Izbori 2023

Evropski parlament održaće raspravu o izborima u Srbiji

Tri dana nakon što je Republička izborna komisija donela ukupni izveštaj o rezultatima izbora i broju mandata koji će svaka stranka imati, Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, navela je da će se u izbore u Srbiji umešati i Evropski parlament.

Marinika Tepić na svom fejsbuk nalogu navela je da je Evropski parlament odlučio da održi raspravu o izborima u Srbiji. Prema njenim rečima, rasprava bi trebalo da se održi već u sredu 17. januara.

„Evropski parlament je upravo odlučio da ipak održi raspravu o izborima Srbiji, već u sredu! A onda i da donese posebnu Rezoluciju o izborima u Srbiji odmah početkom februara”, navela je ona 15. januara.

Članovi opozicije na nepravilnosti su ukazivali od dana glasanja 17. decembra, nakon čega su protestovali. Marinika Tepić, Miroslav Miki Aleksić i Jelena Milošević stupili su u štrajk glađu, a protestima su se priključili i studenti.

Podsetimo, Republička izborna komisija 12. januara donela je ukupni izveštaj o rezultatima izbora. Najveći broj glasova otišao je vladajućoj partiji, te će oni imati 129 mandata. Opozicija Srbija protiv nasilja druga je po redu sa najvećim brojem glasova. Oni će imati 65 mandata.

SPS-u je pripalo 18 mandata, a koaliciji Nada za Srbiju i stranci Mi, glas iz naroda Branimira Nestorovića po 13 mandata. Šest mandata imaće Savez vojvođanskih Mađara. Po dva mandata pripala su strankama Ujedinjeni za pravdu i SDA Sandžaka. Po jedan mandat imaće Ruska stranka i Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi. Ukupno osam stranaka ostalo je bez mandata.

Glasanje je obavljeno na 8.273 mesta, a broj glasača koji su izašli na izbore je 3.820.746. Glasalo je 3.815.007 glasača. Broj važećih glasačkih listića je 3.710.978, a broj nevažećih 104.029, stoji na sajtu RIK-a.

 

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lacni Franz
Za 1 minut

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz
Greentea Peng
Za 5 minuta

Hu Man

Greentea Peng
Barry De Vorzon
Za 7 minuta

Theme From the Warriors

Barry De Vorzon
Maneskin
Za 11 minut

The Driver

Maneskin
Nothing But Thieves
Za 14 minuta

Welcome to the Dcc

Nothing But Thieves

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend