BBC

Zdravlje i Severna Amerika: Upozorenje o štetnosti pušenja uskoro možda na svakoj cigareti u Kanadi

Žena puši cigaretu

Science Photo Library

Iz kanadske vlade predlažu da se na svakoj cigareti koja se prodaje u toj zemlji nađe upozorenje o štetnosti po zdravlje, čime bi Kanada postala prva zemlja sveta koja je uvela ovakve mere.

Nadaju se da bi na taj način poruka došla do više ljudi, rekla je Karolin Benet, ministarka za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti.

Glavna ciljna grupa su mladi, koji često imaju pristup cigaretama „u društvenim situacijama u kojima im informacije na pakovanju cigareta nisu vidljive”.

Javna rasprava će trajati narednih 75 dana.

„Dodavanje upozorenja na svaki pojedinačni duvanski proizvod pomoći će da te poruke stignu do svakoga”, rekla je ministarka Benet novinarima.

Fotografije na paklicama cigareta, koje su u Kanadi uvedene 2001. godine, više nisu tako delotvorne kao što su se nadali u vladi, dodala je.

Iz Fondacije za prevenciju srčanih bolesti i moždanih udara u Kanadi podržali su predlog.

„Kanada će imati najjači sistem upozorenja o štetnosti cigareta na svetu”, istakao je Dag Rot, predsednik fondacije, u izjavi za kanadsku televiziju CBC.

„Ovi proizvodi su opasni po život i te mere će pomoći da se još više smanji njihov uticaj na mlade i nepušače, kao što će pospešiti napore pušača da ostave cigarete”, dodao je.

Više od četiri miliona Kanađana je svakodnevno ili povremeno pušilo tokom 2020. godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku Kanade.

U ovoj zemlji u kojoj živi 38 miliona stanovnika, upotreba duvanskih proizvoda je i dalje glavni uzrok bolesti i prerane smrti, ako se uzmu u obzir samo oni uzroci čija je prevencija moguća.

Oko 48.000 Kanađana umre svake godine zbog posledica pušenja, navode iz Kanadske plućne asocijacije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 58 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 55 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 51 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 47 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend