BBC

Velika Britanija i politika: Mnogo kandidata, jedan cilj – počela trka za novog premijera Velike Britanije

Riši Sunak, Liz Trus, Sadžid Džavid i Džeremi Hant

BBC

Jedanaest visokih članova Konzervativne partije objavilo je da će se kandidovati za izbor novog partijskog vođe, koji će zameniti Borisa Džonsona na mestu premijera Velike Britanije.

Boris Džonson je podneo ostavku 7. jula 2022. posle lavine ostavki ministara i visokih zvaničnika nezadovoljnih njegovim radom.

Kandidati koji će učestvovati u trci moraju da obezbede podršku poslanika partije, a potom sledi glasanje za dvoje kandidata između kojih će se birati novi premijer.

Očekuje se da će ove nedelje biti objavljeno kada će početi izbor, a novo vođstvo partije trebalo bi da bude izabrano do septembra.

Mnogi konzervativci koji su objavili da će se kandidovati već su počeli da izlažu planove o smanjenju poreza.

Bivši ministar zdravlja Sadžid Džavid i bivši ministar inostranih poslova Džeremi Hant, uz objavu kandidature, obećali su da će smanjiti porez na dobit.

Peni Mordant, ministarka za trgovinu, objavila je da će se kandidovati i obećala „novi pristup vođstvu”.

Kandidaturu su objavili i bivši ministar finansija Riši Sunak, njegov naslednik Nadim Zahavij i ministar za saobraćaj Grant Šaps.

Pridružili su se državnoj tužiteljki Sueli Braverman, bivšoj ministarki za jednakost Kemi Banedoč i predsedniku Odbora za spoljne poslove Tomu Tugendatu.

I ministarka spoljnih poslova Liz Tras objavila je kandidaturu, obećavajući smanjenje poreza „od prvog dana” ako bude izabrana.

Trci se pridružio i novoimenovani ministar Rehman Čišti.

Svi govore o porezu

Dauning stit, sedište premijera Velike Britanije

Reuters
Kandidati za vođu Konzervativaca i premijera Velike Britanije imaju različite ideje o time kako promeniti poreske dažbine

Dok se trka zahuktava, mnogi kandidati već raspravljaju o planovima koje bi sproveli u delo kada bi se našli na čelu stranke i države.

Prelažu različita smanjenja poreza, a uočljive su razlike u odnosu na obećanja bivšeg ministra finansija Rikija Sunaka, koji je najavio da ne misli da će biti moguće momentalno smanjiti poreskih stopa.

Bivši ministar zdravlja Sadžid Džavid obećao je sveobuhvatno smanjenje poreza i najavio da bi zaustavio najavljeno povećanje poreza na dobit za sledeću godinu.

Njegov plan je i da se drži planiranog smanjenja od jednog penija za porez na dobit sledeće godine i da ukine povećanje poreza za socijalna davanja, koje je uvedeno kako bi se finansirala Nacionalna zdravstvena služba.

Predložena smanjena koštala bi 46 milijardi evra godišnje, rekao je gostujući u BBC Jutarnjem programu i dodao da su neophodna kako bi se pokrenuo privredni rast.

Na pitanje kako bi se pokrili troškovi, Džavid je rekao da će u narednim detaljima objaviti detalje.

„Svi žele niži porez, ali moramo biti svesni posledica”, napisao je na Tviteru Pol Džonson, direktor Instituta za fiskalne studije.

I bivši ministar spoljnih poslova Džeremi Hant predstavio je plan za smanjenje poreza i obećao da bi porez na dobit mogao biti manji za 15 odsto.

Ako bude izabran, zamrznuće i porez na imovinu za najsiromašnije, na pet godina.

Za razliku od Džavida, rekao je da smanjenje poreza na dobit zavisi od privrednog rasta.

A sadašnji ministar finansija Nadim Zahavij, koji je kandidaturu objavio u nedelju, obećao je da će smanjiti porez za „fizička lica, porodice i poslodavce”, dok je ministar za saobraćaj Šaps obećao smanjenje poreza za najsiromašnije.

I Tom Tugendat bi ukinuo povećanje za socijalna davanja.

Mnoštvo planova za smanjenje poreza u suprotnosti je sa planovima bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka, koji je otpisao smanjenje dok ne dođe do poboljšanja privredne aktivnosti.

Sunak još nije predstavio svoje planove, ali je obećao da će to uraditi u narednim danima.

Ipak, u video snimku, kojim je najavio kandidaturu, rekao je da upozorava na „uljuljkujuće bajke” koje „će se sutra obiti o glavu našoj deci”.

Peni Mordant, ministarka za trgovinu, ukazuje na svoje sposobnosti da vodi tim – ona je, objavljujući kandidaturu, rekla da vođstvo treba da bude „manje o vođi, a više o brodu kojim upravlja”.

Ministarka iz senke unutrašnjih poslova Ivet Kuper kritikovala je kandidate koji obećavaju da će ukinuti povećanje socijalnih davanja, dodajući da se do sada nisu pridružili kritikama njene, Laburističke partije.

„Dok govore da su partija koja će smanjiti porez, već su glasali za uvećanje”, rekla je Kuper.


Usponi i padovi Borisa Džonsona
The British Broadcasting Corporation

Kada se bira novi vođa konzervativaca?

Izbor se odvija u dve faze.

Pošto kandidati prikupe dovoljna glasova za kandidaturu – najmanje osam poslanika konzervativaca.

Sledeća faza je šire glasanje poštom šireg članstva Konzervativne stranke – oko 100.000 ljudi.

Poslanici potom biraju dva kandidata, od kojih u drugoj fazi glasanja, jedan pobeđuje i postaje novi lider stranke i premijer.


Pogledajte video o skandalima koji su doveli do ostavke Borisa Džonsona

Velika Britanija i politika: Skandali koji su doveli do ostavke Borisa Džonsona
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 53 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 50 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 42 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend