Kolumna

Crni petak, subota, blokada i poslednji dani

Danas je taj Crni petak, na Zapadu zvan Black Friday, dan kada potrošačko društvo pomahnita i pojuri da po nižoj ceni kupuje i šta im treba i šta im ne treba. Jer, rasprodaja je. Trese ta groznica i našu državu, samo što su artikli koji se nude zapravo i zlata i života vredni a mogu da ih pazare samo krupni strani kapitalistički interesi. Dalekosežno posmatrano, Black Friday kod nas traje u kontinuitetu bar desetinu godina unazad. Ne prestaje. Na rasprodaji su njive, šume, reke, rudnici, banjska lečilišta. Bio bi i vazduh, ali je takvog kvaliteta da ga ne bi uzeli sve i da se daje – gratis.

Nedelju koja odumire obeležilo je usvajanje  izmena dva zakona. Kao dobri đaci, sa bezmalo 100 odsto poslušno podignutih ruku, po hitnom postupku, narodni poslanici su podržali hitnu izmenu dva zakona – o eksproprijaciji i o referendumu. Vrh vlasti se upinje danima da uveri građane da ove hitne izmene nisu na štetu već u korist javnog interesa. Ne polazi im to baš za rukom, jer dobar deo javnosti smatra da su, ovako hitno, po ubrzanoj proceduri izmenjeni da bi zapravo išli na ruku krupnom stranom privatnom kapitalu koga, između ostalih, poslednjih meseci, predvodi Rio Tinto.

Teško je verovati Danajcima čak i kad darove nose. Teže utoliko što se u udarnim terminima na javnom servisu Srbije vrti gotovo lirska reklama u kojoj se Rio Tinto proglašava zaštitnikom ekologije. Sa druge strane, reklamu u kojoj se javnosti prikazuje sve ono što se prećutkuje u vezi Rio Tinta, RTS je odbio da emituje a vest da je u Beogradu, ispred Predsedništva, u utorak uveče, održan prilično  masovan i prilično glasan protestni skup ekoloških udruženja i pokreta građana upravo zbog po hitnoj proceduri usvojenih izmena zakona, u informativnim emisijama javnog servisa te večeri, zaslužila je tek par sekundi između još jedne vesti o Vučiću i najave evropskih nastupa Zvezde i Partizana.

Ni pomena da je sa protestnog skupa na kome se najčešće čulo „Izdaja, izdaja“ ali i „Ne damo Srbiju!“ poručeno da će se, ukoliko sporni zakoni budu verifikovani od strane Skupštine, pristupiti  građanskoj neposlušnosti i da će se izvršiti blokada svih autoputeva u zemlji. Da, kako su najavili Srbija stane, kako bi u budućnosti moglo da joj krene. Skupština je zakone izglasala, a blokada puteva je zakazana za sutra, subotu 27.novembar od 14 sati.  Savez ekoloških organizacija Srbije je pozvao sve građane na blokadu puteva jer, kako kažu- drže reč.

Pozivamo narod iz cele Srbije da nam se pridruži, jer ovo je pitanje svih pitanja. Ako prođe i Zakon o eksproprijaciji – Vladi i stranim kompanijama su odrešene ruke da u ime bilo kog projekta koji nazovu javnim interesom otimaju, raseljavaju i uništavaju. Žrtva ovih zakona može biti svaki stanovnik Srbije! Zemljoradnici, zanatlije, časni oficiri, sveštenstvo, crkveni velikodostojnici, studenti, intelektualci – sada je čas da se oglasite i zajedno sa nama stanete na branik otadžbine i života u njoj. Budite spremni da (za početak, na sat vremena) zaustavimo saobraćaj u celoj zemlji! Naknadno ćemo objaviti mesta na kojima ćemo biti i vreme kada ćemo započeti obustavu. Neka zvone zvona, neka se čuje pesma prkosa, neka Srbija zna da je narod neće dati! MI ZNAMO DA ZEMLjU NE DAMO, A VI?” – tutnji proglas na FB stranici Ekološkog ustanka.

Tutnjao je i Beograd u utorak uveče, ono što Javni servis nije prenosio, niti su prenosili drugi emiteri sa nacionalnom frekvencijom, preneo je N1, vidljiv samo onima koji su pretplatnici SBB-a. Prenosili su i učesnici protesta na društvenim mrežama, pa opet, ostaje nejasno koliko građana i građanki Srbije uopšte ima saznanja i o usvojenim zakonskim izmenama, i o protestu, i o Rio Tintu i o  blokadi.  Biće nam jasnije sutra, nakon najavljene blokade, da li smo kao društvo osetljiviji na Crni petak i globalnu rasprodaju gaća ili na tihu,  pod velom ugovora sa oznakom tajnosti rasprodaju resursa, koji ne pripadaju nama već našem potomstvu.

Posle svih tajnih, daleko od očiju javnosti sklapanih, ugovora koji nam se predstavljaju sa vrha vlasti kao grandiozni investitorski i ekonomski uspesi tobožnjeg Tigra a o kojima nemamo zapravo pojma dok nas ne zadesi uzbunjivač iz Vijetnama kog drže kao radno roblje – imamo pravo da im ne verujemo.

Imamo i puno pravo bar da kao ona ptičica što u kljunu nosi kap vode i leti ka požaru, kažemo da na takvo ponašanje onih koji upravljaju našim životima ne pristajemo.  Imamo pravo i na blokadu i na samoodbranu. Makar, da se zna na čijoj smo strani bili. Toliko je dovoljno da nam se iza leđa ne rasprodaju sela, žitnice i ne truje zdravlje reka jer smo nezainteresovani,  dok se dokono bavimo time da li su se američke domaćice potukle za par gaća za dolar. Rasprodaje za Black Friday u Americi će biti i dogodine. I neka se oni time bave. Rasprodajom u Srbiji u trajnom smo i nepovratnom gubitku.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 14 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 18 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend