Kolumna

Niš nema pr(a)vu damu na svom čelu

Posle verbalnog fijaska izlivenog na zvaničnom profilu gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski, dve su stvari izvesne. Prva je, da kultura višestranačkog dijaloga ne stanuje više ni u obrisima ovde. Druga je, da Niš, evidentno, nema prvu damu na svom čelu. Damama, rečnik palanačke frau Gabrijele ne priliči. I tačka.

Prošla su cela dva dana od objavljivanja degutantne objave na zvaničnom profilu gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski, upućene, prema svemu sudeći, niškoj opoziciji, koja kritikuje njen rad. Razlog zašto odmah nisam reagovala na taj, više nego čudni uradak, jeste taj, što sam se negde, ipak, potajno nadala da će se gradonačelnica ograditi od tog pisanija koje vrvi od “kafedžika, žena  od kojih su muževi na vreme pobegli” i kao grand finale od “ljudskih olupina” sa sve vičućim STOP u Caps lock formatu.

Screenshot zvanične strane gradonačelnice Niša

Razmišljanje mi je išlo u smeru toga da zvanične profile političara na društvenim mrežama često vode istaknutiji stranački botovi, te da takvo  nakaradno i zaista ne-damsko obraćanje političkim protivnicima, više liči na mantraške rečenice koje se po zadatku i naredbi iz centrale, valjaju ponekad otrovnim ulicama Twitera ili Fejsbuka. Tačnije, ne bi smelo da ga bude ni u naznakama, u direktnim stvarnim obraćanjima primus inter pares-a jednog velikog grada kakav je Niš.

Međutim, Sotirovski je potvrdila da je taj verbalni ispad na društvenoj mreži zapravo njen.

“Ljudske su olupine ako izmišljaju afere, ako stalno pokušavaju da Vas omalovažavaju i da na bilo koji način ospore ono što radite, bez argumenata. To je onda ljudska olupina po mom mišljenju. Svako neka sebe pronađe u tom postu, nije uopšte moranje da ja mislim na Miku, Žiku ili nekog trećeg” – rekla je Sotirovski, a prenele Južne vesti.

Sve je u tom njenom pisaniju sporno na više nivoa. I stil,  i upotrebljena terminologija i naročito ton iz koga izbija pozicija moći i stav “E, sad ću da pokažem ja vama!”

Reč “kafedžika” sama po sebi nije uvredljiva, ali je upotrebljena sa namerom da tako zvuči. Baš kao, što recimo, samo po sebi nije uvredljivo reći “držačica mikrofona”, za, na primer, reporterku javnog servisa, jer ona definitivno drži mikrofon, ali je pametnom jasno da, ako se upotrebi u određenom kontekstu, ta fraza ima jasno pežorativno značenje. Kojim lucidnim razmišljanjem je aktuelna gradonačelnica bila vođena kada je rešila da određenu žensku osobu uvredi palanačkom konstatacijom o odlasku muža od nje, zaista nije jasno i nema nikakvo opravdanje. Kao da su žene čiji su se brakovi okončali krahom manje vredne, šta li je?

Nije ovo prvi fijasko Dragane Sotirovski u javnom prostoru. Gotovo se utrkuje sama sa sobom da svaki čas izjavi nešto što se kosi sa poslom koji obavlja i što iole promućurni političar, ma šta u datom trenu mislio, nikada ne bi izgovorio. Sopstvenog imidža radi. To čini sa pojedinim medijima kada joj se ne dopadne pitanje koje joj se postavi, to eto, čini, uz primetnu gradaciju besmislenih kvalifikacija i sa političkim oponentima, kao da je nesvesna da zapravo smisao višestranačja podrazumeva da postoje i oni građani koji podržavaju neku drugu političku opciju, a ne nužno vladajuću, a da smisao medija nije da samo hvale urađeno nego i da kritikuju ono što je loše i da kontrolišu svaku vlast.

Čudno je kako je sve to, izgleda, Dragana Sotirovski zaboravila istog onog trenutka kada je napravila selfi u svečanoj haljini na stepeništu Skupštine, krenuvši na inauguraciju predsednika Vučića, iskoračivši krupnim koracima iz reportažnih kola ka prvoj u nizu fotelja, a pred zbunjenim kolegama novinarima koji su je, pre toga, zdušno podržavali u borbi protiv jedne članice SNS-a, koja joj je pretila sa pozicije moći. Još je čudnije da se ne ograđuje od suludih saopštenja njene stranke na lokalu u kojima se mediji nazivaju tajkunskim, plaćeničkim.

Bilo kako bilo, istina je da Niš prvi put ima gradonačelnicu, ali je nakon ovakvog nedostojnog verbalnog ispada i rečnika, tužno jasno da nema pr(a)vu damu na svom čelu. Kao u nekom Sterijinom komadu.

Stavovi i mišljenja izneti u tekstu su lični stavovi autora i ne znači nužno da su i stavovi portala www.citysmart.media.

Ivana Petrović

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 48 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 40 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend