Kolumna

In memoriam: Opraštamo se od Dušana Mašića, novinara i prijatelja

Kako da napišemo In memoriam prijatelju? Kako Dušanu Mašiću, kog poznajemo decenijama i koji je jedan od glavnih krivaca što je City radio to što jeste. Što, uprkos svemu, trajemo. Kako da se oprostimo od njega, kad mu u 58.- oj još nije vreme za čamdžiju i tu poslednju plovidbu, a da ne skliznemo u patetiku? Teško to ide, pogotovo kad je plovidba otpočela ovako iznenada, nenajavljeno.

Dule Mašić je bio jedan od najboljih poznavalaca radija kao medija. I, sigurno jedan od najvećih zaljubljenika u radio. Nikada nećemo zaboraviti sa koliko je strpljenja radio sa našom, tih godina, mladom ekipom novinara i tonaca, kako bi nam pomogao da se isprofilišemo, formatiramo i da od malenog rebel-type radija postanemo profesionalni medijski biznis.

Nećemo mu zaboraviti ni to što se zadesio kod nas onih strašnih nekoliko dana marta 2003. kada je ubijen premijer, kada nam je pomogao neslućeno da o toj tragediji nakon koje ništa više neće biti isto, izveštavamo profesionalno a ne nošeni emocijama. Kada nam je pokazao i kakvom muzikom da pokrijemo sumorne govorne sadržaje. Do dana današnjeg, čuvamo taj folder za posebne Dane žalosti.  I najbolji je, jer ga je Dušan Mašić napravio.

Pamtićemo Duleta i po entuzijazmu za profesionalno novinarstvo, koji ga nije napuštao ni u godinama kada je postajalo sve jasnije da nam esnaf klizi ka ponoru. Mi smo se razočaravali a Dušan je pokušavao da počinje iznova nešto što bi novinarstvu vraćalo samopoštovanje. Sa koliko smo samo radosti i ponosa realizovali poslednji zajednički kontakt program „Bukom protiv mraka“, onomad kad su ugašene „Vranjske“. Mala preostala ekipa ANEM-ovih stanica i Dušan Mašić i Veljko Pajović koji sve to koordinišu iz malenog studija u Beogradu.

Mi smo polako odustajali od svega i od sebe, ali on nije. Pokrenuo je podkast „Možemo samo da se slikamo“ i bio je opasno dobar. Razmišljao je intenzivno o povratku talk-radija na izmučene radio talase, umorne od džuboks šema, verovao da bi imao svoju publiku. Radovao se Space-u na Tviteru kao nagoveštaju takvog govornog formata.

Veoma često bi na Tviteru podelio neki novinarski uradak kolega iz drugih redakcija uz tekst: „Ima još novinara. Malo, ali ih ima“.

Odlazak Dušana Mašića je težak udarac za novinarski svet.  Nedostaje i nedostajaće i razgovor sa njim i savet i razumna dobronamerna kritika.  City radio ga nikada neće zaboraviti jer je to nemoguće. Sve dok se budemo čuli, sa nežnošću i poštovanjem negovaćemo sećanje na ovog izuzetnog novinara, konsultanta, prijatelja.  Dok se ne okupimo svi ponovo na nekoj nebeskoj frekvenciji.

BIOGRAFIJA DUŠANA MAŠIĆA

Dušan Mašić je rođen 1964. u Beogradu. Novinarske početke napravio je 1989. na Omladinskom radiju B92.  Radio je kao novinar-saradnik, zatim kao skupštinski izveštač, ratni reporter. Polovinom devedesetih njegov glas će postati prepoznatljiv na B92 a postaće i urednik Informative Radija B92. Bio je izveštač Glasa Amerike, honorarni saradnik NIN-a. Bio je i prvi direktor ANEM-a, a od 2000. postao je jedan od vodećih kosultanata za elektronske medije. Dugi niz godina, sve do smrti, Dušan Mašić je radio kao novinar BBC-ja. Njegovim zalaganjem je obnovljena redakcija BBC News na srpskom jeziku.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Plejboj
Za 0 minuta

Superstar

Plejboj
Babe
Za 4 minuta

Mirko I Marina

Babe
Will Young
Za 9 minuta

Light My Fire

Will Young
Smokie
Za 12 minuta

U'll Meet You at Midnight

Smokie
Fall Out Boy
Za 15 minuta

So Much For Stardust

Fall Out Boy

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend