BBC

Velika Britanija i Avganistan: Britanski specijalci ubijali avganistanske zatočenike

SAS squadrons conducted night raids in Afghanistan, aiming to kill or capture Taliban targets

BBC
Jedna od noćnih akcija odreda SAS-a u Avganistanu

Tekst će biti ažuriran u toku dana

Pripadnici specijalnih britanskih jedinica SAS u Avganistanu su više puta ubijali zatočenike i nenaoružane muškarce pod sumnjivim okolnostima, pokazuje istraga BBC-ja.

Novopribavljeni vojni izveštaji sugerišu da je jedna jedinica možda nezakonito ubila 54 osobe tokom šest meseci.

BBC je pronašao dokaze koji sugerišu da bivši šef specijalnih snaga nije dostavio dokaze povodom istrage o ubistvima.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su britanske trupe „hrabro i profesionalno služile u Avganistanu”.

BBC je saznao da je general ser Mark Karlton-Smit, bivši šef britanskih specijalnih snaga, obavešten o navodnim ubistvima, ali nije prosledio dokaze Kraljevskoj vojnoj policiji, čak ni nakon što je ta služba započela istragu ubistava koje su počinili SAS-ovci.

General Karlton-Smit, koji je postao vojni komandant pre nego što je podneo ostavku prošlog meseca, odbio je da komentariše ovu priču.

BBC Panorama je analizirala stotine stranica operativnih izveštaja SAS-a, među kojima i izveštaje koji pokrivaju više od deset „ubij ili uhvati” racije koje je izvršila jedinica SAS-a u Helmandu 2010/11.

Pojedinci koji su služili u toj jedinici SAS-a tokom tog perioda rekli su za BBC da su bili svedoci kako operativci SAS-a ubijaju nenaoružane ljude tokom noćnih racija.

Rekli su i da su videli operativce kako koriste takozvano „ostavljeno oružje” – kalašnjikove (AK-47) postavljene na mesto događaja kako bi opravdali ubistvo nenaoružane osobe.

Nekoliko ljudi koji su služili u specijalnim jedinicama reklo je da su se jedinice SAS-a međusobno takmičile u tome da počine najviše ubistava, i da je jedinica u čije je operacije BBC imao uvid pokušavala da premaši broj ubistava prethodne koja je bila na službi.

Interni mejlovi pokazuju da su oficiri na najvišim nivoima specijalnih snaga bili svesni da postoji zabrinutost zbog mogućih nezakonitih ubistava, ali nisu prijavili sumnje vojnoj policiji uprkos zakonskoj obavezi da to učine.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ne može da komentariše konkretne navode, ali da odbijanje davanje izjave ne treba shvatiti kao prihvatanje činjenične tačnosti navoda.

Portparol ministarstva je rekao da su britanske snage „hrabro i profesionalno služile” u Avganistanu i da su se ponašali po „najvišim standardima”.

Obrazac sumnjivog ubijanja

Tokom 2019. godine, BBC i Sandej tajms istražili su raciju SAS-a koja je dovela do sudskog spora u Velikoj Britaniji i naređenja britanskom ministru odbrane da otkrije dokumente u kojima se opisuje kako je vlada postupala u ovom slučaju.

Za ovu najnoviju istragu, BBC je analizirao novopribavljene operativne izveštaje sa detaljima o noćnim racijama odreda SAS.

Pronašli smo obrazac zapanjujuće sličnih izveštaja o avganistanskim muškarcima koji su ubijeni zato što su navodno izvlačili puške AK-47 ili ručne bombe iza nameštaja nakon što su bili pritvoreni.

  • 29. novembra 2010. jedinica je ubila čoveka koji je bio priveden i vraćen u zgradu, gde je „pokušao da ih napadne granatom”
  • 15. januara 2011. jedinica je ubila čoveka koji je bio priveden i vraćen u zgradu, gde je „posegnuo iza dušeka, izvukao ručnu bombu i pokušao da je baci”
  • 7. februara ubijen je zatočenik za kog su rekli da je „uperio pušku u patrolu”. Isto opravdanje dato je i za streljanja zatočenika 9. i 13. februara
  • 16. februara, ubijena su dvojicaa zatočenika nakon što je jedan izvukao granatu „iza zavese”, a drugi „posegnuo ispod stola i izvukao AK-47″
  • 1. aprila, ubijena su dvojica zatočenika koji su vraćeni u zgradu nakon što je jedan „posegnuo za AK-47″, a drugi „pokušao da baci granatu”

Ukupan broj poginulih tokom šestomesečne akcije odreda bio je trocifren.

Nikakve povrede ili ranjavanje operativaca SAS-a nisu prijavljeni u svim racijama koje je pregledao BBC.


Pogledajte video: Cena rata u Avganistanu

Sjedinjene Države i NATO se povlače iz Avganistana posle dvadeset godina.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 21 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend