Kolumna

Da li je moguće da gradonačelnica ne poznaje zakone, ili ih svesno krši?

Veoma je opasna i neprimerena jučerašnja izjava gradonačelnice Niša kao odgovor na pitanje novinarke portala Južne vesti - o medijima i načinu na koji je gradska vlast odlučila da selektivno komunicira samo sa nekima, a sa drugima, čije im se izveštavanje iz ma kog razloga ne dopada - ne. Zapravo je bez presedana. Zaista mi je teško da poverujem, da gradonačelnica Sotirovski nije svesna težine reči koje je izgovorila, a još mi je teže da prihvatim da nositeljka najodgovornije funkcije trenutno u gradu, a bivša novinarka, ne poznaje niti važeći Zakon o javnom informisanju Republike Srbije, niti najviši zakonodavni akt – Ustav.

Zakon u svojim Osnovnim odredbama, u Članu 4,  eksplicitno zabranjuje stavove kakve je Sotirovski iznela jer zabranjuje „posrednu i neposrednu diskriminaciju medija, novinara, urednika i drugih lica u oblasti javnog informisanja“ a insistira da je javno informisanje slobodno i da ne podleže cenzuri. Dalje, u Članu 5, jasno je određeno da sredstva javnog obaveštenja su dužna da poštuju pravo svakoga da bude istinito, potpuno i blagovremeno obavešten o pitanjima od javnog značaja. To pravo je Gradonačelnica svojom izjavom takođe ugrozila. Krajnje, u Članu 8, propisano je i ponašanje nosilaca javnih i političkih funkcija. Zakon jasno kaže da su dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada, odnosno na politiku koju sprovode, bez obzira da li se lično osećaju pogođenim iznošenjem takvih mišljenja.

Ustav Republike Srbije, u Članu 46 koji se odnosi na slobodu mišljenja i izražavanja, nedvosmisleno kaže da se jemči sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

Stavlja li se to gradonačelnica Niša iznad važećih Zakona i Ustava, odlukama o uskraćivanju informacija građanima kroz određene medije, zato što joj se ne sviđaju urednički komentari, ili zato što  ne prenose samo integralne kilometarske izjave lokalnih političara na vlasti pa i nje? Ima  li zakonsko pravo da uopšte pomisli na donošenje takve odluke a kamoli da izgovori javno nešto što do sada nismo imali prilike da čujemo ni od mnogo autoritativnijih političkih figura u ovoj zemlji?

Nadam se da ovakav neprimereni ispad Gradonačelnice Niša neće ostati samo na protestnim notama strukovnih reprezentativnih udruženja, već da će se pokrenuti konkretni pravni mehanizmi, ne za zaštitu medija već za zaštitu Zakona i Ustava a pre svega građana Niša, koji imaju pravo na pluralizam informacija, komentara i stavova – na osnovu kojih će stvarati sopstveno mišljenje a ne samo prihvatati nametnuto. Tako se to u demokratskim društvima radi.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Diys
Za 1 minut

At Night

Diys
Riovolt
Za 5 minuta

It Ain't Over Till It's Over

Riovolt
Dusty Springfield
Za 8 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 11 minut

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)
Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Za 15 minuta

Money Money

Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend