Kolumna

Odlazak Vesne Crnogorac – odlazak iskrenog borca protiv korupcije

Vesna Crnogorac, FB foto
Niš je osiromašio za još jednog vrsnog intelektualca, borca protiv korupcije, dobrog čoveka. Prerano nas je napustila Vesna Crnogorac doktor informaciono-komunikacionih nauka. Preminula je 21.avgusta u 62-oj godini života.

Vesna je imala plemeniti intelektualni um, snažan zbog ogromnog znanja koje je posedovala a ujedno odmeren i nepretenciozan. Za ideje u koje je verovala, a to su država bez korupcije i država socijalne pravde i jednakosti –  zalagala se beskompromisno. Nije to bilo nimalo lako, pogotovo njoj, nespremnoj da se uklopi u društvo u kom i dalje caruju kombinatorike i  burazerski odnosi. Duboko je verovala u moć knjige i rado je, na dnevnoj osnovi delila na društvenim mrežama svoja razmišljanja o uticaju literature na naše male živote.

Bez imalo preterivanja mogu da ustvrdim da je Vesna bila jedna od najnačitanijih osoba koje mi je život približio.  Verovala je u isceliteljsku moć ukoričenih strana i sada, u šoku zbog vesti o njenom odlasku, najpre pomišljam sa koliko je samo ljubavi govorila o biblioterapiji koju je radila sa grupom osuđenika u jednom kazneno-popravnom zavodu. Prolazi mi kroz um i to da je mnogo volela more.

Kroz glavu mi prolaze brojne njene nedavne objave na Fejsbuku i Tviteru a posebno jedna gde je u njoj svojstvenom tihom maniru, sa obaveznim smajlićem na kraju podelila sa svima nama: “Mama je umela često da kaže, ubiće te ove tvoje knjige, nauči neki zanat, nećeš sutra imati od čega da živiš!”

Ne znam, i ne želim da znam koja je i kakva crna lasta prevela Vesnu Crnogorac na drugu stranu. Znam samo da je prerano i znam da je mogla još mnogo toga da pruži zajednici a da možda i dočeka malo javne zahvalnosti zauzvrat, sigurniju egzistenciju dostojnu njenog obrazovanja.  U svakom slučaju nedostajaće mnogo jer je bila jedna od retkih osoba koja je govorila o tome da pismenost podrazumeva sposobnost kritičkog mišljenja, kreativnost, kulturu, pristojnost, slobodu, etiku. A  da je, sa druge strane, lako upravljati u suštini nesrećnim  nepismenim građanima ekonomski siromašnim, veoma često kulturno dezorijentisanim, nesigurnim, nespremnim za dijalog, politički lakovernim, nekritičnim, nemotivisanim, sa niskim ambicijama.

Biografija Vesne Crnogorac:

Vesna je doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu i bila je dugogodišnji sekretar Bibliotekarskog društva Srbije. U periodu od 2013. do 2016. Vesna Crnogorac je bila članica Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu, a posle toga, od 2017. bila je jedan od osnivača Centra za integritet iz Niša.

Vesna je bila u članica svetskog Komiteta za intelektualne slobode, predsednica Komisije za slobodan pristup informacijama i intelektualne slobode BDS te Komisije za izradu etičkog kodeksa bibliotekara. Neko vreme je bila i predsednica UO Narodne biblioteke u Nišu. Usavršavala se i u inostranstvu, u Nemačkoj i Holandiji.

Autorka je knjige “Javne biblioteke i demokratija” i koautorka knjige “Građani Niša protiv korupcije”.

Iza sebe je ostavila supruga, sina i kćer.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za -0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend