BBC

Žene i sport: Fudbalerke se povređuju zbog kopački i lopti pravljene za muškarce

Women playing football

Getty Images

Nedostatak fudbalske opreme dizajnirane za žene i upotreba kopački i lopti pravljenih za muškarce može dovesti fudbalerke u veću opasnost od povreda, navode sportski naučnici.

Povrede ligamenata kolena kod žena zabrinjavaju klubove u elitnim ligama.

Iako je došlo do određenog napretka, istraživači kažu da nijedan veliki proizvođač kopački još nije dizajnirao ovu obuću koja bi odgovarala ženama.

Popularnost ženskog fudbala u Velikoj Britaniji veća je otkako je Engleska osvojila Evropsko prvenstvo 2022.

Međutim, veliki deo opreme je i dalje pretežno dizajniran za fudbalere i malo pažnje je posvećeno zahtevima ženske igre, piše u jednom listu.

Prelomi zbog stresa

Grupa istraživača sporta i vežbanja, doktora i predstavnica ženskog fudbala, kao što je kapitenka Engleske Lea Vilijamson, ukazuje na potrebu za više opreme i tehnologije prilagođene potrebama žena i njihovom obliku tela, navodi se u časopisu Sports Endženiring

Na primer, pri dizajnu kopački ne uzima se u obzir činjenica da su ženska stopala, potpetice i lukovi različiti od muških, pa nošenje obuće za muškarce izaziva plikove i prelome kod fudbalerki.

Žene se takođe kreću i trče na drugačiji način od muškaraca, a ipak je dužina krampona na kopačkama dizajnirana za muška stopala i noge.

To povećava rizik da ženama kramponi zaglave za travu i povrede se, kaže Ket Oklom Krajger, profesorka sportske rehabilitacije na Univerzitetu Sent Meri u Tvikenhemu.

Drugi uzrok povreda fudbalerki može biti igranje „na neravnim površinama gde su muški timovi igrali dan ranije“, kaže dr Krajger.

Mnogi veliki proizvođači navodno razvijaju kopačke specijalno za žene zbog Svetskog prvenstva 2023.

dve fudbalerke igraju glavom

Getty Images
Naučnici kažu da je potrebno više istraživanja o riziku od potresa mozga priliko igre glavom

Povrede prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL) kolena su „najmanje dvostruko češće kod fudbalerki u odnosu na muškarce“, kaže Kreg Rozenblom, lekar kluba Torenhem Hotsput i koautor rada.

To je „ogromno opterećenje“ za igrače i klubove, dodaje on.

Većina elitnih fudbalera se vraća na teren sedam ili osam meseci posle povrede, ali za igračice taj period je duži – najmanje 10.

„Elitni ženski fudbalski timovi su obično manji od muških, tako da igračice koje ne igraju duže vreme imaju veliki uticaj na igru“, kaže dr Rozenblom.

Šorcevi tamnih boja

U naučnom radu se posebno ističe potreba za dizajniranjem udobnijih i praktičnijih sportskih grudnjaka, šortseva i hidžaba.

Brojni klubovi, kao što je Mančester Siti, prelaze na tamne šortsove za žene kako bi smanjile vidljivost ukoliko dođe do curenja pri menstruaciji.

Fudbalska asocijacija navodi da žele da igračice osete punu podršku po ovom pitanju i da će sve povratne informacije od žena biti uključene u buduće dizajne dresova.

Tehnologija, kao uređaj za praćenje zdravlja, učinka i menstrualnog ciklusa, mora da se što bolje dizajnira prema potrebama žena, kažu autori rada.

I pozivaju na dodatno istraživanje rizika od potresa mozga kod igračica usled igranja glavom.

„Postoji viši nivo mikrotraume u beloj materiji u mozgu žena“, kaže dr Krajger.

„To nije slučaj kod fudbalera – tako da možda postoje medicinski razlog da se promeni lopta“.


Pogledajte video: One znaju kako se ulazi u Ligu šampiona

Prvak Srbije u ženskom fudbalu uspeo ono što muškarcima često ne uspeva.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Jc Stewart
Za 2 minuta

Don't Say You Love Me

Jc Stewart
Flyte
Za 5 minuta

I've Got a Girl

Flyte
Alesha Dixon
Za 9 minuta

Boy Does Nothing

Alesha Dixon
Prince
Za 12 minuta

Peach

Prince
Parov Stelar
Za 16 minuta

Charleston Butterfly feat. Gabriella Hanninen

Parov Stelar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend