Kolumna

Bođoši i dođoši

Bođoši u Milentijevoj
Ovo što sledi je priča o bođošima. Da li znate šta je bođoš? Nisam ni ja znala dok mi draga prijateljica, rođena Somborka, nije objasnila, iskreno obradovana što to obeležje Sombora vidi u srcu Niša. Da vas ne držim u neizvesnosti - bođoš je jedno drvo. I raste u Milentijevoj ulici u Nišu - još uvek.

Sombor je nadaleko poznat po svojim bođošima. Neki umni ljudi na čelu kojih se,  nalazio mladi tadašnji gradonačelnik dr Bena Čihaš, su krajem 19. i početkom 20.veka ozelenili dobar deo Sombora hiljadama mladica drveta Celtis occidentalis iliti američkog koprivića. Zbog karakterističnih bobica, Somborci će ih u početku zvati “amerikanske trešnje” a onda najsigurnije zbog mađarke reči za bobicu (“bogyós”) – bođošima.

Podaci kažu da je Sombor pre tog masovnog ozelenjavanja imao velikih problema leti sa prašinom, a u jesen i zimu građane su mučili  blato i vlaga. Sadnjom ovog zanimljivog drveta, za čije se bobice nekada verovalo da leče tuberkulozu, sa dlakavim lišćem koje zadržava prašinu pa samim tim prečišćava vazduh, i sa korenjem koje vuče veliku količinu vode pa tako vezuje zemlju u područjima sa mnogo podzemnih voda – Sombor je praktično promenio mikroklimu, rešio problem prašine u vazduhu i dobio a i očuvao do dana današnjih prelepe drvorede koji su pravi zaštitni znak grada. Kažu neki podaci da te drvorede, čini  trenutno  blizu 8.000 stabala bođoša, odnosno sa platanima zajedno blizu 20.000 stabala.

Kako su bođoši stigli u Niš, nažalost, ne znamo. Kao što ne znamo ni za ostala stabla. Ona u vesti dospevaju uglavnom kada ih seku. Tek, tu i tamo kada se po koja nova sadnica zasadi.  Ali, da se vratimo na Šećer malu, na Milentijevu i drvored bođoša u njoj. Do pre godinu dana je bio netaknut i sasvim nalik onima u Somboru. Sada više nije takav. Razlog tome su zgrade koje nemilosrdno gutaju šarmantne, doduše nagrižene zubom vremena, kućerke lepih fasada. Gradilišta niču na sve strane i menjaju u potpunosti izgled nekadašnje Gospodske mahale.

Tužna stabla bođoša su kraj tih gradilišta zarobljena skelama, većini su već sada potkresane grane, te su dobrano niža od parnjaka sa druge strane ulice, a kako je začuđujućim projektom predviđeno da se terase nadvijaju iznad trotoara, gotovo je izvesno da će većina tih stabala biti do kraja izgradnje još dramatičnije posečena.

U neravnopravnoj borbi dođoša i bođoša – bođoši će, bez sumnje izvući deblji kraj. I ne, ne mislim na dođoše iz drugih gradova u Niš, protiv njih nemam ama baš ništa,  jer, da nije bilo moje prijateljice “dođoške” iz Sombora da oduševljeno uzvikne “Vidi, bođoše!” i da mi ispriča sve o onim sačuvanim somborskim, ne bih ni znala koliko je dragoceno to drveće kraj kog svakog dana prolazim i radoznalo posmatram retke ptice koje se bobicama hrane, u vreme kad grane krenu da rađaju plodom.

Ovde se radi o posebnoj vrsti dođoša, koji uz dozvolu nadležnih organa, silom novca i građevinskih mašina, neumoljivo menjaju nekadašnju retku oazu mira u samom srcu Niša, rušeći kuće od kojih su mnoge dizajnirali ruski arhitekti, emigranti, poput Julijana Djupona ili Tatarinova 30-ih godina prošlog veka i gradeći jednolične zgrade, za ljude sa dubljim džepom. Cena kvadrata u ovom delu grada, kažu, od nedavno doseže i fantastičnih 2.200 evra.

Koliku ćemo cenu svi mi platiti, budu li, sada već načeta stabla u “kavezu” i posečena, baš kao što se uniformno seku na sve strane, ne samo u Nišu nego i u ostalim gradovima Srbije? Preskupu, ako se uzme u obzir tužna statistika Air Visuala i ostalih merača zagađenosti vazduha koji dišemo. Stihovi Vaska Pope: “Kaže mi onomad moja žena/Za koju bih sve učinio/Volela bih da imam/Jedno malo zeleno drvo/da ulicom trči za mnom” iz “Velegradske pesme” u kontekstu svega  što živimo, zvuče gotovo proročki. Jer, takvi su velegradovi tih posebnih dođoša, u njima nema ni platana, ni kedrova, ni bođoša.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za -0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend