BBC

Velika Britanija i kraljevska porodica: Kralj Čarls slavi 74. rođendan – prvi put kao monarh

King Charles

Reuters

Kralj Čarls slavi 74. rođendan – prvi put kao monarh.

Nisu planirani javni angažmani i očekuje se da će kralj proslaviti u krugu porodice.

U ovom trenutku njegove vladavine, prerano je za bilo kakve najave o tome da li će kralj Čarls, u skladu sa tradicijom, na leto i zvanično proslaviti rođendan.

Od 1700. godine, monarsi koji nisu rođeni tokom leta slave još jedan rođendan, koji se obeležava tradicionalnom paradom pod nazivom Truping d kolor (Trooping the Colour).

Zvanična proslava rođendana kraljice Elizabete Druge uvek je organizovana druge subote u junu, ali za sada nije potvrđeno da li će tako proslavljati i novi kralj.

Iako kralj Čarls za ovaj dan nema zvanične angažmane, njegov prvi rođendan kao monarha u ponedeljak će obeležiti Orkestar britanske konjice, koji će izvesti pesmu Danas nam je divan dan, tokom smene straže u Bakingemskoj palati.

Širom Londona čuće se topovski pozdravi u čast njegovog rođendana, a Kraljeva trupa će u podne početi ispaljivanje 41 rafala u londonskom Grin parku, dok će Orkestar škotske garde, koji će takođe odsvirati Danas nam je divan dan.

Kraljeva trupa je ceremonijalna konjička jedinica britanske vojske, koja salutira na svečanostima kraljevske porodice i važnim događajima poput državnih poseta.

Oni takođe brinu o crnim konjima, koji učestvuju na državnim i vojnim sahranama.

Sat vremena kasnije, u 13 časova po londonskom vremenu, časna Počasna artiljerijska trupa će izvesti paljbu iz 62 topa na Londonsku kulu.

Rođendanski planovi kralja Čarlsa nisu poznati, a prethodnih godina je uživao u nezaboravnim proslavama.

Uoči 50. rođendana 1998. godine, tadašnji princ od Velsa prisustvovao je TV snimanju gala slavlja sa zvezdama u londonskom Liceum teatru, kako bi prikupio novac za sopstvenu dobrotvornu organizaciju.

Za tu priliku, glumac Rouan Atkinskon odigrao je skeč u ulozi lorda iz kultne humorističke serije Crna guja, dok je Stiven Fraj igrao tadašnjeg princa od Velsa.

Vrhunac večeri verovatno je bila Geri Halivel, nekadašnja pevačica benda Spajs girls, koja je otpevala rođendansku pesmu u stilu Merilin Monro, koja ju je izvela povodom rođendana američkog predsednika Džona Kenedija 1962. godine.

King Charles with former Spice Girl Geri Halliwell after the Princes Trust Comedy Gala at the Lyceum Theatre in 1998 to mark his 50th birthday

PA Media
Geri Halivel daje poklon današnjem kralju na proslavi njegovog jubilarnog, 50. rođendana

Kao princ od Velsa, kralj Čarls je ponekad provodio rođendane u zvaničnim posetama, gde je slavio uz tortu.

U 70. godini, kralj je otkrio ljubav prema „grusaki“ – sopstvenoj verziji musake, ali sa mesom tetreba umesto jagnjetine.


Pogledajte video:

Čarls Treći: Ko je novi kralj
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Cure
Za 0 minuta

Lovesong

Cure
Aly & Aj
Za 4 minuta

Potential Breakup Song

Aly & Aj
Savage Garden
Za 7 minuta

I Want You

Savage Garden
Blondie
Za 11 minut

Heart of Glass

Blondie
Pat Benatar
Za 14 minuta

Love Is a Battlefield

Pat Benatar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend