskoj kući Kristi.

Umetnik je rođen u Malagi, gradu na jugu Španije, 1881. godine i odrastao je u Barseloni, a 1904. se preselio u Pariz i postao jedan od najvažnijih umetnika 20. veka.

Eksperimentisao je širokom lepezom stilova i tema tokom karijere, a najpoznatiji je po utemeljivanju kubizma, slikarskog pravca u kojem se objekti i ljudi predstavljaju iz više uglova istovremeno.

Za osam decenija rada stvorio je oko 150.000 dela.

Imao je četvoro dece i umro je sa 92 godine na jugu Francuske 1973.

Iako njegova kreativna zaostavština nikada nije bila sporna, tokom poslednjih godina se preispituje Pikasovo ponašanje.

Optuživali su ga za okrutnost, tvrdili da je ženskaroš i da se ponašao iznuđivački.


Pogledajte i ovu priču:

Ima dve godine i prodaje slike vredne i više od hiljadu dolara.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Send this to a friend